Aukstā zupa tomātu laikam
1 litrs tomātu sulas, 3 tomāti, 2 gurķi, dilles, sīpolu lociņi, 1 ola, 200 gramu skābā krējuma, sāls.
Lai gan vasara straujiem soļiem dodas pretī rudenim, ir arī siltākas dienas, un tad taču vēlamies nodoties citām nodarbēm, nevis stundām ilgi stāvēt pie plīts, tādēļ šāda recepte vēl būs īsti piemērota.
Šoreiz zupai izvārīju vairākas paipalu oliņas – tam pēc ūdens uzvārīšanās bija nepieciešamas minūtes trīs. Tad tās atdzesēju aukstā ūdenī, nolobīju un sagriezu kubiņos. Vistas olas vāru 10 līdz 12 minūtes – atkarībā no to lieluma.
Noskaloju dārzeņus un zaļumus. Dilles un lociņus sasmalcināju. Gurķus nomizoju, pārgriezu gareniski četrās daļās un tās plāni sagriezu. Tomātus – krāsainumam izmantoju arī dzelteno – sagriezu kubiņos.
Lielā bļodā ielēju tomātu sulu, pievienoju visas sagatavotās sastāvdaļas un labi samaisīju. Tad pieliku skābo krējumu, piekaisīju sāli un vēlreiz visu samaisīju.
Kabaču un krabju nūjiņu kotletes
250 gramu jauno kabacīšu, 130 gramu krabju nūjiņu, 40 gramu cietā siera, 1 ola, 45 grami jeb 3 ēdamkarotes rīvmaizes, sāls, malti melnie pipari, ¼ tējkarotes garšvielas zivju ēdieniem, diļļu un pētersīļu zaļumi.
Nepagatavojusi tā arī neuzzinātu, cik gardas kotletes cepeškrāsnī iespējams pagatavot, izmantojot krabju nūjiņas un kabačus. Tās izdevās mīkstas un sulīgas, bet zaļumi piešķīra aromātu. Turklāt kotletes, atšķirībā no pannā uz plīts gatavotajām, izcepu bez taukvielām.
Krabju nūjiņas sarīvēju uz rupjās rīves. Ja izmantojam saldētās, tās labāk pilnībā neatkausēt, lai būtu vieglāk sarīvēt. Jaunos kabacīšus nemizotus sarīvēju uz rupjās rīves, pārliku bļodā, uzkaisīju sāli un atstāju minūtes piecas atsuloties. Arī sieru sarīvēju uz rupjās rīves. Diļļu un pētersīļu zaļumus smalki sagriezu. Pēc tam rīvētajiem kabačiem nospiedu izdalījušos sulu. Krabju nūjiņas, sieru un zaļumus pievienoju kabačiem, piesitu arī olu, piekaisīju mazliet sāls, piparus un garšvielu zivju ēdieniem. Pieliku 30 gramus jeb divas ēdamkarotes rīvmaizes un visu labi samaisīju. No krabju un kabaču masas izveidoju apaļas nelielas kotletes. Vienu ēdamkaroti rīvmaizes iebēru šķīvītī un apviļāju tajā sagatavotās kotletes. Tad tās izkārtoju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un ievietoju līdz 180 – 190 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Cepu līdz gatavībai apmēram pusstundu.
Pannā uz plīts gatavots cukīni sacepums
500 gramu cukīni vai kabaču, 2 olas, 5 – 7 ēdamkarotes miltu, 1 ēdamkarote sezama sēklu, 2 – 4 ķiploka daiviņas, 1 – 2 ēdamkarotes eļļas, sāls, pipari.
Lai izmēģinātu šo recepti, šoreiz izmantoju mazāku – 20 centimetru diametra – pannu, tādēļ vajadzīgo sastāvdaļu daudzumu uz pusi samazināju. Šo ēdienu varam gatavot gan no cukīni, gan kabača. Cukīni nomazgāju un ar visu plāno miziņu sarīvēju uz rupjās rīves. Sezama sēklas jāapgrauzdē sausā pannā un jāpievieno mīklai, taču bez tām iztiku. Rīvētajai masai pievienoju olu, spiedē sasmalcinātus ķiplokus, kā arī sāli un svaigi drupinātus piparus. Visu samaisīju. Visbeidzot pakāpeniski pa karotei piekaisīju miltus, līdz mīkla bija vajadzīgajā biezumā.
Pannā uzkarsēju augu eļļu un izlīdzināju tajā mīklu. Uzliku vāku un cepu uz vidēji lielas uguns minūtes desmit. Tad pārsedzu pannu ar nedaudz lielāka diametra šķīvi, uzmanīgi apvērsu otrādi un tajā iegāzto pankūku iestūmu atpakaļ pannā. Cepu vēl apmēram desmit minūtes.
Šāds sacepums labi garšoja kopā ar mērci, ko pagatavoju, samaisot skābo krējumu kopā ar pāris ķiploka daiviņām, sāli pēc garšas un sasmalcinātiem diļļu zaļumiem.
Cepeškrāsnī cepti biezpiena plācenīši
180 gramu biezpiena, 1 ola. 2 ēdamkarotes cukura, 80 gramu miltu, šķipsniņa sāls, ¼ tējkarotes sodas, ābols – pēc izvēles.
Aromātiskus un garšīgus, taču nedaudz citādākus biezpiena plācenīšus, kas gan vairāk atgādināja “bulciņas”, varam izcept ne tikai pannā uz plīts, bet arī cepeškrāsnī.
Biezpienam pievienoju olu, sāli un cukuru, kā arī vaniļas cukuru garšai un visu ar dakšiņu samīcīju. Piekaisīju sodu un, pakāpeniski piemaisot izsijātus miltus, samīcīju mīklu. Šoreiz mīklā iejaucu arī nomizotu un sīki sagrieztu nelielu ābolu. Gatavā biezpiena mīkla izdevās pietiekami stingra. Samitrinātām rokām no tās izveidoju plācenīšus un izkārtoju tos uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 15 – 20 minūtes. Kad plācenīši apjomā bija nedaudz palielinājušies un kļuvuši zeltaini brūni, tos no krāsns izņēmu. Garšoja gan bez piedevām, gan silti kopā ar skābo krējumu, tos varam baudīt arī ar svaigu medu.
Teksts un foto: Brigita Skaistkalne
Reklāma