Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Receptes mīlētāju svētkiem

Foto: Viktorija Kožemjakina

Gribi pārsteigt mīļoto ar gardu ēdienu? Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā vegāniska gratēna un sulīgas burkānkūkas recepti Valentīndienas vakariņām.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Biešu – puravu gratēns  

Foto: Viktorija Kožemjakina

(Gatavošanas laiks: 10 min + laiks cepšanai)

Sastāvdaļas

  • 5 bietes
  • 2 puravi
  • 120 ml dārzeņu buljona
  • 400 ml kokosriekstu piena
  • 4 ķiploku daiviņas
  • 5 timiāna zariņi
  • sāls, melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
  1. Sagriez bietes plānās ripiņās, puravus aptuveni puscentimetru platās ripiņās.
  2. Cepamtraukā izkārto pamīšus bietes un puravus.
  3. Katliņā samaisi kokosriekstu pienu, caur spiedi izspiestus ķiplokus, buljonu, sāli un piparus, lapiņas no timiāna zariņiem un sinepes (var izmantot blenderi, lai  šīs visas sastāvdaļas vienmērīgāk samaisītu kopā), un visu uzvāri.
  4. Šo maisījumu izlej virsū bietēm un puraviem, noklāj cepamtrauku ar foliju un cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī (180 grādos) 40-50 minūtes.
  5. Noņem foliju un cep vēl 10 minūtes, tad pasniedz karstu!

Sirdi sildoša burkānkūka

Foto: Viktorija Kožemjakina

(Gatavošanas laiks: 10 minūtes +laiks cepšanai)

Sastāvdaļas

  • 150 ml rapšu eļļas
  • 50 g cukura
  • 120 g brūnā cukura (var izmantot balto)
  • 3 olas
  • 20 g vaniļas cukura
  • 210 g pilngraudu kviešu miltu
  • 1,5 tējk. kanēļa
  • 1 tējk. sodas
  • 1/2 tējk. cepamā pulvera
  • 1 tējk. sāls
  • 240 g smalki sarīvētu burkānu
  • 50 ml paniņu
  • Sauja rupji sakapātu valriekstu
  • sauja rozīņu
  • 180 g krēmsiera
  • 150 g rikotas siera
  • 1 ēdamk. medus
  • 1/2 tējk. kanēļa
  • ogas rotāšanai

Pagatavošana

  1. Samaisi eļļu ar cukuru un olām viendabīgā maisījumā.
  2. Pievieno rīvētus burkānus, samaisi.
  3. Pievieno miltus, sodu, cepamo pulveri, kanēli un sāli, visu samaisi.
  4. Pielej paniņas, pievieno valriekstus un rozīnes, samaisi un izlej cepamā formā.
  5. Cep cepeškrāsnī (160 C grādos) aptuveni 45 minūtes, gatavību pārbaudot ar kociņu – iedur kociņu, ja tas iznāk ārā tīrs un mīkla nelīp klāt, tad kūka gatava.
  6. Kūku atdzesē līdz istabas temperatūrai.
  7. Pagatavo krēmu – saputo vai samaisi rikotu ar krēmsieru, medu un kanēli, un liec to kūkai virsū, izlīdzina ar karoti piešķirot krēmam formu pēc savas izvēles.
  8. Rotā ar ogām.

Receptes sagatavoja: Jevgēnija Jansone, pavāre un uztura speciāliste

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.