Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti


Foto: pexels.com

Siltie cāļu akniņu salāti un tomātiem

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Foto: Brigita Skaistkalne

250 gramu cāļu akniņu, sāls, malti melnie pipari, augu eļļa cepšanai, 2 – 3 tomāti, ½ sarkanā sīpola, Ķīnas kāposts vai lapu salāti, 2 ēdamkarotes graudaino sinepju, 2 ēdamkarotes olīveļļas.

Maigās cāļu akniņas varam izmantot dažādu garšīgu ēdienu pagatavošanai, arī šādos salātos. Tās sagriezu gabaliņos, uzkaisīju sāli un piparus un pannā ar uzkarsētu augu eļļu cepu uz vidējas uguns līdz gatavībai. Cepšanas ilgums atkarīgs no gabaliņu lieluma, mazāki būs gatavi ātrāk.

Tomātus nomazgāju, apsusināju un sagriezu palielos gabalos, nomizotu sīpolu – pusgredzenos. Sasmalcināju arī dažas noskalotas un apsusinātas Ķīnas kāposta lapas. Sagatavotās sastāvdaļas liku bļodā, piekaisīju sāli un piparus. Mērcei labi samaisīju kopā graudainās sinepes ar olīveļļu un to piejaucu salātiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kartupeļu un sakņu selerijas pankūkas ar kūpinātu lasi

700 gramu nomizotu kartupeļu, 350 gramu nomizotas sakņu selerijas, 2 olas, sīpolu lociņi, 2 ēdamkarotes miltu, sāls, pipari, Kajēnas pipari, augu eļļa cepšanai; skābais krējums, sīpolu lociņi, kūpināts lasis (pēc izvēles).

Vakariņām vai citai maltītei varam izcept gardas pankūkas. No šeit norādītajām sastāvdaļām to pietiks pat lielākai ģimenei, mazākam ēdāju skaitam izmantojamo produktu daudzumu varam samazināt.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kartupeļus un selerijas sakni nomazgāju un nomizoju, pēc tam sarīvēju. Abu dārzeņu masai nospiedu lieko šķidrumu. Šim šķidrumam, kad tas bija nostājies, nolēju to, kas sakrājies pa virsu, atstājot biezumus, kas nostājušies apakšā, – tā ir kartupeļu ciete, ko pēc tam pievienoju nospiestajiem dārzeņiem. Pieliku arī olas, garšvielas, sasmalcinātus sīpolu lociņus un visu samaisīju.

Nelielā pannā ar uzkarsētu augu eļļu liku apmēram divas ēdamkarotes pankūku maisījuma, to mazliet pieplacināju un uz vidējas uguns cepu pankūku no abām pusēm, līdz tā kļuva zeltaini brūna. Tāpat darīju ar pārējo mīklu. Pankūkas varam baudīt kopā ar skābo krējumu, lociņiem, kā arī ar kūpinātu lasi.

Uzkodu krekeri ar olu un siera salātiem

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Sāļie krekeri, 2 olas, cietais siers, 2 ķiploka daiviņas, majonēze, zaļumi, ikri.

Svētdienīgākām uzkodām lieliski varam izmantot sāļos krekerus. Tā kā tuvojas Lieldienas un tad vārītu olu mājās būs vairāk, tās varēsim izlietot, piemēram, arī šādu uzkodu pagatavošanai.

Olas izvārīju, atdzesēju aukstā ūdenī un pēc tam nolobīju. Atdalīju baltumus no dzeltenumiem un tos atsevišķi sarīvēju uz smalkās rīves. Smalki sarīvēju arī sieru, cik šķita nepieciešams izvēlētā krekeru daudzuma sagatavošanai. Ķiplokus sasmalcināju spiedē un pievienoju sieram, pieliku arī sarīvētos olu baltumus. Masai piejaucu biezu majonēzi, raugoties gan, lai netiek par šķidru. Pēc tam ar šo maisījumu no vienas puses pārsmērēju krekerus un izkārtoju uz lēzenā šķīvja. Virspusi tiem vēl pārkaisīju ar sarīvētajiem olu dzeltenumiem. Uzkodas rotāju ar ikriem – te varam izmantot arī iecienītos sviestmaižu ikrus, grezni un pietiekami gardi būs tāpat. Kādu diļļu zaļumiņu arī vēl varam uzlikt.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Gardās strēmelītes ar ābolu pildījumu

2 lieli āboli, 1 1/2 ēdamkarotes svaigi spiestas citrona sulas, 230 – 250 gramu miltu, 70 gramu sviesta, 70 gramu cukura, 1 ēdamkarote bieza aprikožu vai cita ievārījuma, 1 ola, 1 tējkarote vaniļas cukura, ½ tējkarotes malta kanēļa, 4 grami cepamā pulvera, šķipsniņa sāls, pūdercukurs.

Kārumniekiem iesaku izcept šādas ar āboliem pildītas strēmelītes. Āboli mums pieejami visu gadu, tādēļ vēlējos šo recepti izmēģināt. Augļus nomizoju, izņēmu serdes un mīkstumu sagriezu gabaliņos. Tos bēru pannā, pievienoju 20 gramu sviesta, kanēli, ēdamkaroti cukura, tējkaroti citrona sulas un dažas minūtes pacepu. Pēc tam iemaisīju pašas vārīto aprikožu ievārījumu un visu karsēju, līdz šķidrums pannā iztvaikojis. Masu pārliku traukā un atdzesēju.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Mīklai olu saputoju kopā ar sāli, parasto un vaniļas cukuru viendabīgā krēmā. Pievienoju atlikušo citrona sulu, 50 gramu kausēta sviesta, iesijāju miltus ar cepamo pulveri un samīcīju vidēji stingru mīklu, kas nelīp pie rokām, – piespiežot ar pirkstu, tajā jāpaliek bedrītei.

Mīklu liku uz cepamā papīra loksnes un izveltnēju apmēram 40 x 20 centimetru lielu taisnstūri, raugoties, lai malas būtu līdzenas. Pagriežot mīklas plāksnes garāko malu pret sevi, vienmērīgi uzklāju tai līdz pusei ābolu pildījumu. To pārsedzu ar mīklas brīvo malu – ar cepamā papīra palīdzību izdevās salaiduma vietu pavirzīt apakšā. Ja tas neizdodas, maliņas, lai pildījums turētos iekšpusē, jāsalipina kopā un jāaizspaida ar dakšiņu. Pildīto taisnstūri sagriezu strēmelēs un liku tās uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz tās kļuva gaiši brūnas, -vismaz 20 minūtes. Tad gardās sloksnītes mazliet padzesēju un caur sietiņu pārkaisīju ar pūdercukuru.

Brigita Skaistkalne

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.