Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Kādos gadījumos lietot kompleksos vitamīnus? Skaidro farmaceite

www.pexels.com

Lai organisms spētu darboties kā nākas, tam ik dienas nepieciešams uzņemt noteiktu devu uzturvielu, tai skaitā dažādus vitamīnus – vērtīgas vielas, kam ir būtiska loma kā labas veselības, tā pašsajūtas un skaistuma nodrošināšanā. Vairumā gadījumu vajadzīgos vitamīnus iespējams uzņemt ar pārtikas palīdzību, taču ir situācijas, kad ar uzturu vien nepietiek, un tad talkā var nākt kompleksie vitamīni jeb multivitamīni. Kāda ir vitamīnu nozīme organismā un kādos gadījumos nepieciešams lietot kompleksos vitamīnus, stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

„Vitamīni ir organiski ķīmiskie savienojumi, kas nepieciešami, lai nodrošinātu visu ķermeņa sistēmu un orgānu darbību. Katram no vitamīniem ir atšķirīgas funkcijas, turklāt tie darbojas roku rokā ar citām uzturvielām, fermentiem un hormoniem, tā rūpējoties par mūsu veselību, labsajūtu un skaistumu. Lielāko daļu vitamīnu organisms nespēj sintezēt, tāpēc tos ik dienas nepieciešams uzņemt ar pārtikas produktiem – ēdot veselīgu un sabalansētu uzturu. Ja ēdienkartē kāda veida vitamīnu nav pietiekami vai dažādu faktoru ietekmē tie nespēj pienācīgi uzsūkties vai pastiprināti noārdās, rodas hipovitaminoze, proti, daļējs kāda vitamīna deficīts, bet retos gadījumos pat avitaminoze – pilnīgs kāda vitamīna trūkums organismā. Papildu vitamīnu deva parasti nepieciešama cilvēkiem, kas uzturā nelieto atsevišķas produktu grupas, grūtniecēm, tiem, kuri aktīvi nodarbojas ar sportu, bieži vien arī bērniem un senioriem. Tāpat multivitamīni var būt vajadzīgi cilvēkiem, kuriem diagnosticētas noteiktas saslimšanas vai izrakstīti atsevišķi medikamenti. Lai izvēlētos piemērotus kompleksos vitamīnus, nepieciešams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu,” norāda Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

Katram vitamīnam – sava funkcija

Vitamīnus iespējams iedalīt divās grupās – taukos šķīstošajos vitamīnos, kas nelielā daudzumā uzkrājas organisma taukaudos, un ūdenī šķīstošajos vitamīnos, ko organisms neuzkrāj. Ikkatrs no vitamīniem pilda atšķirīgu funkciju, tāpēc ikdienā ir svarīgi uzņemt katru no tiem, turklāt pārliecinoties, ka pietiekamā daudzumā tiek uzņemtas arī citas uzturvielas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Taukos šķīstošie vitamīni:

  • A vitamīns rūpējas par redzi un acu veselību, stiprina organisma pretošanās spējas pret dažādām saslimšanām un veicina gļotādas, ādas un dziedzeru normālas funkcijas. Atrodams burkānos, brokoļos, saldajos kartupeļos, dzīvnieku aknās, zaļo lapu dārzeņos un atsevišķos piena produktos;
  • D vitamīns regulē kalcija līmeni organismā, tādējādi rūpējoties par kaulu un zobu veselību. Tas ir nozīmīgs imunitātei, nervu sistēmas funkcijām un normālam asinsspiedienam. D vitamīnu satur treknas zivis, zivju eļļa, liellopu aknas un olas, savukārt D vitamīna sintēzi organismā veicina atrašanās saules staros;
  • E vitamīns ir būtisks antioksidants, kas piedalās vielmaiņas procesos, muskulatūras funkcionēšanā, ir nozīmīgs reproduktīvās veselības uzturēšanai un sirds un asinsvadu slimību profilaksei. E vitamīnu iespējams uzņemt, iekļaujot ēdienkartē riekstus, olas, lapu zaļumus kviešu dīgstus un augu eļļas;
  • K vitamīns piedalās organisma asins recēšanas procesos un nepieciešams kalcija saistīšanai kaulos un audos. K vitamīna avoti ir ķirbji, vīģes, pētersīļi, kāposti un lapu zaļumi.

Ūdenī šķīstošie vitamīni:

  • B grupas vitamīni nodrošina normālu nervu un asinsrades sistēmu darbību, kā arī iesaistās enerģijas un hormonu sintēzē un vielmaiņas procesos. B vitamīnu satur treknas zivis, aknas, cūkgaļa, olas un jūras veltes, piemēram, austeres un gliemenes;
  • C vitamīns aizkavē novecošanās procesus, stiprina imunitāti un asinsvadus, paātrina brūču dzīšanu un darbojas kā antioksidants, aizsargājot organisma šūnas. C vitamīns atrodams virknē dažādu augļu un dārzeņu, piemēram, sarkanajā paprikā, citrusaugļos, lapu kāpostos, brokoļos un zemenēs.

Kad nepieciešams lietot multivitamīnus?

„Kompleksos vitamīnus ieteicams lietot gadījumos, kad ir pazemināta imunitāte vai uzturā netiek lietoti konkrēti produkti, kas ir nozīmīgs vitamīnu avots, piemēram, gaļa, piena vai graudu produkti. Tāpat papildu vitamīnu deva nepieciešama sievietēm, kuras gaida bērniņu, turklāt papildu vitamīnu uzņemšanu ieteicams uzsākt jau tad, kad grūtniecība vēl tikai tiek plānota. Kompleksie vitamīni tāpat noderēs vecāka gadagājuma cilvēkiem, kam nereti novērojama sliktāka vitamīnu uzsūkšanās spēja vai nepietiekama ēdienkarte dažādu veselības problēmu dēļ. Jāņem vērā, ka vitamīnu uzsūkšanos organismā ietekmē gremošanas sistēmas slimības, pārmērīga alkohola lietošana, kā arī atsevišķi medikamenti, piemēram, diurētiskie preparāti vai līdzekļi gremošanas sistēmas slimību ārstēšanai. Aptiekā pieejami dažādi kompleksie vitamīni, tai skaitā noteiktu vitamīnu kombinācijas. Piemērotāko multivitamīnu veidu, ņemot vērā pacienta vecumu, veselības stāvokli un vajadzību, palīdzēs izraudzīties ārsts vai farmaceits. Kompleksie vitamīni jālieto ar mēru, tos nedrīkst pārdozēt, turklāt uztura bagātinātāju lietošanai jābūt pamatotai un mērķtiecīgai. Jāielāgo, ka šāda veida vitamīni nekādā gadījumā neaizstāj sabalansētu uzturu – papildus kompleksajiem vitamīniem jāparūpējas, lai ēdienkartē būtu gana daudz dārzeņu un augļu, graudu produktu, veselīgo tauku, olbaltumvielu avotu un citu vērtīgu produktu,” piekodina farmaceite.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.