Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti


www.pexels.com

Avokado, apelsīnu un Ķīnas kāpostu salāti

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
FOTO: Brigita Skaistkalne

1 avokado, ½ apelsīna, 1 kivi, dažas Ķīnas kāposta lapas, 2 piparmētru lapiņas, mērcei: augu eļļa, citrona vai laima sula, sāls, cukurs.

Saskaņā ar Austrumu Mēness kalendāru 10. februārī sāksies jaunais Zaļā koka pūķa gads, ko varam atzīmēt ar kādu īpašāku ēdienu. Pūķis esot izvēlīgs gardēdis, un uz galda var būt, piemēram, svaigie salāti, gurķi, zaļie zirnīši, marinēti gurķīši, kaperi, halapenjo, zaļā paprika, kāposts, avokado vai zaļās olīvas. Saldākam kumosam iederēsies sarkani un oranži augļi vai ogas, kas simboliski asociējas ar uguni, – granātāboli, sarkani āboli, apelsīni, mandarīni, greipfrūti, ķirši, zemenes.

Domāju, Pūķis nedusmosies, ja tam par godu baudīsim šādus salātus. Avokado ir veselīgs, bet arī samērā kalorijām bagāts, toties pārējās sastāvdaļas satur maz kaloriju, tāpēc tie ir diētiski.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Avokado nomazgāju, pārgriezu uz pusēm un izņēmu kauliņu. Augli nomizoju un pusi sagriezu pusgredzenos, atstājot tos rotājumam, otru pusi mīkstuma – kubiņos. Tāpat sagriezu arī nomizotu un daiviņās sadalītu apelsīnu. Pusi nomizota kivi augļa sagriezu pusripiņās, pārējo – atkal kubiņos. Ķīnas kāposta lapas sagriezu strēmelītēs, bet piparmētru lapiņas sasmalcināju. Sastāvdaļas samaisīju, piekaisīju sāli un cukuru pēc garšas, pievienoju nedaudz augu eļļas un pārslacīju ar laima sulu. Rotājumam izmantoju avokado un kivi pusripiņas, kā arī lielogu dzērvenes. Gardi un veselīgi!

Sēņu salāti ar svaigiem gurķiem un krabju nūjiņām

250 gramu šampinjonu, 2 vārītas olas, 1 svaigs gurķis, 100 gramu krabju nūjiņu, 2 ēdamkarotes augu eļļas, 1 – 1,5 ēdamkarotes majonēzes, svaigas dilles, sāls.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Meklējot atkal citādākus un vēl nebaudītus garšu salikumus, atradu šo ideju un pagatavoju šādus salātus – atsvaidzinoši, un tos, attiecīgi rotājot, varam likt kaut svētku galdā. Pēc svaigajiem šampinjoniem gan tobrīd uz veikalu negāju – izmantoju konservētos un jau sagrieztos no burciņas. Sēnes notecināju, apcepu pannā ar augu eļļu un atdzesēju. Pēc tam tās pārliku bļodā. Turpat pievienoju kubiņos sagrieztas pirms tam izvārītas un atdzesētas olas, tāpat sagrieztu nomizotu svaigu gurķi un krabju nūjiņas, kā arī sasmalcinātus svaigus diļļu zaļumus. Piekaisīju mazliet sāls, pieliku majonēzi un apmaisīju. Pārliku visu sarkanā bļodā un rotājumam izmantoju salātu sastāvā ietilpstošās izejvielas.

Augļu un ogu deserta salāti “Baudījums”

100 gramu zemeņu, 1 banāns, 1 kivi, 100 gramu ananasu sīrupā, 1 apelsīns, 150 gramu zemeņu jogurta, mandeles.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Augļu salāti vienmēr sniegs baudījumu desertā. Arī Valentīndienas galdā vai Pūķa gada iesākumam par godu tie lieliski iederēsies. Sastāvdaļas varam dažādot un izvēlēties arī savus iecienītākos augļus un ogas.

Augļus labi nomazgāju un apsusināju. Banānu nomizoju, pārgriezu gareniski uz pusēm, bet katru pusi sagriezu gabaliņos. Kivi nomizoju un arī smalki sagriezu. Ananasu gabaliņus izņēmu no sīrupa un sagriezu mazākos gabaliņos. Nomizotu apelsīnu sadalīju daiviņās, tām notīrīju balto plēvīti un mīkstumu sagriezu. Zemenes, šoreiz saldētās, atkausēju un sagriezu vairākās daļās. Sagatavotās sastāvdaļas sajaucu un izliku stikla trauciņos. Desertu vēl pārlēju ar zemeņu jogurtu un pārkaisīju ar viegli apgrauzdētām mandeļu skaidiņām. Rotājumam – zemenes, kivi un kāda piparmētru lapiņa.

Šokolādes bumbiņas jeb trifeles ar zemesriekstiem

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

225 grami piena šokolādes, 120 mililitru trekna saldā krējuma, 130 gramu zemesriekstu sviesta, 60 gramu cukura, 30 gramu sviesta.

Un nu – kāds pašu gatavots vēl saldāks kārums. Piena šokolādi salauzīju mazos gabaliņos. Saldo krējumu kopā ar cukuru un zemesriekstu sviestu katliņā maisot uzkarsēju gandrīz līdz vārīšanās temperatūrai, noņēmu no uguns un pievienoju šokolādi. Maisīju, līdz tā izkususi. Tad pieliku sviestu un atkal maisīju, līdz tas izkusis. Pagatavoto krēmu atdzesēju līdz istabas temperatūrai un uz dažām stundām ievietoju ledusskapī. Pēc tam no atdzesētās masas izveidoju bumbiņas, apviļāju tās sasmalcinātu cepumu drupatās, izliku uz dēlīša ar cepamo papīru un ievietoju ledusskapī sastingšanai.

Tā kā zemesriekstu sviestu izmantoju ar riekstu gabaliņiem, saldās bumbiņas izdevās bagātīgākas. Ja tās vēlamies vēl stingrākas, masai varam pievienot arī mazliet sasmalcinātu cepumu, līdzīgi kā saldajai desai. Trifeles varam arī iemērcēt izkausētā tumšajā šokolādē un apviļāt sasmalcinātos sālītos grauzdētos zemesriekstos, tādējādi dažādojot to garšu.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.