Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Pavasara spēks glāzē

Pavasaris ir sulu laiks. Mūspusē daudzi jau paguvuši nobaudīt kļavu sulas. Arī bērzi nupat kā sākuši tecēt.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tas mudina domāt, ka šajā nedēļas nogalē daudzi steigs baudīt pavasari, pie reizes noskatīdami to īpašo bērzu, kas varētu dāsni dalīties ar dabas uzmundrinošo spēku un svaigumu. Šobrīd pavasara maratonu ir sācis bērzs, pārņemot stafeti no kļavām, kuru sulu sezona tuvojas finiša taisnei.

Bērzu sulu laiks dažiem ir iespēja arī nopelnīt kādu papildu naudiņu, tas tikai apsveicami. Svaigas sulas nopērkamas tirdzniecības vietās, rezervējamas internetā, nereti dabūjamas arī pie tirgotājiem mājās vai uz vietas saimniecībās, kur sulu ievākšana kalpo par papildu rūpalu pamata nodarbei. Atliek vien novēlēt – lai tek kā no krāna!

Protams, vislabāk sulas lietot svaigā veidā. Man patīk pievienot citrona šķēlīti – izteiktākai garšai un aromātam. Citi lauž upeņu zariņu, ko pieliek sulu traukā. Un eksperimentēt var droši, pievienojot ogas, garšaugus vai pat ledenes. Tādu dabīgu kokteili nesmādēs arī bērni. Ja pietiek pacietības, tad var mēģināt arī pagatavot bērzu sulu sīrupu. Man gan tam vēl jāsaņemas, bet saka, ka sanākot laba manta.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kādu laiku vēl pirms sulu tecināšanas pabiju ciemos pie paziņas, kura man pasniedza dzērienu glāzē un jautāja, – uzmini, kas tas ir? Pagaršoju, pēc garšas saldināts ūdens. Tad saimniece ar lepnumu rādīja saldētavu, kur palikušas vēl pāris pudeles dabas limonādes no pērnā gada. Ja saldētavā vieta atļauj, tad sulas var glabāt arī tur un izvilkt ārā kādā tveicīgā vasaras dienā un pārsteigt mājiniekus, kad viņi vismazāk to gaida.

Bērzu sulu tecināšana ir tradicionāla arī manā ģimenē. Ik gadu orientējoši ap 23. martu tiek urbts bērzs. Šogad gan rādās, ka kādu nedēļu vēlāk.

Zinātāji teic, ka sulu kvalitātē daudz ko nosaka tas, kur bērzs ir audzis. No bērziem, kas aug zemās, purvainās vietās, kurām maz piekļūst saulīte, sulas būs negaršīgākas, var būt pat purva piegarša. Savukārt no saulainās vietās augošiem bērziem sulas būs saldākas, dzidrākas, intensīvāk tecēs. Tiek lēsts, ka visgaršīgākās ir tās sulas, kas tek no bērza zariņa, nevis stumbra, – tādas sulas ir izgājušas cauri visam stumbram, tāpēc tajās ir lielāka cukuru koncentrācija.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atgādina, ka bērzu un kļavu sulas, ja tās tiek izplatītas nelielos apjomos, drīkst tirgot galapatērētājam, tostarp mazumtirdzniecības uzņēmumam bez reģistrēšanās PVD. Reizē piekodinot, ka bērzu un kļavu sulas aizliegts iegūt teritorijās, kas atrodas tiešā piesārņojuma avota tuvumā (piemēram, aizsargjoslās gar ielām, autoceļiem, dzelzceļiem, visu veidu sanitārajās aizsargjoslās, mežos pilsētu administratīvajā teritorijā) un var radīt pārtikas piesārņojuma risku.

Organismam noteikti vajadzēs papildu enerģiju garīgās un fiziskās veselības stiprināšanai, jo svētdien gulēsim par vienu stundu mazāk. Jau nedēļas nogalē notiks pāreja uz vasaras laiku, kad pavirzīsim pulksteņa rādītājus par stundu uz priekšu. Latvijā pāreja uz vasaras laiku notiks no
29. uz 30. martu pulksten 3.00 naktī. Gribam vai negribam to, nāksies vien pielāgoties un ieviest jaunas korekcijas ikdienas rutīnā.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.