Teju katrā lauku mājā zaļo rabarberu krūms. Tā ir ne tikai krāšņa pagalma rota, bet arī vērtīgs vitamīnu avots, turklāt 100 gramu rabarberu satur vien 21 kaloriju, jo tā pamatu – 95% – veido ūdens. Rabarbers ir daudzgadīgs augs un var zaļot pat 10 līdz 15 gadus. Interesanti, ka sezonas laikā viens rabarbera krūms var saražot līdz 40 kg rabarberu. To, ka rabarberus var kraukšķināt tāpat, tikko rautus no dobes, šķiet, zina ikviens, bet no tiem var pagatavot arī lieliskus saldēdienus. Garšas eksperte Lība Smildziņa gatavo rabarberu saldējumu un rabarberu saldo zupu ar klimpām.
“Arī mūsu laukos kuplo rabarberi – man ļoti patīk, kā tie izskatās. Mana mazā māsa rabarberus ēd ar brūno cukuru. Viņai šī kombinācija – salds kopā ar ko skābu – ļoti garšo,” teic eksperte Lība Smildziņa.
Rabarberu saldējums
4–6 porcijas
Gatavošanas laiks: 5 minūtes (ja rabarberi ir jau sasaldēti)
Nepieciešams:
- 300 g rabarberu, iepriekš sasaldētu (saldē vismaz 3 stundas)
- 400 g saldēta mango
- 200 ml saldā krējuma
- 50 ml kļavu sīrupa
Gatavošana
Visas sastāvdaļas liek virtuves kombainā un maļ, līdz izveidojas saldējums.
Rabarberu un zemeņu klimpu zupa
4 porcijas
Gatavošanas laiks: 15–20 minūtes
Nepieciešams:
Zupai
- 300 g rabarberu
- 300 g zemeņu, saldētu vai svaigu
- 60 g (vai pēc garšas) cukura
- 400 ml ūdens
Klimpām
- 1 vistas ola
- 1–2 ēd. k. cukura
- 1 šķipsna sāls
- 3–4 ēd. k. kviešu miltu
- Ūdens pēc nepieciešamības
Gatavošana
Rabarberus sagriež šķēlītēs un liek katlā kopā ar zemenēm, cukuru un ūdeni. Vāra aptuveni 6–10 minūtes, līdz viss savārījies.
Sajauc klimpu sastāvdaļas un liek caurdurī.
Maisot mīklu, klimpas caur caurduri pilina tieši rabarberu ķīselī vai verdošā ūdenī. Ja gatavo ūdenī, klimpas pievieno rabarberu zupai pēc tam.
Lai rabarberu garšu pārpilna vasara!
Informācijas avots: Juris Šleiers, sabiedrisko attiecību vadītājs
Reklāma