Viena no lietām, kas saistās ar Ziemassvētkiem, ir piparkūku cepšana, augstākā pilotāža šajā procesā vismaz man šķiet piparkūku namiņi, jo, lai nonāktu pie tik skaista rezultāta, ir ko nopūlēties, un arī bez zināšanām neiztikt.
Piparkūku namiņu cepšana ir vairāk nekā 10 gadus ilga tradīcija trīs bērnu mammai, Smiltenes tehnikuma tūrisma nozares skolotājai Inesei Veidemanei. Nesen viņa arī vadīja praktiskās nodarbības tehnikuma 2. kursa audzēknēm, topošajām konditorēm, mācot, kā pagatavot šos našķus.
Vajadzēs vairāk nekā vienu vakaru
Pirmais, ko Inese iesaka ikvienam, kurš grib tikt pie sava piparkūku namiņa, ir sadalīt darāmo vairākos posmos, jo process ir darbietilpīgs. Vispirms ir jāizdomā koncepcija jeb galvenā iecere, tad jāsagatavo trafareti, jāpārnes tie uz iepriekš sagatavotas piparkūku mīklas, jāizcep namiņa detaļas, tad tās jāsalīmē un jāglazē.
“Piparkūku namiņu noteikti nevajadzētu uzlikt sev par pienākumu pagatavot vienā vakarā, jo tad var pārgurt un pazudīs visa burvība. Liela daļa darba ir rūpīga gatavošanās, skaidra ideja un vēlme darboties. Galvenais ir procesa laikā ļauties priekam! Var pat radīt piemērotu atmosfēru, fonā uzliekot piemērotu Ziemassvētku laika mūziku,” iesaka Inese.
Bērnus var iesaistīt visā procesā, arī mīklas gatavošanā, bet var arī viņiem Ziemassvētku zeķē ielikt jau gatavu piparkūku mīklu un tad cept namiņu kopā. Mazajiem vislielāko prieku sagādā redzēt, kas galā iznāk, teic Inese.
Ja mīklu nolemts pagatavot pašiem mājās, tad vajadzētu to darīt vismaz diennakti, pat nedēļu iepriekš pirms cepšanas, lai savilktos garšvielas un mīkla būtu aromātiska.
Smiltenes tehnikumā praktiskajās nodarbībās tiek izmantota pārbaudīta, vienkārša piparkūku mīklas recepte, ko Inese iesaka arī “Ziemeļlatvijas” lasītājiem.
Lai pagatavotu vienu kilogramu mīklas, nepieciešami 500 grami miltu, 260 grami cukura, 130 grami sviesta, 5 grami dzeramās sodas, aptuveni 30 grami dažādu garšvielu maisījuma un dedzināta cukura sīrups, kas kalpos arī kā mīklas krāsviela. Lai pagatavotu sīrupu, vajadzēs 150 gramus ūdens un 60 gramus karamelizēta cukura.
Cukuru iekrāsošanai karsē līdz 165 grādiem pēc Celsija, līdz veidojas brūna konsistence, tad pievieno verdošu ūdeni un samaisa sīrupu. Sīrupu lej traukā, pievieno cukuru, taukvielas, svaigi saberztas, aromātiskas garšvielas, miltus, sodu. Samīca viendabīgu mīklu, atdzesē. Vēlams mīklu izturēt vismaz vienu diennakti, lai pastiprinātos garšvielu aromāts. Ja pievieno olas, tad jāraugās, lai masa nav par siltu.
Garšvielu kombināciju katrs var veidot pēc savas gaumes, piemēram, kopā sajaukt un ar piestiņu saberzt krustnagliņas, kanēli, muskatriekstu, maltu ingveru, maltas koriandra sēkliņas līdzīgās proporcijās un nedaudz vairāk pievienot kardamonu un smaržīgos piparus, lai mīkla būtu aromātiska.
Kopā salīmēs cukura karamele
Nākamais solis ir trafaretu pagatavošana piparkūku namiņa detaļām. Te var ļauties pašu fantāzijai, bet var arī aizgūt idejas no internetā pieejamās informācijas.
