Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

“Smiltenes piens” nākamo gadu iesāks, turpinot attīstību

Siera un medus dienā akciju sabiedrības “Smiltenes piens” valdes priekšsēdētājai Ilzei Bogdanovai uzņēmumā ražoto “Latvijas” sieru palīdzēja prezentēt zemkopības ministrs Armands Krauze.
FOTO: “SIERA KLUBS”

Jau daudzus gadus Latvijā aktīvi darbojas biedrība “Siera klubs”, popularizējot mūsu valstī ražotos sierus un citus piena produktus, lai cilvēki par šiem produktiem uzzinātu pēc iespējas vairāk un novērtētu to nozīmi veselībā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Biedrībai “Siera klubs” ir laba sadarbība ar akciju sabiedrību (AS) “Smiltenes piens”. Šajā uzņēmumā ražotie sieri nesen tika prezentēti Siera un medus dienā Ogres tehnikumā, – tur mācās topošie pavāri, un viņiem tā bija laba iespēja pagatavot ēdienus no AS “Smiltenes piens” produktiem.

Smilteniešu “Latvijas” sieru ar medu noglazē ministrs

To, kā jauniešiem tas sanācis, turpat, tehnikumā, pie klātiem galdiem novērtēja pasākuma viesi, arī zemkopības ministrs Armands Krauze un AS “Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Arī tas ir viens no “Siera kluba” mērķiem – veicināt jaunu siera ēdienu recepšu izstrādāšanu, lai arī šādi kopumā palielinātu siera patēriņu un Latvijas ražoto sieru atpazīstamību, uzsver biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

“Uz balti klātiem galdiem Ogres tehnikumā galveno “vijoli” spēlēja divi produkti – siers un medus. Latvijā ir daudz siera ražotāju, bet šoreiz tika prezentēti akciju sabiedrības “Smiltenes piens” produkti, kas ir augstākās kvalitātes gardumi. Tika pasniegts siers “Stracciatella” uz pankūciņām ar medu, siers “Burrata” ar zaļumu salātiem un medus mērcīti, plate ar sieru “Smiltene” un medu šūnās, siera salāti, medus kūka ar krēmsieru un biezpiena krēms. Savukārt tas, kā tika pasniegts AS “Smiltenes piens” ražotais “Latvijas” siers, jau bija aizraujošs šovs ar Armanda Krauzes un Ilzes Bogdanovas līdzdalību. Ilze sagrieza spēcīgi smaržojošo, specifiskās garšas ziņā aso sieru, bet ministrs to pārlēja ar medu un devās cienāt pasākuma apmeklētājus. Vērtējums – “Latvijas” siera un lapu medus saderība ir lieliska!” labo garšas buķeti uzteic Vanda Davidanova.

Viņa piebilst, ka “Siera klubs” ir pateicīgs gan AS “Smiltenes piens” par atvēlētajiem produktiem šim pasākumam, gan zemkopības ministram, kurš atrada laiku piedalīties Siera un medus dienā Ogres tehnikumā un ar interesi noklausījās AS “Smiltenes piens” valdes priekšsēdētājas Ilzes Bogdanovas prezentāciju par “Smiltenes piena” paveikto 2023. gadā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Izgaršots tika arī “Lapsu Mājas Siera” jaunums – sietais divu veidu “Jāņu” siers pēc Eiropas Komisijas apstiprinātās receptūras (viens ar sviestu, otrs ar saldo krējumu).

Ogres tehnikums viesiem dāvanā pasniedza pašu ceptās medus kūkas, bet “Smiltenes Piens” – savas jaunās Ziemassvētku tortes ar sausseržu ievārījumu, kas jau ir pieejamas tirdzniecībā. Pirmo šī jaunuma saražoto partiju dāvanā saņēma AS “Smiltenes piens” sadarbības partneri – piena ražotāji – uzņēmuma sarīkotajās vēlajās brokastīs.

Produkts, kura patērētāju loks ir nemainīgs

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

AS “Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova sarunā ar “Ziemeļlatviju” uzteic “Siera kluba” praksi viesoties profesionālās izglītības iestādēs, kur mācās nākamie pavāri, – tā jaunieši uzzina, kādas jaunas siera šķirnes Latvijā ražo, un paši šos sierus izmanto praksē, gatavojot no tiem ēdienus.

Siera un medus dienā galdā pasniegtie ēdieni tika pagatavoti Ogres tehnikuma gaumē, pēc viņu receptēm. Piemēram, zaļumu salāti ar sieru “Burrata” AS “Smiltenes piens” valdes priekšsēdētājai bija jauna pieredze, kā šo sieru var izmantot ēdienu gatavošanā.

