Klāt Latvijas dzimšanas diena! Kā saplānot gardu, latvisku un veselīgu svētku galdu? Kādu interesantu recepti izmēģināt šogad? Kā rūpēties par veselīgām svinībām? Konsultē sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceite Ilze Priedniece.
Rudens bagātīgi mums piedāvā savu ražu – saknes, graudus, gaļas un zivju produktus. Tā ir mūsu nacionālā vērtība un virtuves tradīcijas, uzsver uztura speciāliste L. Sondore. Lai kā mums patīk svētkos gatavot citzemju ēdienus, 18. novembris ir tā diena, kad visiederīgāk ir pagatavot pie zemniekiem nopirktos vietējos produktus. Uztura speciāliste iesaka šajos svētkos ar lepnumu celt galdā pupas, zirņus, kāļus, kāpostus un citas saknes, cept upju un ezeru zivis, kā arī nesmādēt reņģītes! Gatavosim plātsmaizes ar vietējiem āboliem, biezpienu, izmantosim rudzu rīvmaizi, brūklenes un piena produktus!
Svētku galda plānošana
Plānojot svētku mielastu, ieteicams ģimenei kopā pārrunāt vēlamos ēdienus, iesaka L. Sondore. Ja svētkos savās mājās uzņemsiet viesus, parūpējieties par pamatēdienu un vienojieties ar viesiem par cienastu. Saplānojiet laicīgi ēdienkarti, ņemot vērā reālo ēdāju skaitu. Izveidojiet nepieciešamo produktu sarakstu, lai varētu iepirkties organizēti un būtu mazāks risks nopirkt to, kas patiesībā nav nepieciešams. Rūpējieties, lai uz galda būtu zaļie salāti, saknes, dārzeņi – vairāk vērtīgu un labu produktu, nevis smalkmaizītes, kūkas un našķi! Uzkodām var izvēlēties ābolus, ogas, riekstus. Saldētās ogas var sajaukt ar riekstiem un medu – tā iegūsiet gardu našķi!
Namamātei vienmēr nedaudz izdevīgāk ir gatavot pamatmaltīti un desertu. Ja gatavosiet daudz dažādus salātus, uzkodas un našķus, tas būs finansiāli dārgāk un laikietilpīgāk, saka uztura speciāliste. Ja tas ir iespējams – vāriet uz ugunskura sātīgu zupu. Patriotiskās noskaņās varat pagatavot cepeškrāsnī ceptu cepeti, kartupeļus, saknes un piedevās pasniegt skābētus vai štovētus kāpostus. Izmantojiet meža ogas – dzērvenes, brūklenes pikanto mērču pagatavošanai! Savāriet ogas kopā ar čili, ķiplokiem, sīpoliem – iegūsiet lielisku mērci pie otrā ēdiena. Savukārt, ejot ciemos, saskaņojiet ciemakukuli ar saimniekiem.
Lai veselīgi svētki!
Svētku dienās ieteicams ievērot tos pašus veselīgas ēšanas principus kā ikdienā, uzsver L. Sondore. Noteikti nesēdieties pie svētku galda izsalkuši, tā apēdīsiet vairāk! Nevajag visu dienu badoties un atteikties no maltītēm, lai vakarā pamatīgi pieēstos!
Tāpat atcerieties par pietiekamu ūdens uzņemšanu! Padzerieties paši un piedāvājiet arī saviem viesim ūdeni! Garšu dažādībai, to var papildināt ar smiltsērkšķu, brūkleņu un dzērveņu ogām!
Vērtīgi atcerēties, ka svētkos nav visu laiku jāēd un jāsēž pie galda. Dodieties pastaigās, pārgājienā, dziediet, esiet aktīvi kopā ar saviem tuvajiem! Baudiet kopā būšanas prieku un apgūstiet ko jaunu – jautrās spēlēs un sirsnīgās sarunās!
Savukārt farmaceite I. Priedniece atgādina, ka arī svētkos jāatceras par savu un tuvinieku veselību un drošību! Ja sajūtas kādas saaukstēšanās un saslimšanas pazīmes – nedodieties ciemos vai uz publiskiem pasākumiem, kā arī neaiciniet viesoties pie sevis!
Atcerieties, ka daudzas svētku aktivitātes var veikt ne vien mājās, bet arī ārā, svaigā gaisā, veselīgi kustoties un gūstot pozitīvas emocijas! Taču vēsajā rudenīgajā laikā ir jāpiedomā pie atbilstoša apģērba izvēlēs.
Ieviesiet svinībās krāsas!
Skaists, atbilstošs un vienlaikus veselīgs svētku papildinājums ar latviskām krāsām var būt dzērvenes, kas noderēs gan dzērienos, gan desertos, gan vienkārši skaisti rotās jebkuru ēdienu ar to košo krāsu! Kā stāsta farmaceite I. Priedniece, dzērvenes satur organiskās skābes, pektīnvielas, flavonoīdus, šķiedrvielas, vitamīnus – C, B1, B2, PP, E vitamīnu, karotinoīdus, minerālvielas – kāliju, nātriju, kalciju, fosforu, dzelzi, varu, mangānu. Tās satur arī benzoskābi, kas ir dabisks konservants, kuram piemīt antiseptiska un pretiekaisuma iedarbība. Turklāt šīm ogām piemīt daudz vērtīgu īpašību, piemēram, tās palīdz saaukstēšanās gadījumā, kā organismu stiprinošs līdzeklis, arī kā sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanu profilaktisks līdzeklis, noder urīnizvadsistēmas veselībai.
