Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti


Foto: pexels.com

Kapātas cāļa filejas un saldā krējuma plācenīši

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Foto: Brigita Skaistkalne

250 gramu cāļa krūtiņas filejas, ½ sīpola, 2 olas, 1 ēdamkarote mannas, 85 grami 35 % saldā krējuma, 2 tējkarotes sinepju, sāls, malti melnie pipari, augu eļļa.

Plācenīšus no kapātas cāļa filejas esmu cepusi arī iepriekš, taču šoreiz atradu citādāku recepti, ko vēlējos izmēģināt, jo pievienotais saldais krējums un sinepes tiem piešķir īpašu garšu. Izdevīga šī recepte ir arī tāpēc, ka te varam iztikt ar samērā mazu fileju daudzumu un nelielu laika patēriņu, kā arī bez gaļas maļamās mašīnas, kas pēc tam vēl būtu arī jāmazgā.

Cāļa filejas ar nazi sagriezu sīkos gabaliņos, pievienoju sasmalcinātus sīpolus, olas, mannu, saldo krējumu un sinepes. Piekaisīju arī sāli un piparus, visu labi samaisīju un atstāju vismaz 15 minūtes, lai manna uzbriest.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pannā uz vidējas uguns uzkarsēju augu eļļu un ar karoti liku tajā gaļas masu tā, lai veidojas plācenīši. Tos cepu no abām pusēm zeltaini brūnus.

Jaunie kabači pikantā sojas un sinepju mērcē

1 jaunais kabacītis, 1 tējkarote graudaino sinepju, 1 tējkarote kečupa, 1 tējkarote majonēzes, 1 ēdamkarote sojas mērces, 1 ēdamkarote augu eļļas, diļļu zaļumi, sāls, malti melnie pipari.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ieraudzīju un vienu iegādājos – nu jau veikalos sānus gozē arī jaunie kabacēni. Lai tas atkal nebūtu jāizcep “karbonādēs”, kas arī, protams, ir gardi, šoreiz atradu citu recepti. Tiesa gan, te gatavošana būtu jāpabeidz cepeškrāsnī, taču to paveicu pannā uz plīts, tādējādi iegūstot nedaudz citādāku ēdienu.

Kabacīti nomazgāju un apsusināju. Mizot vai nemizot – varam izvēlēties. Šoreiz to nomizoju un sagriezu vidēja izmēra gabaliņos apmēram centimetra biezumā. Bļodā tiem piekaisīju sāli un piparus un pievienoju sojas mērci, graudainās sinepes, majonēzi un tomātu mērci. Visu labi samaisīju.

Tad būtu jāņem piemērota veidne, jāietauko ar augu eļļu un tajā jāizliek sagatavotais kabaču maisījums, jāpārkaisa ar sasmalcinātiem diļļu zaļumiem un jāliek līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz 35 – 40 minūtēm. Šoreiz kabačus kopā ar mērci pārliku pannā ar nelielu augu eļļas daudzumu un zem vāka izsautēju gatavus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Veģetārie kartupeļu, olu un marinētu sīpolu salāti

2 – 3 vārītas olas, 500 gramu vārītu kartupeļu, 200 gramu sīpolu, saišķītis lociņu, 2 ēdamkarotes etiķa, 1 ēdamkarote cukura, majonēze vai krējums, sāls, pipari.

Lai gan pavasara pusē kartupeļi vairs nešķiet tik garšīgi, labā pagrabā tos iespējams saglabāt vēl ilgi. Tuvējā veikalā izdevās atrast acij tīkamākus, tādēļ daļu no tiem nolēmu izmantot arī šādu salātu pagatavošanai. Kartupeļus kārtīgi nomazgāju un izvārīju ar visu mizu. Pēc tam tos atdzesēju, nomizoju un sagriezu gabalos.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Sīpolus (ņēmu mazāk par norādīto daudzumu) nomizoju, sagriezu pusgredzenos un pārlēju ar verdošu ūdeni, iemaisot arī cukuru un etiķi. Atstāju tos kādu laiku iemarinēties, pēc tam notecināju. Olas izvārīju cietas, atdzesēju, nolobīju un sasmalcināju. Smalki sagriezu sīpolu lociņus.

Sagrieztajiem kartupeļiem bļodā pievienoju marinētos sīpolus, olas, lociņus un piemaisīju majonēzi (to varam papildināt vai arī pat pilnībā aizstāt ar skābo krējumu). Sāls un pipari – pēc garšas. Pirms celšanas galdā ļāvu salātiem vēl mazliet iestāvēties.

Vitamīniem bagātais banānu un kivi smūtijs

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

1 banāns, 2 kivi, ½ citrona, 1,5 tējkarotes medus.

Šāds smūtijs ir spirdzinošs un vasarīgs kokteilis ar nelielu kaloriju daudzumu veselīgam dienas sākumam brokastīs vai baudīšanai starp ēdienreizēm. Tas lieliski var aizstāt saldinātos gāzētos dzērienus vai treknākus desertus. Šo eksotisko dzērienu baudot, arī jebkura diēta kļūs garšīgāka.

Pusei citrona izspiedu sulu. Nomazgāju un nomizoju divus nelielus banānus un divus palielus kivi, kas ir bagātīgs C vitamīna un citu vērtīgu vielu avots. Augļus sagriezu gabaliņos un liku blendera krūzē, pielēju citrona sulu un pieliku šķidru medu. Visu sasmalcināju viendabīgā biezenī un pēc tam salēju glāzēs. Baudīt caur salmiņu vai dzert tāpat – brīva izvēle, jo gards tas būs tā kā tā.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.