Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Izlaidumu laikam piestāv mājās ceptas kūkas

Ilmārs un Inga Zaļkalni Smiltenes pusē jau iekarojuši savu klientu loku, kuri dažādos ģimenes godos un citos svētkos ceļ galdā viņu gatavotās mājas kūkas. FOTO: NO PERSONĪGĀ ARHĪVA

Izlaidumu laikā pieaug pieprasījums pēc mājās ceptām kūkām, apgalvo ne viens vien cepējs. Viņu vidū arī Inga Zaļkalne no Blomes pagasta.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kā stāsta Inga, viņas kūku ceļš sākās pirms trīs gadiem, kad dzīvojusi pa mājām ar divgadnieku un meklējusi tādu nodarbi, ko laika ziņā varētu savienot ar jaunās māmiņas statusu.

Lai Ingas ceptās kūkas būtu pamanāmākas, atpazīstamas starp daudziem citiem piedāvājumiem, tām dots nosaukums “Mājas labumi”. Taujāta, kā radusies interese par kūku cepšanu, Inga stāsta, ka kūku cepšanu iemācījusies pašmācības ceļā, lasot un meklējot informāciju internetā un skatoties video.

“Par kūku cepšanu sāku interesēties, kad dēliņam bija divi gadi. Tobrīd nebija iespējas strādāt algotu darbu. Mājās mazs bērns, bet gribējās kaut ko darīt. Tirdīja sajūta, ka nevaru nosēdēt bez darba, tad mēs ar vīru domājām, ko var darīt un apvienot ar maza bērniņa audzināšanu. Nonācām pie domas, ka varētu pamēģināt konditoreju, jo šī ir lieta, kas man patīk un aizrauj. Tortes esmu cepusi ļoti daudz – kā saviem bērniem, tā radiniekiem uz dažādiem svētkiem. Vienmēr visi ir novērtējuši un slavējuši mūsu kūkas. Tas ļoti motivē un dod to labo sajūtu, ka esi iepriecinājis kādu, jo galu galā svētkos kūkai ir īpaša nozīme,” iesāk Inga, piekodinot, ka iepriekš gan nebija varējusi iedomāties, ka šāds vaļasprieks var izvērsties par ikdienas nodarbi. “Kādreiz biju sapņojusi par dziedāšanas karjeru, bet dzīve ievieš savas korekcijas un viss notiek, kā tam ir jānotiek,” viņa saka.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ģimenes tandēms

Ingas nodarbošanos ļoti atbalsta viņas vīrs Ilmārs. Viņš palīdz gan ar jaunām idejām, gan atbalsta, kur tas iespējams. Galvenokārt veic piegādes klientiem un sagādā produktus, kas nepieciešami, kamēr Inga rosās pa virtuvi un gatavo kārtējo pasūtījumu pēc klientu vēlmēm.

“Vīrs vienmēr mani iedvesmo un palīdz ar idejām, un viņš arī ir tas, kas mani virza uz priekšu. Kopā var izdarīt vairāk, tāpēc man ir paveicies, ka varam darboties kā komanda. Kas ne mazāk svarīgi, vīrs nekad neatsakās no jaunu produktu degustēšanas un ir pirmais, kurš vērtē. To respektēju un ieklausos viņa viedoklī,” Inga pamato un uzsver, ka viņiem abiem vienmēr ir paticis pagatavot ko jaunu un garšīgu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Inga sapratusi, ka svarīgi, lai klientam ir izvēles iespējas. Tāpēc viņa cep ne tikai tradicionālās mājas tortes, bet arī medus tortes, šokolādes kūkas, ciparkūkas, mini kūkas, eklērus un dažādus kēksiņus.

“Tas ir pamata piedāvājums, bet vienmēr esam atvērti jauniem izaicinājumiem, mēģinot realizēt arī citādākas konditorejas idejas, ko varbūt pirms tam mēs neesam darījuši. Pēc pieprasījuma raugoties, iecienītākā ir medus kūka. Tā ir izceļama arī tāpēc, ka šādai kūkai ir plānas medus biskvīta kārtas un kūkas sastāvā ir dabīgs medus, kas iegūts mūsu pašu pļavās,” pamato Inga un stāsta, ka šobrīd starp kūku pasūtījumiem uz dzimšanas dienām ir rezervēti pasūtījumi uz izlaidumu laiku jūnija pirmajā pusē.