“Mēs esam pieraduši “Burratu” ēst citādāk – ar balzamiko krēma mērci, bet šādi pagatavoti salāti man bija jauns garšu salikums un patīkams pārsteigums, jo kopā ar “Burratu” garšoja ļoti labi un atvēra šī siera garšu buķeti. Savukārt siers kopā ar medu ir klasika, taču tieši “Latvijas” siers ar medu ir jauna garšas kombinācija, pilna garšas buķete, jo siers un medus viens otru pastiprina. Ierasti “Latvijas” sieru platēs pasniedzām ar svaigām zemenēm un ananasu,” garšas sajūtās dalās Ilze Bogdanova.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Akciju sabiedrības “Smiltenes piens” Blomes pienotavā “Latvijas” siers tiek ražots pēc īpašas tehnoloģijas ar sarkano tīrkultūru un tiek nogatavināts speciālā pagrabā. Sieram ir izteikts, specifisks aromāts un unikālas garšas nianses. Šis siers ir nišas produkts, – uzņēmuma kopējā saražoto sieru apjomā tas neaizņem lielu daļu, bet tam ir savs, gadu no gada nemainīgs patērētāju loks. Noiets pamatā ir Latvijas tirgus, bet ir arī eksports uz Čehiju.

Ievērojami palielina eksportu

Taujāta, kāds AS “Smiltenes piens” bijis teju aizvadītais 2023. gads, Ilze Bogdanova atzīst, – veiksmīgs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Mēs – AS “Smiltenes piens” komanda – lepojamies ar šogad sasniegto. Lielākais prieks ir par to, ka esam spējuši kāpināt eksportu – par 55 procentiem pret 2022. gadu. Eksportējam savus produktus nu jau uz 18 valstīm, mums ir pieci jauni eksporta tirgi – Itālija, Lietuva, Lielbritānija, Slovākija un Francija. Veikalu tīklos ir nopērkama mūsu “Vegāno” sieru līnija. Skatoties kilogramos, lielākā eksporta prece ir iebiezinātās sūkalas (tās kaltē un tālāk ražo piena sūkalu pulveri, kas ir koncentrēts olbaltumvielu avots – redakcijas piezīme), bet naudas izteiksmē – siers. Eksports ir nākotne, uz ko mums jāiet. Šogad investējām jaunās, efektīvās ražošanas iekārtās un līnijās aptuveni vienu miljonu eiro. Investīcijas veiksim arī 2024. gadā, un arī tās zināmā mērā būs vērstas uz eksporta tirgus produktu ražošanas paplašināšanu un efektivitāti,” stāsta Ilze Bogdanova.

AS “Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja uzsver, ka uzņēmumam nozīmīgs ir arī Latvijas tirgus, – piena pārstrādes uzņēmumiem kopā ar Zemkopības ministriju un citiem sadarbības partneriem ir jādara viss iespējamais, lai arī vietējā tirgū popularizētu Latvijā ražotos produktus.

“Tas mums atnesīs atpakaļ lielākus nodokļus un labklājību. Mums ir jābūt savas valsts patriotiem, jānovērtē tas, ka dzīvojam brīvā Latvijā. Mums ir jāpanāk, lai Latvijas pircējs izvēlētos vietējo produktu. Patērētājam ir būtiska produkta kvalitāte, garša, bet arīdzan ļoti būtisks faktors ir cena,” uzsver Ilze Bogdanova.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Apbalvo par novada tēla popularizēšanu

AS “Smiltenes piens” darbu augstu novērtējusi arī Smiltenes novada pašvaldība, šogad rīkotajā konkursā “Gada balva uzņēmējdarbībā” pasniedzot uzņēmumam balvu nominācijā “Ieguldījums Smiltenes novada tēla popularizēšanā”.

Uzņēmumā ražotie produkti ieguvuši godalgas prestižos konkursos un izstādēs. Latvijas Tirgotāju asociācija, apzinot populārākās un patērētāju iecienītākās preces pēc pārdošanas apjoma, atzinusi par “Gada prece 2022” laureātiem trīs AS “Smiltenes piens” produktus – skābo krējumu (20%), biezpiena torti ar ķiršu ievārījumu un sieru “Mozzarella MINI”.

Uzņēmumā ražotais “Smiltenes” siers ieguvis zelta medaļu prestižajā starptautiskajā pārtikas kvalitātes konkursā “The Baltic Taste Award 2023” – kategorijā “Piens un piena produkti” starp 102 pretendentiem Baltijas mērogā.

Saņemta Zemkopības ministrijas balva par “Pasta filata” grupas siera ražotāju līderpozīciju Latvijā. Grupas ietvaros ietilpst siers “Mozzarella”, “Mozzarella MINI”, “Mozzarella” desa, kūpināta “Moz­zarella” desa, svaigais siers “Burrata” un siers “Stracciatella”.

AS “Smiltenes piens” turpina dalību veselīga uztura kustībā “Ēstprieks”. Tās mērķis ir nodrošināt ar garšīgu un veselīgu uzturu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) mazos pacientus un bagātināt sabiedrības zināšanas par bērnu uzturu un veselīgas ēšanas paradumiem. AS “Smiltenes piens” ziedo BKUS piena produktus katru mēnesi un turpinās to darīt arī nākamajā gadā.

Uzņēmums “Smiltenes piens” šogad arī sniedzis pozitīvu pienesumu Smiltenes pilsētas iedzīvotājiem un viesiem, uzdāvinot Smiltenei publisko ūdens ņemšanas vietu piena steķa veidolā, kas ir ieguldījums ilgtspējā, ļaujot vairākkārt izmantot vienu ūdens pudeli, kā arī veicot estētisku funkciju.

#SIF_MAF2023

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild “Ziemeļlatvija”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.