Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Kuram šai vasarā vajag Commodus koncidionieri visvairāk?

Gaisa dzesēšanas sistēmas sāka izgudrot jau senajā Ēģiptē, kur akvedukta ūdeni cirkulēja caur māju sienām. Pēc tam šis tas vēl tika izgudrots, tomēr neviena tehnoloģija netika īstenota līdz galam, līdz 1902. gadā Vilis Keriers savā Bruklinas tipogrāfijā ieviesa gaisa kondicionēšanas sistēmu savām drukas iekārtām, kas vasaras karstajos mēnešos vairs nespēja nodrošināt vislabāko drukas kvalitāti.

Keriers, saskatot savu vajadzību atdzesēt telpas ražošanai, nodrošināja šo iespēju arī citiem. Tipogrāfijas īpašnieks izveidoja firmu ‘’Carrier’’, palaižot tirdzniecībā jaunizgudroto kondicionieri. Pēc gaisa atvēsināšanas iespējas esam ilgojušies jau izsenis un kopš sākām ražot sarežģītāku tehnoloģiju iekārtas, šāda vajadzība ir arī tām.

Gaisa kondicionēšana ir īpaši svarīga serveru telpām. Tāpat būtu grūti iedomāties bez kondicioniera lidot ar lidmašīnu, pavadīt neskaitāmas stundas autobusā vai strādāt telpās ar jaudīgām, siltu gaisu izdalošām ražošanas iekārtām. Sadarbībā ar kondicionieru un dažādu citu iekārtu izplatītāju Commodus apskatīsim, kuri būs tie, kuriem par gaisa atvēsināšanu šai vasarā jāpadomā visvairāk.

Pie mums nav +40 grādu, taču katru gadu pat mūsu vasaras karstums pilsētā liek par sevi manīt arvien vairāk. Kurš gan nepriecājas ienākt lielveikalā, kas aprīkots ar jaudīgu kondicionēšanas sistēmu? Kurš to būtu domājis, bet tieši tirdzniecības centri mūsdienās ir labākā vieta, lai slēptos no vasaras karstajām stundām!

Kondicionieris mājas vajadzībām

Bet kā tad ar pašu mājām? Kā dzīvosim, kā strādāsim šī gada vasarā, ja datora darbs joprojām būs jāveic no mājām? Ja atverot logu, tavā mājoklī joprojām var sajust svaigu gaisu, tad tik ļoti jāuztraucas nebūtu, taču tiem, kuru skats pa logu paveras uz kādu no aktīvajām pilsētas ielām un putekļu mākoņiem, par kondicioniera iegādi gan būtu jāpadomā.

Pie mums, protams, kondicionieri nav tik aktuāla lieta kā tas ir Indijā vai kādā citā dienvidzemē ar augstu populācijas līmeni. Piemēram, Indijas galvaspilsētā Deli katru gadu karstākajos vasaras mēnešos iedzīvotāji iztērē apmēram 45 % no visas patērētās elektroenerģijas tikai, lai darbinātu kondicionierus. Tur šīs iekārtas ir teju uz katra stūra. Pat mazu bodīšu īpašnieki uz gaisa kondicionieriem naudu netaupa.

Lai pārapdzīvotajās dienvidu valstīs kaut nedaudz ierobežotu milzīgo elektrības patēriņu kondicionieru darbināšanai, steidzami jādomā alternatīvi atvēsināšanas risinājumi. Šādu motīvu vadīts indietis Monish Siripurapu no ‘’Ant Studio’’ radīja videi absolūti draudzīgu gaisa kondicionēšanas iekārtu, kas papildus kalpo arī kā aci piesaistošs dizaina elements. Viņš radīja iekārtu, kas sastāv no vairākiem desmitiem māla podu bišu pūžņa formā. Šie podi tiek ievietoti atbilstošā ietvarā, tiek panākts, ka uz tiem nepārtraukti tek ūdens, kā rezultātā gaisu var atvēsināt pat par veseliem 9 grādiem!

Šāda iekārta gan aizņem salīdzinoši lielu vietu un nez vai birojos netraucētu nemitīgā ūdens plakšķēšana pa mālu podu virsmām, taču jācer, ka mākslinieks ideju attīstīs vēl tālāk, lai tik ļoti dabai draudzīgais gaisa kondicionieris varētu nonākt arī ofisos. Kamēr pie mums vēl šādi māla podi nav atceļojuši, jāizmanto 21. gadsimta ērtības, pateicoties kurām varam ieslēgt un izslēgt kondicionieri pat caur telefonu. Modernākos gaisa kondicionierus un profesionālākos uzstādīšanas meistarus atradīsi šeit.

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.