Inese iesaka trafaretiem izmantot plastikātu, kaut vai dokumentu mapes vāciņus, jo jāņem vērā, ka mīkla būs taukaina. Trafaretu nopūderē ar miltiem, lai tas nepielīp pie rūpīgi izveltnētās mīklas, un tad izgriež vajadzīgās detaļas. Gatavojot piparkūku namiņu, ir būtiski mīklu izveltnēt akurāti, rullītim ļaut dancot vienādi dažādos virzienos, neplēst un nestiept mīklu ar varu, bet viegli izrullēt, lai mīklu nolīdzinātu pēc iespējas vairāk. Vislabāk mīklu rullēt uzreiz uz cepamā papīra, un, šo darbiņu darot, izvairīties no lieka miltu daudzuma piejaukšanas, pietiks, ja ar miltiem viegli nopūderēs rullīti. Var arī mīklai pārklāt cepamā papīra loksni un veltnēt caur to.
Taujāta, cik plānai jābūt mīklai, Inese iesaka trīs līdz piecus milimetrus, ja šo darbiņu dara kopā ar bērniem. Biezākam jābūt pamatam, uz kā veido māju.
Lai piparkūkas nepiedegtu, tās jācep temperatūrā, kas nav augstāka par 180 grādiem. Cepšanas ilgums ir aptuveni četras līdz sešas minūtes.
“Jo precīzāk tiek izceptas piparkūku namiņa sagataves, jo precīzāks ir rezultāts un pašam tīkamāk strādāt. Ja tomēr detaļām sanāk šķības maliņas, tad tās ar smalko dārzeņu rīvi pieslīpē vajadzīgajā izmērā,” iesaka Inese.
Kad izceptās piparkūkas ir atdzisušas, sākas piparkūku namiņa līmēšana. Līmēt var gan ar olbaltuma glazūru, gan ar cukura karameli. Inese izvēlas karameli, jo ar to process norit daudz ātrāk, un vēlāk, kad namiņš tiek apēsts, visgaršīgākās ir tieši līmētās vietas. Turklāt ar cukura karameli salīmēts namiņš ir stabils un stingrs, sacietē ātri, dažās minūtēs.
Taču, līmējot detaļas ar cukura karameli, mazus bērnus tuvumā gan nav ieteicams laist – cukura karamele gatavošanas laikā sasniedz augstu temperatūru līdz pat 165 grādiem un, masai uzšļakstoties uz ādas, var ātri gūt apdegumus.
Labākais pēcsvētku našķis
Lai pagatavotu cukura karameli, katliņā ar biezāku dibenu ieber cukuru, uzliek katlu uz karstas sildvirsmas un ļauj cukuram lēnām kust, to nemaisot. Kad malās sāk veidoties medaina karameles masa, tad gan lēnām jāsāk masu maisīt, ļaujot visam cukuram izkust viendabīgi. Vajag arī nedaudz samazināt temperatūru, pavelkot trauku nedaudz malā.
Inese iesaka piparkūku namiņa lielākās plāksnes dekorēt pirms līmēšanas, jo tad, kad mājiņa jau uzbūvēta, uz vertikālajām daļām ir grūti izzīmēt smalkas detaļas.
Glazūras gatavošanā viņa ievēro šādas proporcijas – uz vienu olas baltumu ņem aptuveni 140 gramus pūdercukura un pusi tējkarotes citrona sulas. Ja vēlas, var pievienot šķipsnu sāls.
Atdzesētu olas baltumu viegli saputo līdz šķidrām, sniegainām putām, tad turpina putošanu, pakāpeniski pievienojot sijātu pūdercukuru. Pašās beigās pievieno citrona sulu. Pūdercukura daudzums noteiks to, cik cieta būs glazūra. Ja glazūra plūst, būs grūti uzzīmēt asus rakstus.
Ja mājās nav konditorejas uzgaļa, tad dekorēšanai var pagatavot tūtu no cepamā papīra, aiztinot galu un nostiprinot ar skavām.
Taujāta, vai ģimenē nav žēl vēlāk apēst izcepto piparkūku namiņu, Inese atteica, ka tas ir visgardākais našķis janvāra pirmajā nedēļā, kad notiesātas pārējās piparkūkas un citi svētku gardumi.
Reklāma