Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti

Foto: Brigita Skaistkalne

Dārzeņu plācenīši ar kvinoju

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

200 gramu vārītas kvinojas, 200 gramu konservētu turku zirņu, 1 mazs cukīni, 3 – 4 burkāni, 1 mazs sīpols, 1 – 2 ķiploka daiviņas, 2 ēdamkarotes miltu, šķipsna sāls, pipari, muskatrieksts. augu eļļa.

Pēc salātu pagatavošanas bija atlikusi izvārīta kvinoja – tieši tik, lai izceptu garšīgus plācenīšus.

Konservētos turku zirņus nokāsu un samīcīju viendabīgā masā. Sīpolu nomizoju un smalki sagriezu, to kopā ar sasmalcinātiem ķiplokiem apcepu pannā ar nelielu augu eļļas daudzumu. Pēc tam pievienoju sarīvētus burkānus un visu kopā sautēju, līdz tie mīksti.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Palielā bļodā liku izvārīto kvinoju, zirņu biezeni, izsautētos burkānus, sarīvētu cukīni, garšvielas un miltus. Visu labi sajaucu. No masas izveidoju nelielus plācenīšus, apviļāju rīvmaizē un liku pannā ar uzkarsētu augu eļļu. Tos, uzmanīgi apvēršot, apcepu no abām pusēm, līdz tie kļuva zeltaini brūni.

Pikantie ziedkāposti kraukšķīgā garoziņā

1 ziedkāposts, 2 olas, 2 ēdamkarotes piena, 100 gramu miltu, 1 tējkarote maltas kūpinātas paprikas, 1 tējkarote čilli pārslu, 1 tējkarote kurkumas, 1 tējkarote timiāna, 1 tējkarote sāls, 1 tējkarote drupinātu piparu, eļļa cepšanai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ir dzirdēts, ka ziedkāposti nav garšīgi. Savulaik biju sajūsmā par pagatavoto ziedkāpostu biezeni, tādēļ, atradusi šo ideju, no skaistās galviņas tomēr vēlējos šādas šniceles izcept.

Kāpostam no vidus nogriezu divas šķēles, bet malas atstāju citam ēdienam. Šķēles pannā pārlēju ar ūdeni, lai būtu pārklātas. Zem vāka sautēju 7 – 8 minūtes, tad apvērsu un sutināju vēl minūtes 6.

Lielā šķīvī iebēru miltus, pievienoju visas nepieciešamās garšvielas un samaisīju. Citā traukā viegli saputoju olas kopā ar pienu. Notecinātas ziedkāposta šķēles vispirms apviļāju pikantajos miltos, tad iemērcēju olu masā un atkal no visām pusēm rūpīgi apviļāju miltos. Pannā uzkarsēju tik daudz eļļas, lai šķēles būtu tajā gandrīz līdz pusei. Cepu, līdz apakša pārklājusies ar kraukšķīgu garoziņu, pēc tam apgriezu un apcepu otru pusi. Garšoja lieliski, piedevām varam izmantot iecienīto ķiploku vai tomātu mērcīti, kā arī, piemēram, svaigus tomātus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kabaču un citu dārzeņu salāti

2 kilogrami kabaču, 4 burkāni, 2 sarkanie saldie pipari, 4 lieli tomāti, 6 – 8 ķiploka daiviņas, 1 – 2 asie pipariņi, 2 ēdamkarotes sinepju sēklu, 200 mililitru eļļas, 6 ēdamkarotes 9% etiķa, 2 ēdamkarotes cukura, 2 ēdamkarotes sāls, bazilika lapiņas vai citi zaļumi.

Pateicoties labajam cilvēkam, kurš pie Sabiedrības centra bija atgādājis vairākus lielus kabačus, vienu trīs kilogramus smagu “sivēnu” “pievaldīju” un izvārīju salātus ziemai. Recepšu ir daudz, šoreiz, to gan mazliet papildinot, izmantoju šo.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kabaci nomizoju, izņēmu sēklas, bet mīkstumu sagriezu nelielos gabaliņos. Burkānus sarīvēju uz rupjās rīves, saldos piparus bez sēkliņām un tomātus bez miziņas sagriezu gabaliņos. Sasmalcināju gan arī vēl divus sīpolus, kā arī aso pipariņu un ķiplokus. Pētersīļus sīki sagriezu.

Pannā nelielā augu eļļas daudzumā apcepu vispirms sīpolus, tad pieliku arī ķiplokus un burkānus un apcepu. Tos liku katlā pie kabačiem, pievienoju tomātus, saldos piparus, sinepju sēklas, sāli, cukuru, dažus piparu graudiņus un pielēju eļļu. Visu kārtīgi apmaisīju, cēlu katlu uz plīts, tā saturu uzvārīju un, ik pa laikam apjaucot, neuzliekot vāku, karsēju vismaz 45 minūtes. Vārīšanas vidū piemaisīju arī zaļumus, pēc garšas piemetu vēl nedaudz sāls un cukura. Kad dārzeņi bija gatavi, pielēju etiķi un visu vēl pāris minūtes pavārīju. Tad salātus izliku cepeškrāsnī izkarsētās burkās un aizvākoju. Tās apvērsu otrādi, sasedzu un atstāju pilnībā atdzist.

Lavaša rulete ar saldo biezpienu

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

1 – 2 lavaša plāksnes, 350 gramu biezpiena, 1 ola, 2 ēdamkarotes cukura, 1 ēdamkarote skābā krējuma, rīvēta citrona miziņa, 1 ēdamkarote cietes, olas dzeltenums, sukādes vai marmelāde.

Lavašu iespējams izmantot ne tikai sāļajiem, bet arī saldākiem gardumiem. Bļodā labi samaisīju olu ar biezpienu, skābo krējumu, cukuru un kukurūzas cieti. Garšai pievienoju citrona miziņu.

Izklāju taisnstūrveida lavaša plāksni, ērtības labad to pārgriezu uz pusēm. Tad ar balto masu plānā kārtiņā (ne līdz pašām malām) pārsmērēju vienu daļu, uzkaisot arī nelielos gabaliņos sagrieztu marmelādi, to pārsedzu ar otru pusi un atkal pārsmērēju ar pildījumu, uzkaisot marmelādi. Pēc tam visu uzmanīgi satinu ruletē. Līdzīgi rīkojos ar otru plāksni, tādējādi iegūstot divas ruletes. Tās pārsmērēju ar sakultu olu, bet virspusi vēl pārkaisīju ar brūno cukuru. Abas ruletes novietoju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Atkarībā no krāsns pildījums būs izcepies un virskārta gaiši brūna pēc 20 – 25 minūtēm.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.