Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Pavāršovā – starp pašiem labākajiem

Pavārs Sandis Rakovs no Grundzāles pagasta šovā “La Dolce Vita” piedzīvojis gan satraukuma pilnus brīžus, gan gandarījuma sajūtu par paveikto. Foto: No personīgā arhīva

Strauji tuvojas TV24 pavāršova “La Dolce Vita” Zelta recepšu čempionāta fināls. Starp četriem finālistiem ir nokļuvis arī pavārs, kūku cepējs Sandis Rakovs no Grundzāles pagasta.

Viņš, viesodamies Roberto virtuvē, spoži apliecināja savas daudzpusīgās prasmes – pagatavoja lauku torti ar vārīto sviesta krēmu un zirņu pudiņu ar cūkgaļas medaljoniem un ābolu-dzērveņu mērci.

Fināla šova raidījums tika filmēts aizvadītajā nedēļā, bet TV ekrānos to varēs vērot 31. decembrī. Tad arī tiks noskaidrots talantīgākais virtuves pavēlnieks, kas balvā saņems ne vien uzvarētāja godu, bet arī “LG” ledusskapi ar “Door Cooling” tehnoloģiju. 

“Mani uzaicināja piedalīties zelta recepšu čempionātā, kur galvenā balva ir ledusskapis. Saistībā ar to oktobra raidījumā gatavoju lauku torti. Mani vērtēja kā žūrija, tā sociālā tīkla “Facebook” lietotāji, jo, lai tiktu tālāk, bija jātiek pusfinālā,” atklāj S. Rakovs, kurš arī tika iebalsots pusfinālā un uz šovu devās atkārtoti decembrī. Tad viņš gatavoja zirņu pudiņu ar cūkgaļas medaljoniem un dzērveņu-ābolu mērci. Tad atkal bija balsošana un Sandis tika starp 11 pusfinālistiem. “Nupat uzzināju, ka esmu iebalsots finālā, kur būs melnā kaste. Proti, tad tiks doti kaut kādi produkti, no kuriem būs jāpagatavo ēdiens. Visu uzraudzīs un vērtēs žūrija,” norāda S. Rakovs, kuram ir gods piedalīties šādā konkursā. “Tur ir pavārmākslas cienītāji no visas Latvijas – gan profesionāļi, gan hobija līmeņa pavāri. Ir neliels satraukums, ja tavu darbu vērtē profesionāla žūrija. Ceru, ka viss izdosies. Saku lielu paldies Grundzāles iedzīvotājiem, ģimenei un radiniekiem, draugiem, kas ir novērtējuši manu aizraušanos ar kūku cepšanu un bija arī aktīvi balsotāji,” min S. Rakovs.

Viņš zina, ka, Vecgada vakaru aizvadot, galdam jābūt bagātīgi klātam, lai nekā netrūktu arī nākamajā gadā. Tāpēc ģimenē ir jaunā gada sagaidīšanas tradīcijas. “Vecgada vakarā galdā parasti liekam 12 ēdienus, kā seno latviešu ticējumos vēstīts, ka jāēd divpa­dsmit ēdieni, lai nākamajā gadā visi mēneši būtu veiksmīgi. Noteikti ir jābūt zirņiem. Parasti galdā tiek celti arī vairāku veidu aukstie salāti, kotletes, karbonādes, kāposti. Reizēm izcepam piparkūkas vai pīrāgus. Noteikti neiztikt arī bez mandarīniem. Mūsu ģimenē tie garšo visiem,” stāsta S. Rakovs.

Pavārs atsauc atmiņā arī citus ticējumus, kas saistīti ar ēdieniem. Proti, vecā gada vakarā jāēd skābi kāposti, lai skābums, kas radies pagājušā gadā, tiktu apēsts. Turpretim jaunā gada dienā nedrīkst ēst skābus kāpostus, jo tad visa dzīve nākamajā gadā būs skāba. Jaunam gadam iestājoties, jāēd zivis, lai nākamajā gadā būtu tikpat daudz naudas kā zivīm zvīņu.  

Biežāk sastopamie ēdienu nozīmes skaidrojumi, ko liek Vecgada vakara galdā:

zirņi – nebūs jāraud;
skābi kāposti – salda dzīve;
pīrāgi – mājīgums un omulība;
āboli – skaistums;
pupas – daudz bērnu;
bietes – karstas asinis;

Sanda Rakova receptes svētku galdam

Zirņu pudiņš ar cūkas medaljoniem un dzērveņu/ābolu mērci

Sastāvdaļas:

450 grami cūkas filejas
240 grami bekona
30 grami kaņepju sviesta
135 grami pelēko zirņu
225 grami saldā krējuma
1 ola
60 grami sīpola
30 grami cietā siera
75 grami dzērveņu-ābolu ievārījuma
salātu mix

Pagatavošana:

Izvāra zirņus. Tos kopā ar saldo krējumu un olu sablendē. Zirņu masai pievieno iepriekš apceptu sīpolu un bekonu. Visu samaisa un liek ietaukotā veidnē. Cep 180 grādos. Pirms pasniegšanas pārber ar sieru. Cūkgaļas fileju iegriež un iesmērē kaņepju sviestu, sāli, piparus. Tad aptin ar diegu, lai turas kopā, un cep cepeškrāsnī 180 grādos. Pašās beigās aptin ar bekonu un vēl nedaudz apcep. Uzsilda dzērveņu-ābolu ievārījumu un kopā ar gaļu, pudiņu un salātiem porcionē uz šķīvja.

Lauku torte (1,5 kg, 3 kārtas)

Sastāvdaļas biskvītam:

9 olas
9 ēdamkarotes miltu
9 ēdamkarotes cukura

Pagatavošana:

Olas saputo ar cukuru, līdz cukurs izkusis. Tad iesijā un iecilā miltus. Lej formā un cep cepeškrāsnī 170 grādos apmēram 15 minūtes.

Sastāvdaļas vārītajam sviesta krēmam:

2 olas
5 ēdamkarotes cukura + pusglāze cukura
5 ēdamkarotes miltu 
2 glāzes piena
300 grami sviesta
pusotra kafijas dzirnaviņa pūdercukura

Pagatavošana:

Olas kopā ar piecām ēdamkarotēm cukura sakuļ biezās putās. Pievieno miltus un visu samaisa. Pa to laiku katlā uzsilda pienu, kad tas sāk kūpēt, pievieno pusglāzi cukura. Tad uzsildīto pienu lēnām lej olu masā. Liek atpakaļ katlā un silda uz mazas uguns, kamēr sabiezē. Noņem no uguns un ūdens peldē atdzesē. Sakuļ sviestu ar pūdercukuru. Pievieno vārīto krēmu un visu kopā saputo.

Tortes pagatavošana:

Uz biskvīta liek ievārījumu un krēmu, tad nākamo biskvītu, atkal ievārījumu un krēmu un pēdējo biskvīta kārtu. Apsmērē visu ar krēmu un malas apkaisa ar sablendētiem cepumiem. Virsu rotā pēc vēlmes.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.