Ceturtdiena, 18. decembris
Kristaps, Kristofers, Krists, Klinta, Kristers
weather-icon
+1° C, vējš 1.34 m/s, R-DR vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Ķēķa stāsti

Kotletes ar auzu pārslām

Sastāvdaļas:

600 gramu maltās gaļas (liellopa vai citas)

100 gramu auzu pārslu

 1 sīpols

 2 ķiploka
daiviņas

 1
kartupelis

 timiāns

malti pipari

 sāls

 rīvmaize

 eļļa

Šo recepti izmantoju par
pamatu, lai izceptu kotletes no pavisam neliela jauktās maltās gaļas daudzuma –
300 gramiem. Tā kā paciņā vēl bija piecu veidu pilngraudu pārslas, auzu vietā
izmantoju tās – nepilnus 50 gramus uzbriedināju karstā ūdenī. Pēc tam pieliku
maltajai gaļai bļodā. Nomizotu nelielu sīpolu smalki sagriezu. Pāris notīrītas
ķiploka daiviņas sasmalcināju spiedē. Nomizoju un sarīvēju mazu kartupelīti.
Tos, kā arī kaltētu timiānu, sāli un piparus, pievienoju gaļai ar
uzbriedinātajām pārslām un labi sastrādāju. Masu gan ieteicams kādu brīdi
atpūtināt. Pēc tam veidoju iegarenas kotletītes, apviļāju rīvmaizē un apgrozot
cepu pannā ar sakarsētu augu eļļu gatavībai.

 

Pupiņu, avokado un fetas salāti  

Sastāvdaļas:

1 avokado

 10
ķirštomātiņi

 1
iepakojums salātu maisījuma vai lapu salāti

 1 kārba
konservētu balto pupiņu

 50 gramu “Fetaki” vai cita līdzīga siera

 1 ēdamkarote citrona sulas

 olīveļļa

 sāls

 pipari – pēc garšas

baltmaizes grauzdiņi.

Atkal
viena garšīgu un sātīgu salātu recepte, kuru nesen izmēģināju. Iegādātais
cietais avokado istabas temperatūrā nogatavojās pāris dienās. Izlasīju, ka šo
procesu varot paātrināt, ja avokado ieliekot papīra iepakojumā kopā ar āboliem.
Neesmu gan to pārbaudījusi.

   Bumbierim līdzīgo augli nomizoju, pārgriezu
un izņēmu tam kauliņu. Zaļo mīkstumu sagriezu nelielos kubiņos un pārlēju ar
citrona sulu, lai nebrūnē. Konservētajām pupiņām nolēju šķidrumu, salātu
maisījuma dažādās lapas sagriezu smalkāk, tomātiņus katru sagriezu četrās
daļās, bet fetas sieru – kubiņos. Sagatavotās sastāvdaļas liku bļodā, kā
pēdējos (labākam vizuālajam izskatam) pievienojot sieru un grauzdiņus,
piekaisīju arī sāli un piparus. Visbeidzot visu pārslacīju ar olīveļļu.

 

Ķirbju pīrāgs ar ananasiem 

Sastāvdaļas:

2 olas

 100 gramu
cukura

 vaniļas
cukurs

 1 glāze
ķirbju biezeņa

 160 gramu
miltu

 100
mililitru augu eļļas

 250 gramu
konservētu ananasu

 1
ēdamkarote cepamā pulvera

 1 šķipsniņa
sāls.

Ja mājās vēl ir ķirbis,
no tā iespējams uzburt daudz dažādu ēdienu. Pēc aizgriešanas to ilgāk varam
saglabāt arī citu gardumu pagatavošanai, ja atlikušo gabalu pārsedzam ar pārtikas
plēvīti un liekam ledusskapī. Taču arī no oranžā mīkstuma pagatavots biezenis
vēsumā kādu laiciņu vēl būs labs un to varēsim izlietot, lai izceptu, piemēram,
kādu pīrāgu. Šoreiz, biezeņa iegūšanai, nepieciešamo ķirbja gabalu nomizoju un
sagriezu kubiņos, liku katliņā, pārlēju nedaudz vārīta ūdens un sautēju, līdz
ķirbji mīksti. Pēc tam šķidrumu nokāsu, bet mīkstumu sastampāju.

   Lai izceptu šādu gardu pīrāgu, olas ar
mikseri sakūlu vieglās putās, piebēru cukuru un piekaisīju arī mazliet vaniļas
cukura, tad pievienoju ķirbju biezeni, sāli, augu eļļu un vēlreiz visu kopā
saputoju. Visbeidzot piemaisīju kopā ar cepamo pulveri izsijātus miltus.

   Veidni izklāju ar cepamo papīru. Lēju tajā
mīklu un izlīdzināju. No sīrupa pirms tam jau izņemtos un notecinātos ananasu
riņķīšus vēl apsusināju papīra salvetē un izkārtoju virs mīklas. Liku veidni
līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz 30 – 40 minūtēm. Gatavo pīrāgu
atdzesēju un pārkaisīju ar pūdercukuru.

 

Mandarīni baltajā šokolādē 

Sastāvdaļas:

5 mandarīni

 150 gramu
baltās šokolādes

 200
mililitru liesa jogurta

 120
mililitru saldā krējuma

 šokolādes
skaidiņas.

Kamēr vēl līdz ar citiem
ziemas priekiem varam “locīt
iekšā” arī mandarīnus, atradusi šo recepti, vēlējos izbaudīt atkal jaunas
garšas. Tā kā šoreiz mājās vēl bija patvērusies 100 gramu baltās šokolādes
tāfelīte, attiecīgi samazinot šā gardā deserta pagatavošanai nepieciešamo
pārējo sastāvdaļu proporcijas, ķēros pie patīkamā darbiņa. Un nemaz daudz laika
nevajadzēja, kad divus saldēdiena trauciņus jau varēju piepildīt un uz
pusstundu, sastingšanai un arī rakstura rūdīšanai, vēl ievietot ledusskapī.

   Kā pie tik burvīgā kāruma tiku? Šokolādes
gabaliņus liku bļodiņā, pielēju saldo krējumu (te derēs arī liesāks, ar
mazākiem procentiem, ne tikai putošanai paredzētais) un, periodiski apmaisot,
pakarsēju, lai šokolāde pilnībā izkususi. Pēc tam masu atdzesēju un piemaisīju
jogurtu bez piedevām. Mandarīnus nolobīju un sadalīju daiviņās. Nu deserta
trauciņos varēju likt kārtām – vispirms mandarīnu daiviņas, tad – balto krēmu
tā, lai augļus pilnībā pārklātu, pēc tam – atkal mandarīni un baltā masa. Virsu
rotāju ar mandarīnu daiviņām un tumšās šokolādes skaidiņām.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.