Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Zvārtavas pilī apskatāma Gaujienas Mūzikas un mākslas skolas audzēkņu plenēra izstāde

Mākslas programmu pedagogi ir pārliecināti, ka darbošanās dabā audzēkņiem paver pavisam citus apvāršņus, viņiem ir iespēja saskatīt to, ko skolas klasē nav iespējams parādīt un ieraudzīt.
FOTO: NO PERSONĪGĀ ARHĪVA

Latvijas Mākslinieku savienības muzejā “Zvārtavas pils” no 1. jūlija izstādē “Plenērs 2024” ir apskatāmi Gaujienas Mūzikas un mākslas skolas vizuāli plastiskās mākslas programmas audzēkņu darbi un skices. Izstādē aplūkojamajos darbos var ieraudzīt ne tikai Gaujienas ainavas un ēkas, bet arī bērnu iespaidus no viesošanās Igaunijā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kā stāsta mākslas programmu skolotāja Dace Lazdiņa-Ivanova, izstādē aplūkojami 40 darbi un skices. Šogad plenēra laikā audzēkņi gleznoja un zīmēja Gaujienas muižas ansambļa un Zvārtavas pils muižas kompleksa vēsturiskās arhitektūras un parku ainaviskās detaļas, kā arī studēja krāsu tumšgaišās un siltvēsās attiecības un gaismēnu likumības.

Plenērs Gaujienas Mūzikas un mākslas skolas 4.–7. klases mākslas programmas audzēkņiem norisinājās jūnija sākumā. Tā laikā dalībnieki gleznoja un zīmēja Gaujienas muižas ansambļa teritorijā, kā arī apmeklēja Zvārtavas pili, kur darbošanās notika netradicionālā vidē. Proti, plenēra laikā Zvārtavas pilī notika muzejpedagoģiskās nodarbības, kurās māksliniece, Zvārtavas pils kupola autore Māra Kārkliņa sniedza vitrāžas meistarklasi, iepazīstinot ar kupola vitrāžas veidošanas specifiku. Savukārt arhitektes Inetas Riepnieces vadībā audzēkņi pētīja Zvārtavas pils un Gaujienas pils arhitektūru, pievēršot uzmanību 19. gadsimta arhitektūras uzbūvei un rotājumu stilistikai. Skolotāja Vizbulīte Jaukule sniedza ieskatu 20. gadsimta 2. puses un šī brīža latviešu mākslinieku radīto gobelēnu krāsu salikumos un sižetu motīvos, kā arī porcelāna vāžu kompozīcijās. “Darbos, kuri tapuši Zvārtavas pils apmeklējuma laikā, varēs atpazīt kādu sienas gobelēna motīvu, porcelāna vāzes kompozīciju vai pat kupola vitrāžas fragmentu,” viņa saka.

Plenēra laikā audzēkņi viesojās Igaunijā, apmeklēja tematisko parku “Poķu zeme” Veru novada un Pelvas novada pierobežā, kur iepazina mākslinieka, gleznotāja, rakstnieka, grāmatu grafiķa Edgara Valtera (1929–2006) daiļradi. Jāatzīmē, ka tematiskais parks ir veidots pēc Edgara Valtera grāmatas “Poķu grāmata” motīviem, tur sastopami grāmatas varoņu dabiskie prototipi, ēkas, interjera elementi, kā arī autora mākslas darbu un grāmatu ilustrāciju ekspozīcijas. Varbuses ciemā Pelvas novadā apmeklēja Igaunijas Ceļu muzeju, kur plenēra dalībnieki varēja studēt futūrisma mākslas virzienu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Pabijām arī Igaunijas Ceļu muzejā, kur puiši aizrāvās ar dažādu ceļa tehniku zīmēšanu un meitenes godam turējās līdzi, jo tikpat prasmīgi spēja uzzīmēt gan ekskavatoru, gan kravas auto un pat dažāda izmēra ceļa ruļļus” papildina D. Lazdiņa-Ivanova.

Jaunos māksliniekus plenērā iedvesmoja un prasmīgi atbalstīja pedagoģes Māra Kārkliņa, Vizbulīte Jaukule, Ineta Riepniece un Dace Lazdiņa-Ivanova.

Izstāde tapusi Gaujienas Mūzikas un mākslas skolas un Latvijas Mākslinieku savienības sadarbības projekta ietvaros. Audzēkņu darbu izstāde “Plenērs 2024” Zvārtavas pilī būs apskatāma līdz 1. septembrim.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.