Arī svētkos zāļu tējām var izmantot dažādas drogas, piemēram, mežrozīšu un upeņu augļus, kas bagāti ar C vitamīnu, vai ugunspuķes ziedus, kam piemīt organismu stiprinoša un relaksējoša iedarbība, savukārt kumelītes ziediem, piparmētras un melisas lapām piemīt nomierinoša iedarbība.
Svētku recepšu idejas
Uztura speciāliste L. Sondore piedāvā savas iemīļotākās svētku receptes jūsu svētku galda iedvesmai:
Grūbas ar lazdu riekstiem
Nepieciešamās sastāvdaļas: aptuveni 300 g grūbu un 200 g lazdu riekstu, 1 liels sīpols, 2-3 ķiploka daiviņas, sāls, garšvielas pēc izvēles, Extra Virgin eļļa cepšanai.
Pagatavošanas gaita: Grūbas uz nakti iemērc aukstā ūdenī. Riekstus izmērcē, noņem miziņu un nedaudz sasmalcina. Sīpolu un ķiplokus notīra, smalki sakapā. Pannā vai katlā, kurā gatavosiet, uzkarsē eļļu un sīpolus un ķiplokus apcep, līdz zeltaini. Pievieno nosusinātas grūbas un riekstus, pārlej ūdeni tik daudz, lai tas būtu aptuveni 3 cm virs grūbām. Vāra aptuveni 40 minūtes uz lēnas uguns. Uzmana, lai nepiedeg. Tad grūbas pārliek cepamajā traukā ar vāku, pievieno garšvielas pēc izvēles un cep cepeškrāsnī aptuveni 1 stundu 200 °C temperatūrā.
Padoms: grūbām pēc izvēles var pievienot meža sēnes.
Svētku cepetis
Nepieciešamās sastāvdaļas: 1,5 kg cūkas šķiņķa, 2-3 sīpoli, 2-3 ķiploka daiviņas, sāls, malti pipari, ķimenes, dažas krustnagliņas, sinepes, pastinaks, burkāns.
Cepeša maiss cepšanai vai karstumizturīgs trauks
Pagatavošanas gaita: Gaļu ierīvē ar garšvielām, sinepēm un iedur pāris krustnagliņas. Sīpolus, ķiplokus un citus dārzeņus notīra un sagriež gabalos. Tad uzkarsē cepeškrāsni uz 200 °C grādiem, gaļu liek maisā, pievieno saknes un gatavo aptuveni 2 stundas.
Padoms: līdzīgi var gatavot zivis.
Tradicionālais deserts – buberts
Nepieciešamās sastāvdaļas: ap ¾ glāzes mannas putraimu, 1 l piena, 3 olas, 3 ēdamkarotes cukura (saldumu variē atkarībā no vēlmēm), šķipsniņa svaigi malta kardamona, puse tējkarotes vaniļas cukura, rīvēta citrona miziņa, šķipsniņa sāls.
Pagatavošanas gaita: Olu dzeltenumus atdala no baltumiem, pievieno cukuru, vaniļas cukuru un garšvielas, sakuļ stingrās putās, līdz masa ir kļuvusi gaiša. Tad pienam pievieno citrona miziņu, karsē līdz vārīšanās brīdim un pienā lēnām ieber mannas putraimus. Nepārtraukti maisot, vāra, līdz izveidojusies bieza mannas putra. Uzmana, lai nepiedeg! Masā ieputo sakultos olu dzeltenumus, ļauj, lai parādās pirmie burbuļi.
Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un sakuļ stingrās putās. Olu baltumus iecilā ar koka karoti bubertā, ļauj, lai parādās pirmie burbuļi un ņem nost no plīts.
Pasniedz ar dzērveņu ķīseli.
Smiltsērkšķu siltais dzēriens ar garšvielām
Smiltsērkšķu ogas liek katliņā, uzlej nedaudz verdoša ūdens un sablendē. Pievieno maltu kardamonu, čili, kanēli, pāris ingvera ripiņas, svaigas ābola šķēlītes, uzlej ūdeni un uzvāra. Karstu lej krūzēs, pievieno karoti medus un dzer karstu. Ja traucē ogu miziņas – izkāsiet dzērienu caur sietu! Dzēriens labi garšos arī atdzesēts.
Līdzīgi gatavo dzērienus no brūklenēm, dzērvenēm, pīlādžiem un citām ogām. Ja jums ir mājās ogu vai augļu sīrupi – gatavojiet tos kopā ar sildošajām garšvielām – kanēli, ingveru, kardamonu un čili.
Lai svinīgas noskaņas bagāti svētki!
Informāciju sagatavoja: Agnija Greiziņa, mārketinga un komunikācijas nodaļas vadītāja
Reklāma