Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Pannu veidi un kā izvēlēties pareizo pannu

Čuguna

Ja tavi draugi ir hipsteri un tev ir ērti sēdēt bārdaina vīrieša salonā, šī panna ir domāta tieši tev. Eiropā čuguna pannas un katli tiek plaši izmantoti jau kopš 18. gadsimta. Gan profesionālajās, gan mājas virtuvēs. Iemesls bija ļoti vienkāršs – lēts un izturīgs produkts. Tajos laikos no šī materiāla tika lieti lielgabali un būvēti tilti. Laika gaitā smagās pannas un katlus aizstāja dažādu sakausējumu un metālu izstrādājumi. Pēdējā desmitgadē ir vērojama spieķu izmantošanas renesanse. Veikalos ir pieejami daudzi katli un pannas par pievilcīgām cenām. Tiem ir pievienotas norādes par veselīgu gatavošanu un gatavošanas priekšrocībām šāda veida pannās. Manuprāt, tas ir tikai vēl viens pārdevēju triks, lai pārdotu lētus produktus, kas ne vienmēr ir kvalitatīvi.

Čuguna pannas galvenā īpašība ir tā, ka to var uzkarsēt līdz ļoti augstai temperatūrai. Turklāt šīs pannas ir pieejamas un izturīgas, taču tās prasa īpašu kopšanu un ir diezgan smagas. Ne visi, kam patīk bildes instagramā no virtuves ar pannu rokās, to paņems. Mīti par labajām īpašībām ir tikai mīti, jo tās nekur nav pierādītas, un mūsdienās tirgū ir daudz dažādu sakausējumu, kas spēj uzkarsēties līdz augstai temperatūrai un noturēt to tikpat ilgi kā čuguna panna.

Manuprāt, čuguna pannas un katli ir lielisks veids, kā pavadīt laiku ar draugiem pie dabas. Kaimiņa firmas sautējums, kas pusdienlaikā vārīts uz ugunskura, vai ezerā noķerto zivju zupa šādā katlā vai pannā radīs īpašu iespaidu. Un virtuvē, kur laiks šobrīd ir vērtīgs, var būt labākie palīgi.

Teflona

Pannas, kas pēc neatkarības atjaunošanas pārpludināja Latviju un uz ilgu laiku iekaroja tirgus pozīcijas. Pirms divdesmit gadiem tās biedēja ne vienu vien cilvēku, un tad visi tās izmeta pāri žogam, jo klīda baumas par kaitīgām vielām, kas, uzkarsējot pannu 350 grādos pēc Celsija, izraisa vēzi. Tomēr baumas ir baumas, un es domāju, ka, ja tās būtu kaitīgas veselībai, tās jau sen būtu aizliegtas. Un, lai gan tās ir pieejamas par ļoti saprātīgu cenu, tās arī ir jālieto ļoti atbildīgi. Katrs skrāpējums vai nepareiza pannas mazgāšana var sabojāt teflona virsmu un tādējādi veicināt kaitīgo vielu veidošanos.

Šīs pannas ir lieliski piemērotas mājsaimniecībām, kur tās izmantosiet, lai uzsildītu gaļas bumbiņas, ko atvedāt mājās no mammas mājas, vai lai apceptu zivju pirkstiņus.

