14. maijā pagāni svin Ūsiņa dienu. Par godu šai gadskārtai ir sagatavotas trīs receptes, kuras izlolojis pavārs Andris Ūpis.
Ūsiņi ir pavasara pirmā zaļuma svētki. Ūsiņš ir auglības dievs, kurš atslēdz zemei vārtus un palaiž dzīvinošo rasu. Šajā dienā puiši peldina zirgus un vakarā jāj pieguļā, pūš taures. Vakarā meitas apciemo pieguļniekus.
ĒD AR ALU. ŪSIŅI
Laiks ziedot auglības dievam Ūsiņam! Lai atvērtu auglības vārtus, mūsu senči ziedoja olas, sīpolu mizas, spalvas, kaulus, naudas gabalus un sarkanu vilnas dziju. Lai tradīciju turpinātu modernie pagāni, var ziedot kredītkartes, mašīnas atslēgas, nonēsāto zīmolu apģērbu un tamlīdzīgi. Savukārt zirgu peldināšanu puiši var aizstāt, ezerā iestumjot motociklu.
Kad Ūsiņam izpatikts, laiks parūpēties par savu vēderu. Ķēķa meistars Andris Ūpis rosina galdā celt pantāgu ar marinētām celmenēm, kūpinātu gaļu un kaltētām baravikām, bada pankūkām un liellopa sautējumu, bet uz kārā zoba likt vafeles ar putotu medu.
PANTĀGS AR MARINĒTĀM CELMENĒM UN LAKŠU PESTO
Vajadzēs
8 olas
20 g sviestu
Nelielu sīpolu
100 g kūpinātu gaļu
100 g marinētas celmenes
1 tējkaroti kaltētu baraviku pulveri
Sāli pēc garšas
Maltus piparus pēc garšas
Pavasara zaļumus pēc iespējas
Pagatavošana
Sīpolus nomizo un smalki sagriež. Sīpolu mizas noziedo uguns dievam, lai vasarā alus neaptrūkstas. Kūpināto gaļu sagriež nelielos gabaliņos.
Uz karstas pannas liek sviestu, sīpolus un sagrieztu kūpinātu gaļu. Kad gaļa ar sīpoliem apcepta, pa vienai pievieno olu. Sāli un piparus pievieno pēc garšas.
Cepot maisa līdz olas gatavas.
Pa virsu kārto marinētas celmenes, pavasara zaļumus (gārsu, nātres, pieneņu lapas, lociņus, mētras). Pārkaisa ar kaltētu baraviku pulveri un pievieno čili eļļu un lakšu pesto.
Čili eļļa
Vajadzēs
1 čili
1 ēdamkaroti medu
2 ēdamkaroti ābolu etiķi
100 ml rapšu eļļu
Pagatavošana
Čili smalki sagriež, ja vēlas, var ar visām sēkliņām.
Sagriezto čili samaisa ar pārejām sastāvdaļām.
Lakšu pesto
Vajadzēs
100 g lakšus (var izmantot jebkurus zaļumus)
3 ķiploku daiviņas
50 rīvētu cieto sieru
Sulu no ½ citrona
5 g sāli
50 g grauzdētus lazdu riekstus bez miziņām
80 ml olīveļļu
Pagatavošana
Visas sastāvdaļas sablendē, pagaršo, ja nepieciešams pievieno sev tīkamo sastāvdaļu.
Kuru alu izvēlēties?
Uz tava šķīvja ir intensīva un garšbagāta buķete, tāpēc to papildinās neliela atelpa un svaigums, ko sniedz Ausma. Savukārt apiņotais bezalkoholiskais alus Skaidrais apinis būs lielisks apetītes vecinātājs un veldze tiem, kuri joprojām pret bezalkoholisko alu izrāda skepsi.
BADA PANKŪKAS (CEPTAS BADA PANKŪKU PANNĀ)
LIELLOPA GAĻAS SAUTĒJUMS
Bada pankūkas
Vajadzēs
4 olas
300 g miltus
½ tējkarote cepamo pulveri
40 g kausētu sviestu
200 ml kefīru
Sāli
Pagatavošana
Sakuļ olas, pievieno izkausēto sviestu, tad kefīru un samaisa.
Samaisa miltus ar cepamo pulveri un sāli.
Miltu maisījumu pakāpeniski pievieno olām un kefīram. Visu kārtīgi samaisa.
Mīklai pēc konsistences jālīdzinās skābajam krējumam.
