Cūkgaļas ribiņas ar kartupeļiem cepammaisā
700 gramu – 1 kilograms cūkgaļas ribiņu, 800 gramu kartupeļu, 2 ēdamkarotes augu eļļas, ½ tējkarotes sāls, ½ tējkarotes maltu piparu, ½ tējkarotes kaltēta timiāna.
Marinādei: 2 ēdamkarotes augu eļļas, 4 ēdamkarotes sojas mērces, 2 ēdamkarotes barbekjū mērces, 1 ēdamkarote sinepju, 1 tējkarote kaltētu ķiploku, 1 tējkarote kaltēta timiāna, 1 tējkarote sāls, malti pipari.
Bezgala gards un sātīgs ēdiens gan ikdienas, gan svētku galdam. Turklāt cepammaisā kopā iespējams izcept gan gaļu, gan aromātiskus kartupeļus, kā ierasts teikt, – divi vienā. Arī darba te minimāli, tikai produktu sagatavošana, jo pārējo paveiks cepeškrāsns. Tādēļ iesaku šo recepti jau atlikt malā un šādu viegli pagatavojamu maltīti galdā celt kādā no gaidāmo svētku dienu ēdienreizēm.
Marinādei bļodā kopā samaisīju sojas mērci, barbekjū mērci, sinepes, augu eļļu, kaltētus ķiplokus, sāli, piparus un timiānu.
Cūkgaļas ribiņas noskaloju, apsusināju papīra dvielī, atbrīvoju no plēvītes un sagriezu pa vienam diviem gabaliņiem tā, lai kauliņam gaļa paliktu abās pusēs. Ribiņas rūpīgi samaisīju ar marinādi.
Kartupeļus nomizoju un sagriezu palielos gabalos. Piejaucu mazliet sāls, piparus, augu eļļu un kaltēto timiānu.
Plāti izklāju ar foliju, nedaudz ietaukojot ar augu eļļu. Cepammaisā, ko liku uz plāts, izkārtoju gan ribiņas, gan kartupeļus kopā ar marinādi. Aiztaisīju maisam galu, 4 – 5 vietās paciņu no virspuses vēl ar koka iesmiņu sabakstīju, lai tvaiks varētu izplūst un maiss cepoties nepārsprāgtu, un liku cepties līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 70 – 75 minūtes, līdz gaļa un kartupeļi gatavi. Pirms maisa atvēršanas ļāvu tam vēl minūtes desmit pastāvēt, tad gardās ribiņas kopā ar kartupeļiem varēju kārtot uz šķīvja.
Zivju galerts ikdienas vai svētku galdam
Apmēram kilograms svaigas zivs (karpa, asaris, zandarts), 1 burkāns, 1 sīpols, vairāki piparu graudi (melnie un smaržīgie), 2 lauru lapas, sāls, 1 ēdamkarote želatīna, selerijas sakne, diļļu un pētersīļu zaļumi.
Nesen pēc klasiskas receptes izvārīju galertu no saldētiem jūras asariem. Zivis notīrīju un liemeņus sagriezu gabalos. Nomizoju selerijas sakni, burkānus un sīpolus.
Zivs gabalus liku katlā, pārlēju ar ūdeni, lai tie būtu tikai nosegti, uzvārīju un ar putu karoti nosmēlu putas. Pēc tam katlā pievienoju gabalos sagrieztus burkānus, sīpolus, selerijas sakni, diļļu un pētersīļu kātus, kā arī garšvielas un uz lēnas uguns vārīju apmēram pusstundu (ilgums atkarīgs no tā, kādas zivis izmantojam), līdz buljons kļuva koncentrētāks. Zivis izvārījās ātri, taču vēlējos, lai arī saknes “piedalās” kopējās garšas veidošanā. Tad katla saturu atdzesēju, pēc tam zivis iztīrīju no asakām, bet
atdzesēto buljonu izkāsu caur sietu. Želatīnu aplēju ar nelielu atdzesēta buljona daudzumu un uzbriedināju, pēc tam, to neuzvārot, izšķīdināju un samaisīju ar pārējo buljonu, pagaršojot, vai vēl nevajag piemest sāli.
Stikla veidni izklāju ar pārtikas plēvīti un trauka apakšā vispirms izkārtoju vārīto burkānu ripiņas, diļļu zaļumus un izvārītu un nolobītu paipalu oliņu pusītes. Ja galertu paredzēts notiesāt ātri, rotājumam varam izmantot arī konservētus vai vārītus zaļos zirnīšus. Tad uzlēju mazliet buljona un pēc tam izkārtoju vārīto zivju gabaliņus. Pārlēju buljonu tā, lai tie būtu nosegti.
Veidni pa nakti ievietoju ledusskapī, lai galerts sastingst. Pēc tam to apvērsu uz lēzenā šķīvja ar rotājumu uz augšu un noņēmu plēvīti. Ja galertu vēlamies pasniegt tajos pašos trauciņos, kuros to sarecinājām, tad pirms likšanas vēsumā varam izrotāt to no virspuses. Labi garšoja kopā ar mārrutkiem.
Saldā šokolādes “desa” ar marmelādi
400 gramu cepumu (“Selga” vai citu līdzīgu), 180 gramu sviesta, dažas ēdamkarotes kakao pulvera, 200 gramu marmelādes, sukādes, rieksti – pēc izvēles.
Jau skolniece būdama, kopā ar mammu mājās tiku gatavojusi cepumu saldo desu pēc klasesbiedrenes dotās receptes. Tolaik tas šķita liels notikums un vēl nebaudīts kārums. Tagad, pēc šiem ieteikumiem, to pagatavot bija vēl vienkāršāk, jo pat piens te nebija jāpievieno.
Cepumus, šoreiz ar iebiezinātā piena garšu, ar rokām salauzīju nelielos – apmēram puscentimetra – gabaliņos un liku lielā bļodā. Tur pievienoju smalkos, arī apmēram tikpat lielos, gabaliņos sagrieztu dažādu krāsu marmelādi. Pēc izvēles, varam pielikt arī sasmalcinātus riekstus.
Atsevišķā katliņā maisot, lai nepiedeg, izkausēju paciņu sviesta, piekaisot kakao pulveri. Tā daudzumu varam izvēlēties “uz aci” – tā, lai tonis būtu drīzāk tumši brūns. Šoreiz piebēru bagātīgi – piecas ēdamkarotes. Rūpīgi samaisīju un izkausēto brūno sviestu piejaucu cepumiem ar marmelādi.
Nu varēju veidot “desu”. Folijas loksni (te varam izmantot arī pārtikas plēvīti) pārliecu dubultā, lai tā būtu biezāka un izturīgāka. Ar tās palīdzību, stingri ar rokām saspaidot, lai masa nebūtu birzīga, vispirms satinu vienu desu, pēc tam no atlikušās brūnās cepumu masas satinu otru “desu” (masu savulaik esmu arī tikai pārlikusi kādā bļodiņā, stingri piespaidot, un vēlāk, vēsumā sastingušu, sagriezusi gabaliņos). Tās ievietoju ledusskapī, varam uz dažām stundām “noslēpt” saldētavā un arī vēlāk glabāt tur. Pēc tam gardumu no folijas attinu un sagriezu šķēlītēs.
Reklāma