Šī vasara mūs nelutināja ar saulainu laiku. Rudenim tuvojoties, radusies sajūta, ka mums kaut kā trūkst. Ne tikai saules siltuma, bet arī D vitamīna.Stipriem kauliem un imunitāteiD vitamīns ir taukos šķīstošais vitamīns – ēdienā ir nepieciešami tauki, lai organisms to saņemtu. Otrs veids, kā cilvēka organisms iegūst D vitamīnu, ir tā sintēze ādā, kas notiek saules gaismas ultravioleto staru ietekmē. Šajā procesā kā izejmateriāls tiek izmantots holesterīns. D vitamīna galvenā funkcija ir palīdzēt kalcijam un fosforam absorbēties no gremošanas trakta, iebūvēties kaulos un uzturēt nemainīgu to līmeni asinīs. D vitamīns ir svarīgs, jo palīdz saglabāt stiprus kaulus, zobus un muskuļus. Lai saglabātu kaulu izturību, D vitamīns darbojas arī kopā ar citiem vitamīniem, minerālvielām un hormoniem. Ja vitamīna trūkst, kauli kļūst plāni, trausli un var zaudēt savu formu, pavājinās imūnsistēma. “Institute of Medicine“ jeb IOM veiktais pētījums liecina, ka lielākajā daļā Eiropas valstu iedzīvotāji neuzņem D vitamīnu pietiekamā daudzumā. Ja nu vienīgi saulainās Spānijas un Grieķijas iedzīvotāji, kuru uzturā nozīmīgu vietu ieņem arī jūras produkti. Kā arī ne tik saulaino valstu – Somijas un Zviedrijas – iedzīvotāji, kuri to uzņem pārsvarā ar pārtiku. Viens no galvenajiem D vitamīna avotiem uzturā šajās valstīs ir margarīns, kam D vitamīns ir pievienots ražošanas procesā.Atceries par zivju eļļuJa bērna organismā nav pietiekami daudz D vitamīna, tiem var būt traucēta augšana, attīstās rahīts, kauli ir trausli, var viegli lūzt un vēlāk dzīvē nākas cīnīties ar osteoporozi. Hronisks D vitamīna trūkums varētu būt saistīts ar dažiem vēža paveidiem, diabētu un augstu asinsspiedienu. Uzturs ar pietiekamu D vitamīna daudzumu novērš rahītu bērniem un osteomalāciju jeb kaulu formas izmaiņas pieaugušajiem.Jāatzīst, ir ļoti maz produktu, kuri dabiski ir bagāti ar D vitamīnu. Visbagātākais D vitamīna avots ir zivju eļļa, treknas zivis (siļķes, laši, skumbrijas), D vitamīns mazākā koncentrācijā atrodams arī olas dzeltenumā un dzīvnieku aknās, dažkārt tas ir pievienots pienam vai kādam citam produktam rūpnieciskās apstrādes procesā. Būtisks D vitamīna avots ir margarīns, ja tas pagatavots no kvalitatīvām augu eļļām. Daudzās Eiropas valstīs tam pat papildu pievieno D vitamīnu, lai maksimizētu tā uzņemšanu (piemēram, Nīderlandē pat 50 procenti no dienā ieteicamās D vitamīna devas ir atrodami margarīnā).
Kad saules maz, jācer uz uzturu
00:00
23.09.2008
76