Šīs nedēļas nogalē Smiltenes novads aicina izbaudīt gastronomisku piedzīvojumu – 20. un 21 augustā notiks Mājas kafejnīcu dienas, kurās maltīti varēs ieturēt 18 vietās un arī izbaudīt tur piedāvātās kultūras un atpūtas programmas.
Mājas kafejnīcu dienas ir Latvijas mēroga pasākums, kas no jūlija līdz septembrim dažādos novados popularizē reģionālā tūrisma galamērķus. Ikvienam, kurš vēlas, tā ir iespēja apmeklēt arī vietējo iedzīvotāju mājas un sētas un izgaršot vietējos ēdienus: ģimenēs mantotās receptes, sezonalitāti, raksturīgās garšas un smaržas, sātīgumu, pašaudzētos un vietējos produktus.
Lasot, ko nu katrs piedāvā Smiltenes novadā, izvēle ir grūta, – piedāvājumi ir kārdinoši, bet, lai tos novērtētu, ir jāiekļaujas laika grafikā, jo Smiltenes novads ir liels. Mājas kafejnīcas būs atvērtas Smiltenes pilsētā, Raunas, Drustu, Brantu, Blomes, Launkalnes, Palsmanes, Trapenes un Gaujienas pagastos. Kur Drusti, kur Trapene, – katrs atrodas savā novada stūrī!
Visur pagūt nevarēs, bet izvēle savā ziņā būs kā loterija, proti, vai tieši ar šo kafejnīcu tiks izvilkts laimests un piedāvātais ēdiens atbildīs ēdāja garšas kārpiņu vēlmēm. Taču jebkurā vietā vajadzētu būt jauki, jo, ieskatoties ēdienkartē, redzams, ka mājas kafejnīcu saimnieki ir centušies, radoši piedomājuši par ēdienkarti, lai tajā būtu dažnedažādi oriģināli ēdieni.
Kārdinoša izklausās, piemēram, zupa muižkunga gaumē ar četru veidu gaļu un knēdeļiem, ar safrānu un citām noslēpumainām sastāvdaļām, cūkas stilbiņš ar dillēs apceptiem kartupelīšiem un šķovētiem kāpostiem ar melnajām plūmēm, liellopa gaļas koftas (sulīgas maltās gaļas bumbiņas), pasniegtas ar grilētiem sezonas dārzeņiem, četrām dažādām sezonas garšaugu mērcēm un pašceptu kviešu plāceni vai “Briedis ar ruksi satikās podā” jeb sautējums Kaspara gaumē.
Lasot tālāk, nudien, siekalas saskrien mutē – ēdienkartēs ir arī pīles krūtiņa ķiršu mērcē ar dārzeņiem, biešu grūbu koča ar meža sēnēm, uz oglēm cepta sivēna cepetis ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un štovētiem kāpostiem, bērzu sulā fermentēts “dzīvnieks” (sulīgi kūpināta cūkas gaļa, kas iepriekš marinēta bērzu sulā, beigu procesā karamelizēta bērzu sīrupā, ar salātu lapām un marinētiem sīpoliem), lavandas panakota (panna cotta) ar riekstu čipsiem un ogu mērci, šokolādes biskvīts ar melnā ķiploka krēmu un dārza ogām… Tā varētu uzskaitīt vēl un vēl. Uzkodas, zupas, pamatēdieni, deserti, kūkas un dzērieni ar saviem nosaukumiem izklausās gardi un tādi, kurus nekur citur nebūs iespējams nobaudīt, kā vien šajās Mājas kafejnīcu dienās Smiltenes novadā.
Sīkāku informāciju var uzzināt internetā, atverot saiti uz Mājas kafejnīcu lapu, bet ir viena nianse – jāskatās, vai iespējams vēl rezervēt vietu pie galdiņa, jo daudzviet apmeklējums bija obligāti jāpiesaka vairākas dienas iepriekš.
Reklāma