“Ir mierīgāki periodi, ir saspringtāks laiks, kad pasūtījumi ir vairāk, jo īpaši, ja tuvojas kādi kalendārie svētki. Tagad izteikti varēja izjust mācību gada noslēguma laiku, gatavošanos izlaidumiem. Mēs cenšamies pieņemt visus pasūtījumus, ja, protams, tie tiek pieteikti laikus. Diemžēl nereti gadās arī tā, ka cilvēki veic pasūtījumu pēdējā dienā pirms svētku dienas. Cenšamies rast kompromisu, varbūt pat atlikt kādu citu pasūtījumu, kas nav bijis tik steidzams,” atklāj Inga.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ieklausās klientu vēlmēs

“Mājas labumi” šobrīd galvenokārt ir iecienīti Smiltenes un Valmieras novada iedzīvotāju vidū, bet nākotnē iecerēts paplašināt klientu loku, piemēram, virzoties vairāk uz Kurzemes pusi.

“Tālākais galapunkts, kur kāda kūka nonākusi uz svētku galda, ir bijusi Dānija. Par to mums ir liels prieks. Kūkas cepu gandrīz katru dienu. Tas atkarīgs no pasūtījumiem. Vidēji viena kūka līdz gatavam produktam aizņem līdz trīs stundām. Daudz kas ir atkarīgs no pasūtītās kūkas, tās sarežģītības pakāpes un galu galā no klienta vēlmēm, vai klients vēlas redzēt uz kūkas kādu īpašu dekoru vai kādu īpašu tematiku, tad tas prasa vēl vairāk laika. Kūkas parasti dekorēju pēc saviem ieskatiem atbilstoši svētku tematikai. Bet, ja klients skaidri zina un pasaka, ko vēlas, tad dekorēšanu balstu pēc viņa prāta. Kūkas pārsvarā esam iesākuši dekorēt ar ogām. Tas man ļoti patīk, pat ziemas sezonā cenšamies sagādāt svaigas ogas, kas vien pieejamas. Protams, neiztikt bez krēmiem un dažādiem pārtikā lietojamiem dekoratīviem elementiem,” uzsver cepēja.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Konkurence nebaida

Pēc trīs gadu pieredzes šajā nozarē Zaļkalni sapratuši, ka konkurence ir liela un nav viegli izsisties. Līdz ar to vienmēr vajag padomāt par ko jaunu un pielāgoties apstākļiem.

“Apzināmies, ka katram cepējam tomēr ir sava garša un “odziņa” un klienti paši izvēlas, kas viņiem garšo un patīk vislabāk. Cenšamies noturēt savu latiņu. Uzskatām, ja patīk darīt to, ko dari, tad viss izdosies. Nav vērts atskatīties, jādodas tikai uz priekšu. Turpināsim iesākto. Tuvākajā nākotnē esam iecerējuši paplašināt produktu klāstu un varbūt atvērt kādu mazu konditorejas veikalu vai kafejnīcu, bet pagaidām vēl daudz jāmācās un jāattīstās līdz sapņu piepildījumam,” Inga atļaujas vēlmes izteikt skaļi, cerot, ka arī kosmoss tās sadzirdēs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tikmēr ikdienā Zaļkalni cenšas daudz laika pavadīt kopā ar ģimeni, audzinot divus dēlus. Viņiem patīk doties izbraucienos pie dabas, kur var nesteidzīgi pastaigāties un pabūt kopā, pamakšķerēt, peldēties vai vienkārši pasēdēt pie ugunskura un uzcept līdzi paņemtās desiņas. Vēl patīk ceļot un doties uz nezināmām vietām, bet, atrodoties mājās, brīvajos brīžos Ingai un Ilmāram patīk uzdziedāt karaoke, pavisam parastā ikdienā sarīkojot mazus svētkus savai ģimenei.


APTAUJA: https://poll.app.do/vai-svetku-reizes-pasutat-tortes-konditorejas-izstradajumus


#SIF_MAF2024

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild “Ziemeļlatvija”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.