Trešdiena, 17. decembris
Alvīne
weather-icon
+2° C, vējš 1.34 m/s, R vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Baudu par naudu nenopirksi

Ja ņemtu palīgā kalkulatoru un sarēķinātu izdevumus, ko mednieks tērē, lai dotos pīļu medību sezonu atklāt uz Nagļiem, sanāktu trīsciparu skaitlis. Tomēr šī brauciena pievienoto vērtību naudas izteiksmē nevar aprēķināt.“Aizmirstas viss. Bizness, ģimenes problēmas. Kad lido pīles un jāšauj, par neko citu nedomā. Cilvēki šeit atbrauc atslēgties no visa un atpūsties,” savus novērojumus pauž Lubānas zvejniekciema Īdeņas zvejnieks un mednieks Jānis Macāns. Pie viņa ugunskura savus mednieku stāstus stāstījuši teju visu Latvijas novadu pārstāvji. Uz Nagļu dīķiem dodas gan tuvējās apkārtnes mednieki, gan tādi tāli ciemiņi kā liepājnieki, kuldīdznieki un ventspilnieki. Medību dzīves skola“Katram ir liels prieks atbraukt uz pīļu atklāšanu. Vai tu nošauj, vai nenošauj, tas pat nav tik svarīgi. Protams, ka nošaut grib katrs, bet galvenais ir atbraukt, atpūsties, satikt cilvēkus. Sajust tieši šo atmosfēru, sajust to prieku, kad sākas medības. Tieši gaidīšanas brīdis dod adrenalīnu. Pēc atklāšanas tas norimstas, un pie ugunskura ir, ko pārrunāt. Sabrauc visa Latvija. Satiekas, pastāsta par savu pusi, iespaidiem. Ne jau tikai par pīlēm runā. Arī par zvēriem – kā barot, kā medīt. Rodas pat tradīcijas. Tā ir medību dzīves skola,” vērtē J. Macāns.Maizes krāsnī uz plāceņu pannasIzjūtas, ka pie Lubāna notiek kārtīgs pīļu medību atklāšanas festivāls, Jāni pavada jau no bērnu dienām, kad viņš vērojis tūkstošiem cilvēku, kas ieradušies uz medībām. “Saslimdināja mani, tā kļuvu par mednieku,” viņš pasmaida un atceras, kā bērnībā ar puikām vākuši sašautās pīles. Nākamajā dienā, ņemot talkā suni, uz māju nesti pat 24 putni. Mamma pīles gatavojusi lielajā maizes krāsnī uz plāceņu pannas. Bez taukvielām, klāt pašu dārzā audzētas garšvielas, sāls un viss. Garšīgi!Laika gaitā daudz kas mainījies, gan medību tradīcijās, gan cilvēku domāšanā, bet joprojām tā ir lieliska atpūta šī vaļasprieka piekritējiem. Tiesa gan, tagad Lubānas ezerā pīļu medības notiek tikai septembra beigās, kad tur salido Ziemeļu pīles. Sezonu atklāt vīri dodas uz Nagļu dīķiem, kas ir turpat netālu no Īdeņas. Jānis teic, ka šogad dīķos pīļu ir īpaši daudz, jo tur tiek barotas zivis, un no šī procesa labums tiek arī lidotājām.Rodas mednieku stāstiPīļu medības ir tās, kurās mednieki var kārtīgi izšauties. “Lielajās medībās tā nav. Tagad ir labi šaujamie, izšauj vienu šāvienu, alnis gatavs, un viss. Te dabūn īsto adrenalīnu. Kuru pīli nošausi? Kuru dabūsi,  kuru ne? Pašauj garām. Liekas – vajadzēja nošaut tuvāko, tā aizlido, bet tu trāpi attālākajai. Katram medniekam izjūtas ir tik dažādas un interesantas! Pašauj garām, un tad vari veselu gadu domāt, kāpēc tā sanāca,” komentē mednieks. Tā rodas mednieku stāsti. Interesanti ir vakari pie ugunskura, kad neiztiek bez zobgalībām. “Tāpēc jau tie ir mednieki. Ja tevi nepavelk uz zoba, tad ir garlaicīgi. Kur var būt lielāka bauda? Tad jūties noderīgs un kārtīgs vīrs. Par ko būtu visvairāk jēnervozē? Ka neviens nepavelk uz zoba. Ja ar tevi nejoko, tad tu neiederies kompānijā,” secina J. Macāns.Tiem, kuri vīpsnā un uzskata, ka pīle nav nekāds dižais medījums, Jānis iesaka aiziet uz ķīniešu restorānu un apskatīties, cik maksā porcija pagatavotas meža pīles. Mednieks jokojot ir aprēķinājis, ka vidēji viena pīle sezonas atklāšanas medībās izmaksā ap 25 latiem, bet pavisam nopietni viņš apgalvo, ka baudu, ko gūst šajā atpūtā, ar nekādu naudu nevar novērtēt.

GARŠĪGI

Svarīgi! Pirms gatavošanas, medījumam ieteicams pastāvēt: meža pīlei 2 – 4 dienas! Cepta meža pīle Marinādei: majonēze, jūras sāls, smalki sakapāta paprika, čili pipari vai timiāns, jūras sāls, ķiploks, apelsīnu miziņa. – Pīli iemarinē un atstāj uz 24 stundām. – Cep 160–180 grādu temperatūrā aptuveni 40–60 minūtes. – Pasniedz ar viegli rozā rīsiem (tādus panāk, ūdenim pievienojot “Campari” – 100 ml uz 200 g rīsu), lapu salātiem un svaigām meža ogām (lācenēm, kazenēm, avenēm). – To visu vēl pārlej ar medus mērci, ko pagatavo no 2 ēdamkarotēm medus, 100 –120 g eļļas, 50 ml sarkanvīna. Sautēta meža pīlePīle (250 g), 20 g tauku, 5 g sīpolu, 5 g kviešu miltu, 15 g skāba krējuma, garšvielas.Notīrītu pīli ieberzē ar sāli, liek sautējamā katlā sakarsētos taukos un cepeškrāsnī apcep brūnu. Tad pielej karstu ūdeni, pieliek sagrieztus sīpolus, lauru lapas un sautē, līdz gatava. Pēc tam pīli sadala, sakārto cepeš­bļodā, pārlej ar mērci, kas gatavota no šķidruma, kurā putns sautējies. Šķidrumam pievieno izkarsētus kviešu miltus un skābu krējumu.Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem un svaigu dārzeņu vai augļu salātiem.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.