Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Kad hobijs aizrauj pa īstam, no mājbrūvēšanas izaug līdz alus darītavas līdzdibinātājam un galvenajam aldarim

Vēl atceros to fotogrāfiju pie sava raksta “Ziemeļlatvijā” – smiltenietis Edgars Melnis mājas pagalmā pie milzīga katla, kurā viņš brūvē alu.
Kopš tā laika ir pagājuši 12 gadi (man šis laika nogrieznis vairs nebija prātā, toties Edgaram gan). Tikmēr bijuši daudzi citi intervējamie, citi notikumi, un Edgara hobijs – alus mājbrūvēšana – jau sen bija piemirsies, līdz šomēnes “Ziemeļlatvija” savā e-pastā saņēma vēstuli ar priekšlikumu uzrakstīt par Edgaru Melni – alus darītavas “Labietis” līdzdibinātāju un galveno aldari, ‒ sak, Smiltenei ir ar ko lepoties, jo tajā dzimis aldaris, kurš ar savu degsmi radījis šobrīd lielāko un veiksmīgāko amatalus darītavu Latvijā (te piebildīšu, ka amat­alus jeb craft beer ir īpašs, vienreizējs un absolūti atšķirīgs no lielo ražotāju un koncernu brūvējumiem).
Vēstuli izlasot, nopriecājos, ‒ skat, cik augstu Edgars ir pakāpies un ko sasniedzis, un ar interesi par viņa kļūšanu no banku speciālista par aldari un tik vērienīgu tvērienu šajā jomā uzaicināju viņu uz interviju.
Pirms tam gan papētīju, kas tā alus darītava “Labietis” tāda ir, – man garšo alus, bet no “Labieša” nekas nav dzerts, nosaukums ir dzirdēts, bet tas arī ir viss.
Izrādās, šogad 27. augustā “Labietis” svinēs savu 11. dzimšanas dienu. 2013. gadā “Labieti” nodibinājuši divi domubiedri – rīdzinieks Reinis Pļaviņš un smiltenietis Edgars Melnis. Abi izaudzējuši savu uzņēmumu līdz aptuveni viena miljona eiro apgrozījumam gadā, prot darināt vairāk nekā 70 šķirņu alu, kas ir arī eksportprece.
Viņu alus darītavas raksturīga iezīme ir tā, ka alu vairumā gadījumu caurvij vietējās savvaļas zālītes, ogas un medus. Savā ziņā tā ir eksperimentāla ražošana, jo alus šķirnes regulāri mainās un tiek aizstātas ar jaunām. Laikmetīgs alus ar kultūrvēstures garšu, – tā viņi paši raksturo sava darba rezultātu.
– Kā dzīvē notika šāds pavērsiens – nonākt no mājbrūvēšanas hobija līmenī līdz pašam savai alus darītavai kopā ar kolēģi Reini Pļaviņu?
– Toreiz, 2012. gadā, kad mani intervēji, strādāju bankā (banku sektorā Edgars nostrādājis 18 gadus informācijas tehnoloģiju jomā, viņam ir Banku augstskolā iegūts maģistra grāds ekonomikā – redakcijas piezīme). Mājbrūvēšana jeb alus brūvēšana mājās bija mans hobijs.
Brūvēju alu mājas virtuvē pašpatēriņam ‒ sev, draugiem. Aktīvi iesaistījos mājbrūvēšanas kustības attīstībā Latvijā, vadīju forumus, konkursus un citus mājas alus darītāju pasākumus. Vienā no tādiem saietiem sapazinos ar savu tagadējo biznesa partneri Reini Pļaviņu. Viņam bija doma taisīt alus darītavu, bet iecere bija nedaudz finansiāli par īsu, un viņš piedāvāja pievienoties, kurš vēlas. Tā nokļuvu no mājbrūvēšanas biznesa pusē.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties Ziemellatvija.lv abonementu:

"Ziemellatvija.lv Plus" abonentiem būs pieeja unikālam izdevniecības saturam, kur atspoguļosim notikumus un procesus vietējos novados. Raksti, intervijas, bilžu galerijas, video saturs.

Abonē Ziemellatvija.lv digitālo saturu par 0.99€ uz pirmajām 4 nedēļām*

*Pēc izmēģinājuma perioda beigām ik pēc četrām nedēļām tiks veikts automātiskais maksājums - 1.99€ par abonēšanas periodu. Abonēšanu vari pārtraukt jebkurā brīdī savā Ziemellatvija.lv kontā.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.