Reklāma

Trīs no četriem Latvijas iedzīvotājiem izmet pārtiku ar beigušos derīguma termiņu

Foto: freepik.com

Apmēram piektā daļa no kopējā saražotās pārtikas apjoma Eiropas Savienībā nonāk atkritumos. Kā liecina veiktā aptauja*, Latvijā 73% jeb gandrīz trīs ceturtdaļas iedzīvotāju regulāri mēdz izmest atkritumos pārtikas produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš, bet visbiežāk atkritumu tvertnē nonāk dažādi piena produkti un dārzeņi. Starptautiskajā pārtikas atkritumu dienā, kuru pasaulē atzīmē 29. septembrī ar mērķi aktualizēt atkritumos nonākušās pārtikas problēmu, cilvēkus mudina domāt par atbildīgu pārtikas patēriņu.

Vairāk nekā ceturtā daļa jeb 27% Latvijas iedzīvotāju pārtiku atkritumos izmet apmēram pāris reižu mēnesī, savukārt 20% to dara pat reizi nedēļā. Galvenokārt (60%) pārtiku izmet tāpēc, ka tā sabojājusies vai tai beidzies derīguma termiņš. 29% izmet produktus, kas ilgi stāvējuši ledusskapī un kurus vairs negribas lietot, bet vēl 23% – tāpēc, ka produkts sabojāts pagatavošanas laikā, piemēram, piededzis.

Saskaņā ar aptaujas datiem visbiežāk Latvijas iedzīvotāji izmet piena produktus, tajā skaitā sieru (60%), dārzeņus, saknes un zaļumus (52%), kā arī maizi un tās izstrādājumus (44%) un augļus un ogas (41%). Daudz retāk atkritumos nonāk maltīšu pārpalikumi: vairums (71%) tos apēd nākamajā dienā, 38% izmanto citu ēdienu pagatavošanā, 35% izbaro mājdzīvniekiem, bet 22% sasaldē, un tikai 13% izmet vakar pagatavoto ēdienu atkritumos.

Sadarbībā ar Dānijas jaunuzņēmumu “Plant Jammer” izstrādātais rīks “Iztukšo savu ledusskapi”, ļauj lietotājam atzīmēt, kādi ir viņam pieejamie produkti vai ēdienu atlikumi, un no tiem virtuālais šefpavārs ģenerē veselīgas, kvalitatīvas receptes, kurās iekļautas izvēlētās sastāvdaļas.

“Pārsteidzošais fakts ir tas, ka lielākā daļa no mums gatavo mazāk nekā 10 dažādu recepšu gadā. Tāpēc lietotne “Iztukšo savu ledusskapi” nav vērsta uz jaunām un sarežģītām receptēm, bet gan uz jau zināmo, vienkāršo recepšu pielāgošanu un personalizēšanu atbilstoši katra gaumei, ēšanas paradumiem un pieejamajām sastāvdaļām,” skaidro Maikls Mikaels Hāse (Michael Haase), Dānijas jaunuzņēmuma “Plant Jammer”izveidotājs un vadītājs.

Produkti, kuriem beidzies minimālais derīguma termiņš “ieteicams līdz…”, joprojām ir droši lietojami uzturā, ja ir ievēroti glabāšanas nosacījumi un nav bojāts iepakojums. Šos produktus drīkst lietot uzturā vēl aptuveni divus mēnešus pēc termiņa beigām – tie ir dažādi konservi, graudaugu izstrādājumi, eļļa, garšvielas, konditorejas izstrādājumi un saldumi.

Pētījumu “Latvijas iedzīvotāju aptauja: vide, veselība, vietējie” 2021. gada februārī un martā veikusi RAIT grupa, aptaujājot 1000 ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 65 gadiem.

Informāciju sagatavoja: Juris Šleiers, sabiedrisko attiecību vadītājs

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.