Ceturtdiena, 18. decembris
Kristaps, Kristofers, Krists, Klinta, Kristers
weather-icon
+2° C, vējš 0.45 m/s, R-DR vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Ķēķa stāsti

Kartupeļu un maltās gaļas sacepums

Sastāvdaļas:

400 gramu maltās gaļas

 1 sīpols

 2 ķiploka
daiviņas

 1 tomāts

 2
ēdamkarotes tomātu pastas

 700 gramu
kartupeļu

 sviests

 augu eļļa

 4
ēdamkarotes skābā krējuma

 siers

sāls

 malti
melnie pipari

Kad gribēsim pagatavot un
baudīt īstu mājas ēdienu, noderēs arī šī ideja, jo vairākiem ēdājiem tad būs
garantētas vai nu garšīgas un sātīgas pusdienas, vai vakariņas.

   Malto gaļu, tās gan man bija 600 gramu,
vispirms minūtes desmit irdinot pannā apcepu nelielā augu eļļas daudzumā, pēc
tam pievienoju sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus, sāli, piparus, garšvielu maltajai gaļai, kā arī sarīvētu tomātu
bez miziņas un tomātu pastu. Visu kopā sautēju minūtes desmit.

  Ūdenī ar sāli izvārīju nomizotus kartupeļus,
pēc tam tos nokāsu. Receptē, pēc kuras vadījos, gan bija ieteikts atstāt
nedaudz ūdens, kurā tie vārījušies, kādā bļodiņā, lai to vēlāk pielietu
biezenim, taču tā nedarīju. Kartupeļus sastampāju un biezenim piemaisīju
mazliet sviesta, bet kartupeļu ūdens vietā pielēju nedaudz buljona.

   Veidni mazliet ietaukoju ar augu eļļu un
izlīdzināju tajā pusi kartupeļu biezeņa. Virs tā izlīdzināju sacepto malto
gaļu, pēc tam – atlikušo kartupeļu biezeni. Virsu vēl pārsmērēju ar skābo
krējumu, pārkaisīju rīvētu sieru un ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā
cepeškrāsnī. Pēc pusstundas gardais ēdiens bija gatavs.

 

Kāpostu un gurķu zaļie salāti

Sastāvdaļas:

100 gramu svaigu kāpostu

 1 gurķis

1 selerijas kāts

 1 ābols

mērcei

2 ēdamkarotes augu eļļas

 1 tējkarote
sojas mērces

 šķipsniņa
cukura

 1 tējkarote
ābolu etiķa

 sāls – pēc
garšas

Ja šos salātus gatavojam
no svaigiem kāpostiem, tie jāsasmalcina. Pēc tam tos kopā ar šķipsniņu sāls
labāk vēl ar rokām pamīcīt, lai sulīgāki. Tā kā svaigā kāposta galviņu jau biju
izmantojusi citiem ēdieniem, šos salātus šoreiz pagatavoju no Ķīnas kāposta –
to sīki sagriezu, tāpat arī selerijas kātu. Svaigo gurķi un ābolu nomizoju un
sagriezu salmiņos.

Mērcei samaisīju eļļu,
ābolu etiķi, sojas mērci un cukuru, visu kopā viegli ar dakšiņu sakuļot līdz
viendabīgai konsistencei. Salātu traukā sajaucu visas tiem paredzētās
sastāvdaļas un pārlēju ar mērcīti.

 

Vienkāršais banānu un biezpiena krēms

Sastāvdaļas:

banāns

 biezpiens

 skābais
krējums

Šo ideju pa ausu galam dzirdēju
kādā radio raidījumā. Viendien, kad sakārojās saldo ēdienu, banānu nomazgāju,
nomizoju un ar dakšiņu sasmalcināju. Pievienoju apmēram pusi paciņas vijīgas
konsistences biezpiena un nedaudz skābā krējuma – tā, lai masa neveidotos pārāk
šķidra. Visu ar dakšiņu tāpat, “pa
vienkāršo”, saputoju kopā (ideāli būtu izmantot blenderi, taču tik mazam
daudzumam to negribējās “smērēt”).
Nu veselīgais krēms, kam pat cukuru nepiekaisīju, bija baudāms ar kādu sarkano
ķīseli – aveņu, dzērveņu vai jāņogu – vai arī ar sīrupu.

 

Torte “Ziemas
ķirši”

mīklai

3 olas

150 gramu cukura

150 gramu miltu

krēmam

200 līdz 250 gramu saldā 35 % krējuma

 250 gramu
siera “Mascarpone” vai cita, vai biezpiena

 150 gramu
cukura

 konservēti
ķirši bez kauliņiem

 šokolādes
skaidiņas.

Ziema jau sliecas uz otru
pusi, un tāpēc laiks, gaismai par godu, maziem svētkiem – to taču ir tik, cik
paši protam radīt! Kādēļ gan neizcept saviem mīļajiem un sev par prieku
vienkāršu, bet gardu tortīti? Arī Valentīndienas galdā tā
varētu “aiziet uz urrā!”.

Vispirms cepu biskvītu.
Olas ar cukuru, piemetot arī vaniļas cukuru garšai, ar mikseri putoju apmēram 5
– 7 minūtes. Pēc tam pakāpeniski pievienoju izsijātus miltus un samaisīju, lai
veidojas pašķidra mīkla. To izlīdzināju ar cepamo papīru izklātā 21 centimetra
diametra veidnē ar noņemamu malu un ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā
cepeškrāsnī. Cepu biskvītu apmēram 20 – 25 minūtes. Tad to atdzesēju un
pārgriezu šķērsām uz pusēm, lai izveidojas divas ripas.

Biskvīta apakšējo ripu
mazliet samitrināju ar kompota sīrupu un vienmērīgi pārliku ar ķiršiem.

Krēmu pagatavoju,
saputojot 200 gramu saldā krējuma ar cukuru un mazliet vaniļas cukura. (Ja
kompots nav skābs, varam iztikt pat ar mazāku cukura daudzumu, kā norādīts
receptē.) Balto putojumu samaisīju ar sieru “Ricotta”. Krēmu izlīdzināju kārtā
virs ķiršiem, ar to pārsmērēju arī tortītes virsmu un sānus. Rotājumam uz
vidēji smalkas rīves varam sarīvēt gabaliņu tumšās šokolādes, bet šoreiz
izmantoju veikalā iegādātās šokolādes skaidiņas, uzliku arī kādu kompota
ķirsīti. Gardumu vēl ievietoju ledusskapī uz 3 – 4 stundām sastingšanai.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.