Lietais alumīnija sakausējums – mans iecienītākais

Pēdējo septiņu gadu laikā tās ir kļuvušas par manu pastāvīgo pavadoni gan mājās, gan restorānos, kuros esmu strādājusi. Vienmērīgi kvēlojošā virsma ļauj gatavot ēdienu pilnā platumā. Šāda veida pannas saglabā karstumu ilgu laiku pēc tam, kad tās ir noņemtas no karstuma. Lai gan tām, tāpat kā visām citām pannām, ir nepieciešama zināma apkope, biezā, pret skrāpējumiem noturīgā virsma nodrošinās to lietošanu daudzus gadus. Alumīnija sakausējuma pannu cena tirgū atšķiras atkarībā no ražotāja. Manas iecienītākās ir SKK pannas, kas jau gadiem ilgi nav pievilušas, un pat pēc daudzām paaudzēm uz tām gatavoto zivju āda ir kraukšķīga un nepielipusi pie virsmas. Tās nav lētas, bet ir katra eiro centa vērtas. Arī AMT pannu kvalitāte ir nepārspējama. Ja meklējat patiešām labu pannu savai virtuvei, iesaku aplūkot šos divus ražotājus. To veikalos bieži vien ir atlaides, tāpēc jūs varat ietaupīt naudu un iegūt lielisku produktu savai virtuvei un sev.

Tērauda, alumīnija un visas citas “uzlīmju pannas”

Šajā kategorijā es iekļauju visas tās skaistules, kas izkārtotas lielveikalos un veikalos. Tās parasti ir izgatavotas no tērauda, alumīnija vai kā cita. Tās var atšķirt no citām, jo pannas vidū parasti ir liels sarkans aplis, kas, tāpat kā sinoptiķu darbs, man joprojām nav saprotams. Lai gan cena ir uzkrītoša un bieži vien tās var iegādāties ar dažām uzlīmēm, es šīs pannas neiesaku. Viens no iemesliem ir tas, ka lielākā daļa no tām ir tikai lēti izstrādājumi bez specifikācijām, dokumentācijas un sertifikātiem par materiāliem, no kuriem tie izgatavoti. Pēc dažām lietošanas reizēm virsma sāk viļņoties kā Baltijas jūra, un izrādās, ka tā nav tik nepielipīga, kā norādīts uz iepakojuma.

Kā izvēlēties pannu?

  • Veids

Svarīgi ir izvēlēties visizplatītāko to izmantošanas veidu. Ja tās vairāk izmantos sautēšanai, tad jāizvēlas augstākas. Vai zemākas cepšanai. Cilvēki bieži jautā, vai ir vērts iegādāties čuguna pannu. Ja cepsiet reizi mēnesī, jums tās noteikti netrūks. Jūs varat cept universālā pannā.

  • Pannas veids

Aprakstīju tās visas, tāpēc jūsu ziņā ir izvēlēties sev piemērotāko. Čuguns, teflons, alumīnija sakausējums vai tērauds “uzlīmju pannas”

  • Izmērs

Izvēloties pannu, vispirms ir jāizvēlas pareizais izmērs. Tas ir atkarīgs no cilvēku skaita, kuriem parasti gatavojat ēdienu. Ja jūsu ģimenē ir četri cilvēki, droši iegādājieties tādu, kuras diametrs ir 32 cm. Ja jūsu ģimenē ir divi cilvēki, tad pietiek ar 26-28 centimetru diametru. Es pats izmantoju pannas ar šiem diviem izmēriem, un jāatzīst, ka esmu ļoti apmierināts. Ir svarīgi atcerēties, ka, ja jums ir vairākas pannas, pannu kalpošanas laiks palielināsies.

  • Plīts tips. Elektriskā, gāzes, indukcijas.

Pirms iegādāties pannu, pārliecinieties, vai izvēlētā panna ir piemērota jūsu plītij. Ražotājs vienmēr norāda, kādai plītij panna ir piemērota. Par katras pannas plusiem un mīnusiem var diskutēt stundām ilgi, taču lielākoties tas ir atkarīgs no pielāgošanās jūsu mājās esošajai plīts plīts ierīcei.

  • Papildu īpašības

Pirms iegādāties pannu, pievērsiet uzmanību papildu īpašībām. Viena no tām ir iespēja izmantot pannu cepeškrāsnī. Šādā gadījumā, kad produkts ir apcepts, to var uzreiz likt uzkarsētā cepeškrāsnī, kas, manuprāt, ir priekšrocība.

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.