Tītara gaļas un avokado kotletītes
Sastāvdaļas:
400 gramu maltas tītara vai vistas gaļas
1 avokado
1 ola
1 ķiploka daiviņa
1 ēdamkarote citrona sulas
sāls
malti melnie pipari
augu eļļa
Kā kotletes “parastās” padarīt ne tikai gardākas, bet arī veselīgākas? To
varam panākt, izmantojot, piemēram, avokado, kas svaigā veidā ne katram garšo.
Ideja šķita saistoša, tādēļ ķēros pie darba, kas daudz laika neaizņēma.
Avokado pārgriezu uz pusēm un izņēmu
kauliņu. Mīkstumu ar karotīti izgrebu, pārslacīju ar citrona sulu, lai nebrūnē,
un ar dakšiņu labi saspaidīju. Kotletēm šoreiz izmantoju jau samaltu tītara
gaļu un to samaisīju kopā ar avokado. Turpat piesitu arī olu, pievienoju spiedē
sasmalcinātu ķiploka daiviņu, kā arī garšvielas un sīki sagrieztus pētersīļu
zaļumus. Visu rūpīgi samaisīju viendabīgā masā. Ar mitrām rokām no tās veidoju
kotletītes un cepu no abām pusēm pannā ar augu eļļu, līdz tās gatavas un
zeltaini brūnas. Galdā tās varam likt gan kopā ar svaigiem salātiem, gan ar
jebkurām citām piedevām pēc savas izvēles.
Ceptas cukīni ripiņas asajā marinādē
Sastāvdaļas:
600 gramu cukīni vai jaunu kabacīšu
1 citrons
1 svaigs asais pipariņš
saišķītis pētersīļu zaļumu
sāls
4 ķiploka daiviņas
100 gramu olīveļļas
malti baltie pipari
Cukīni, citronu, aso pipariņu un zaļumus noskaloju un nosusināju. Cukīni
sagriezu ripiņās, biezumā līdz vienam centimetram. Pusei citrona plāni nogriezu
miziņu un smalki sakapāju, bet skābajam auglim izspiedu sulu. Pipariņu
pārgriezu gareniski uz pusēm, iztīrīju sēkliņas un sagriezu ļoti smalkās
strēmelītēs. Ķiplokus sasmalcināju spiedē, zaļumus sakapāju. Cukīni ripiņas
apkaisīju ar pipariem un apcepu no abām pusēm pannā ar uzkarsētu eļļu. Apceptās
ripiņas kārtoju bļodiņā, pārkaisīju ar citrona miziņām, ķiplokiem, pētersīļu
zaļumiem un asā pipariņa strēmelītēm.
Pannā, kurā iepriekš eļļā cepās
cukīni, ielēju citrona sulu, pievienoju apmēram 50 mililitru ūdens, pēc garšas
– arī sāli un piparus, šķipsniņu cukura, visu uzkarsēju un pēc tam pārlēju
cukīni ripiņām. Atstāju marinēties vismaz astoņas stundas, un nākamajā dienā
tās jau bija baudāmas.
Ar olu salātiem pildītas gurķu pusītes
Sastāvdaļas:
2 – 4 svaigi gurķi
2 – 4 olas
1 kārbiņa konservēta tunča eļļā
1 – 2 ķiploka daiviņas
dilles
sīpolu lociņi
mērcei
2 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta
1 tējkarote asu sinepju vai 1 ēdamkarote majonēzes
½ tējkarotes citrona sulas
drupināti pipari
sāls
Šo garšīgo uzkodu pagatavošanai nepieciešamo
sastāvdaļu daudzumu varam mainīt atkarībā no gurķu garuma un konservētā tunča
kārbiņas lieluma. Vispirms olas izvārīju cietas, tad atdzesēju un nolobīju.
Gurķus nomazgāju un pārgriezu gareniski uz pusēm. Pusītēm izdobu sēklas un daļu
mīkstuma, tās vēl apvērsu uz papīra dvieļa, lai iztecētu liekā sula.
Olas, ķiplokus, kā arī zaļumus – lociņus un
dilles – sasmalcināju. Konservēto tunci ar dakšiņu vēl kopā ar nelielu eļļas
daudzumu samīcīju. Labi samaisīju mērcei paredzētās sastāvdaļas. Sajaucu visas
sagatavotās pildījuma sastāvdaļas ar mērcīti un piepildīju gurķu “laiviņas”.
Mannas pīrāgs ar rabarberiem
Sastāvdaļas:
3 olas
1 glāze mannas
1 glāze cukura
200 gramu biezpiena
apmēram 150 gramu rabarberu
2 ēdamkarotes cukura
½ tējkarotes kanēļa
Šajā rabarberu sezonā, lai izceptu gardu
pīrāgu, lieliski varētu noderēt arī šī recepte. Ja biezpiens graudains, tas
jāizberž caur sietu; es te izmantoju jau iecienīto viendabīgo “Ricotta”.
Biezpienam pievienoju olas un samaisīju. Atsevišķi sajaucu mannu ar cukuru, šo
maisījumu pievienoju biezpienam. Vienmērīgi visu samaisīju – izveidojās mīkla
bieza krējuma konsistencē.
Nomazgāju un notīrīju rabarberu kātus, tos
sagriezu mazos gabaliņos. Nelielo veidni ar noņemamu malu izklāju ar
cepampapīru, izkārtoju tur rabarberus un pārkaisīju ar cukura un kanēļa
maisījumu. Virs šīs kārtas izlīdzināju mīklu. Pīrāgu cepu līdz 180 grādiem
uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 35 minūtes. Izcepto gardumu atdzesēju uz
restītēm. Pēc tam to varam griezt gabaliņos tāpat vai arī apvērst otrādi – ar
rabarberiem virspusē.