Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti


Foto: pexels.com

Cāļa filejas sēņu, tomātu un kartupeļu “kažokā”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Foto: Brigita Skaistkalne

400 gramu cāļa krūtiņas mazo fileju vai 2 lielās filejas, 3 kartupeļi, 2 tomāti, 1 sīpols, 100 gramu šampinjonu, sīpolu lociņi, 150 gramu skābā krējuma, sāls, pipari, augu eļļa.

Ikdienas vai nedēļas nogales maltītei, kā arī pat svētku galdam, ja vien ir drusciņ vairāk laika, cāļa krūtiņas filejas varam “ietērpt” gardā “kažociņā”.

Sīpolu nomizoju un sasmalcināju, sēnes sagriezu plāksnītēs. Abus nelielā augu eļļas daudzumā sacepu līdz gatavībai un piekaisīju sāli.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Cāļa krūtiņas mazās filejas viegli ar gaļas āmuriņu izdauzīju un pārkaisīju ar sāli un pipariem.

Kartupeļus nomazgāju, nomizoju un sarīvēju uz rupjās rīves. Pēc tam tos nomazgāju aukstā ūdenī un apsusināju. Tomātiem novilku miziņas, tos sagriezu ripiņās, bet lociņus – smalki.

Veidni mazliet ietaukoju ar augu eļļu un izkārtoju tajā sagatavotās filejas, pēc tam izliku sēnes ar sīpoliem, tad – tomātus un sīpolu lociņus, uzkaisot arī sāli. Virsū izlīdzināju rīvēto kartupeļu kārtu un arī tiem pārkaisīju sāli un piparus. Visbeidzot visu vēl pārsmērēju ar skābā krējuma kārtu un ievietoju līdz 180 – 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc apmēram pusstundas ēdiens bija gatavs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kartupeļu un kūpinātas vistas gaļas salāti

3 kartupeļi, 350 gramu kūpinātas vistas krūtiņas, 3 skābēti gurķi, 1 sarkanais sīpols, sāls, malti melnie pipari pēc garšas, 5 ēdamkarotes augu eļļas, 1 tējkarote citrona sulas, 2 tējkarotes graudaino sinepju, saišķītis sīpolu lociņu.

Sātīgāku ēdienu cienītājiem pie dūšas labi varētu iet šie salāti – graudainās sinepes te lieliski papildina aromātiskās kūpinātās vistas un pikanto gurķu garšu. Vadoties pēc šīs receptes, arī es tādus pagatavoju. Daudz laika tam nevajadzēja, jo biju iegādājusies nomizotus un jau izvārītus apaļus kartupeļus, kas ir gatavi lietošanai. Tos vajadzēja tikai sagriezt gabaliņos. Salātiem varam izmantot no iepriekšējās ēdienreizes pāri palikušos vai arī, protams, šim nolūkam tos izvārīt ar visu mizu. Tam būs vajadzīgas 20 – 25 minūtes, tad kartupeļi vēl jāatdzesē un jānomizo, kā arī jāsagriež.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Sagriezu gabaliņos arī kūpinātus vistas girosus – tā ir vistu šķiņķīšu gaļa bez kauliem, kā arī marinētus mazos gurķīšus un nomizotu sarkano sīpolu. Sagatavotās sastāvdaļas sajaucu, piekaisot nedaudz sāls un maltus melnos piparus. Visu pārlēju ar mērci, ko pagatavoju, labi samaisot kopā augu eļļu, citrona sulu un graudainās sinepes. Gatavos salātus pārkaisīju ar sasmalcinātiem sīpolu lociņiem.

Ķīnas kāposti ar paipalu olām un kukurūzu

Ķīnas kāposti, paipalu olas, konservēta kukurūza, lociņi, skābais krējums, sāls.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Meklējot kādu vieglu un ātri pagatavojamu salātu recepti, piesaistīja arī šāds izejvielu salikums. Sastāvdaļu daudzumu te varam izvēlēties pēc vajadzības un garšas.

Izvārīju paipalu oliņas – tās es vāru 3 – 4 minūtes – un atdzesēju aukstā ūdenī. Pēc tam tās nolobīju – paripinot pa galdu, lai čaumalas saplaisā, to paveikt bija vieglāk.

Nomazgāju vairākas Ķīnas kāposta lapas, apsusināju un sagriezu strēmelītēs. Bļodā tām pievienoju sasmalcinātus sīpolu lociņus un notecinātu konservēto kukurūzu. Piemaisīju arī sāli pēc garšas un skābo krējumu. Salātus izrotāju ar nolobīto paipalu olu pusītēm un lociņiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Augļu deserts ar riekstiem un šokolādi

120 gramu banānu, 120 gramu apelsīnu vai mandarīnu, 100 gramu ābolu, 70 gramu kivi, 50 gramu skābā krējuma, 40 gramu šokolādes, 40 gramu valriekstu, 30 gramu medus, 25 mililitri citrona sulas.

Kamēr vēl nav ienākušies vietējie augļi un ogas, iespējams pagatavot eksotiskāku desertu – salātus no veikalos pieejamajiem citzemju labumiem. Garšos lieliski un būs arī vitamīniem bagāti.

Augļus nomazgāju un apsusināju. Banānu nomizoju un sagriezu nelielos gabaliņos, bet ābolu – kubiņos, šīs sastāvdaļas samaisīju kopā un pārslacīju ar citrona sulu, lai nebrūnētu pirms laika. Kivi nomizoju un sagriezu vidēja lieluma gabaliņos. Nomizoju arī apelsīnu, sadalīju daiviņās un tās vēl atbrīvoju no plēvītēm. Sagrieztos augļus uzmanīgi samaisīju, pārlēju ar skābo krējumu un medu un izliku stikla trauciņos. Salātus pārkaisīju ar sasmalcinātiem valriekstu kodoliem un pārlaistīju ar kausētu šokolādi. Tās vietā varam izmantot veikalos nopērkamo šokolādes mērci, kā arī desertam vēl papildus pārkaisīt šokolādes skaidiņas.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.