Pannu kārtīgi uzkarsē, labi ieeļļo. Lej mīklu pannā un pankūkas cep no abām pusēm brūnas.
Liellopa gaļas sautējums
Vajadzēs
2 kg liellopa gaļu (vaigi, ribas, oso buco, aste)
5 burkānus
3 sīpolus
3 ķiplokus
1 selerijas sakni
15 svaigu rozmarīnu
200 g miltus
20 g sāli
4 g paprikas pulveri
60 g cukuru
1 g kajenas piparu pulveri
4 g kumīnu
4 lauru lapas
4 g maltu koriandru
1 l buljonu
Pagatavošana
Noskalo un nomizo dārzeņus. Sagriež dārzeņus rupjos gabalos, sīpolus četrās daļās, ķiplokus atstāj daivās.
Miltus samaisa ar garšvielām un ieber lēzenā traukā. Gaļas gabalus atstāj tik lielus, lai var uzlikt uz pannas.
Gaļas gabalus apviļā miltu maisījumā un liek uz karstas, ieeļļotas pannas. Cep no visām pusēm brūnu.
Kamēr gaļa cepās, iedzer alu. Izvēlies kaut ko vieglu, jo sautējums gatavosies vairākas stundas.
Kad gaļa apcepusies, to liek ugunskura katlā ar augstām malām.
Kad visa gaļa apcepta, tad uz tās pašas pannas apcep visus dārzeņus un pievieno gaļai.
Uz pannas uzlej ūdeni un ļauj pavārīties 5 minūtes, tad pārlej pāri gaļai.
Pievieno rozmarīnu, lauru lapas un buljonu. Liek uz katla vāku un sautē uz mazas uguns aptuveni četras stundas.
Sautē līdz gaļa mīksta. Pasniedz ar pankūkām un alu.
Kuru alu izvēlēties?
Ticiet, bija vērts gaidīt vairākas stundas, jo balvā pie spēcinošā sautējuma un bada pankūkām rotaļai pievienojas stiprinieks – miežvīns Pokaiņu mežs. Savukārt Purva medus būs malks svaiguma ar skābenu brūkleņu pieskārienu.
PLĀNĀS VAFELES AR PUTOTU MEDU
Vajadzēs
200 g miltus
3 olas
30 g cukuru
1 g vaniļas cukuru
2 g sāli
100 ml pienu
100 g sviestu
Pagatavošana
Izkausē sviestu un atstāj atdzist.
Olas iesit bļodā ar augstām malām, pievieno cukuru. Saputo ar putojamo mikseri līdz masa dubultojusies. Pievieno pienu un izkausēto sviestu.
Miltus samaisa ar sāli un vaniļas cukuru.
Miltu maisījumu iesijā olu masā, turpina visu maisīt ar mikseri, līdz iegūst viendabīgu masu bez kunkuļiem.
Uz karstas, viegli ieeļļotas pannas lej mīklu 2 ēdamkarotes un ar apļveida kustībām izlīdzina plānā kārtiņā.
Uz vidējas uguns cep minūti no katras puses. Kamēr vafeles cepas, glāzē lej Pļavas Laumu un iepazīst dzēriena aromātisko raksturu.
Gatavo vafeli ņem nost no pannas un uzreiz saloka kā vēlas.
Pasniedz ar putotu medu un alu.
Putots medus
Pagatavošana
100 g medu puto 15 minūtes ar mikseri, līdz tas kļuvis gaišs un gaisīgs.
Rabarberi sīrupā
300 g rabarberu
150 g cukura
150 g ūdens
Rabarberus nomazgā, nomizo un mizas saglabā. Katliņā ieber cukuru.
Pievieno ūdeni un mizas. Uz vidējas uguns vāra 10 minūtes.
Rabarberus sagriež šķēlītēs. Rabarberus pievieno sīrupam, vāra vienu minūti. Katliņu ņem nost no uguns un ļauj atdzist.
Pasniedz aukstu kopā ar vafelēm.
Kuru alus izvēlēties?
Salds saldu nemaitā. Reizēm pēc kārtīgas pamata maltītes noslēgumā ir jābūt nevis punktam, bet izsaukuma zīme Pļavas Laumas izteiksmē, liekot mēlei iestigt saldajā nektārā. Turpretī, tie, kuri priekšroku dod kontrastiem, novērtēs neticamo un daudzslāņaino garšu salikumu. Simulakrs ir alus, kurš valkā vairāk par vienu masku. Nometot vienu, parādās cita, radot īstu apjuku tam, kurš to baudīs.
Reklāma