Banānu un zemeņu smūtijs
2 saldēti banāni, 10 svaigas vai saldētas zemenes vai citas ogas, ½ kārbas kokosriekstu piena, 1 ēdamkarote čijas sēklu, kokosriekstu skaidiņas.
LEDUSSKAPJA SALDĒTAVU pārskatot, atradu kārbiņu ar gabaliņos sagrieztiem banāniem, ko biju tur ievietojusi, lai iegādātie un vēl neapēstie augļi neaizietu postā. Nu tos lieliski varēju izmantot smūtija jeb augļu kokteiļa pagatavošanai. Arī saldētās zemenes bija turpat. Banānus un aromātiskās ogas liku blendera krūzē, pievienoju kokosriekstu pienu un visu kopā sablendēju. Ja šo desertu vēlamies olbaltumvielām bagātāku, te varam pievienot arī pāris ēdamkarotes biezpiena. Šoreiz gan to nepieliku. Masu lēju bļodiņā un rotāju ar lielogu mellenēm, kādu zemeņu ogu, kā arī uzkaisīju čijas sēklas un kokosriekstu skaidiņas.
Cāļa gaļas kotletes ar sēņu un krēmsiera pildījumu
330 gramu cāļa šķiņķu bez kaula, 200 gramu cāļa krūtiņas fileju, 1/2 sīpola, 1 ola, 3 ēdamkarotes ātri vārāmo auzu pārslu, 180 gramu šampinjonu, 2 ķiploka daiviņas, timiāns, 80 gramu krēmsiera, saulespuķu eļļa, sāls, pipari.
SVĒTKU VAI IKDIENAS maltītei iesaku izcept sulīgas un garšīgas kotletes ar šampinjonu pildījumu. Vispirms jāsamaļ cāļa gaļa. To varam nedarīt, ja izdodas iegādāties, piemēram, kvalitatīvu cāļa šķiņķu malto gaļu. Tai bļodā pievienoju nomizotus un sarīvētus sīpolus, olu, auzu pārslas, sāli un piparus. Visu labi samaisīju, trauku pārsedzu ar pārtikas plēvīti un uz pusstundu ievietoju ledusskapī.
Šampinjonus notīrīju un sasmalcināju. Pannā ielēju apmēram 20 mililitru eļļas un tajā vispirms apcepu sasmalcinātus ķiplokus. Pieliku sēnes un timiānu un cepu, līdz tām šķidrums bija iztvaikojis. Tad piekaisīju sāli un piparus. Pēc tam sēnes pārliku bļodiņā un atdzesēju. Nu tām piejaucu svaigo sieru.
Ar mitrām rokām no maltās masas izveidoju plāceni, kam vidū liku sēņu un krēmsiera pildījumu un “paslēpu” tā, lai gaļa būtu tam apkārt no visām pusēm. Tā turpināju veidot apaļas vai iegarenas kotletes. Pannā ielēju eļļu un cepu tajā kotletes no abām pusēm, pa divām reizēm apvēršot, līdz zeltainai garoziņai. Cepšanas beigās vēl uzliku pannai vāku, lai tās pasutinātos līdz gatavībai. Tad kotletes varam servēt uz šķīvja un pasniegt ar svaigiem salātiem vai kādu citu iecienītu piedevu.
Bagātīgais dārzeņu sautējums ar pupiņām
2 burkāni, 1 saldais kartupelis, 1 neliels kabacis vai cukīni, 1 sīpols, 2 ķiploka daiviņas, 1 dzeltenā paprika, 1 kārbiņa konservētu smalcinātu tomātu savā sulā, 1 kārbiņa konservētu sarkano pupiņu, 1 tējkarote sāls, 1 tējkarote piparu, 1 tējkarote kūpinātas saldās paprikas pulvera, šķipsniņa Kajēnas piparu, augu eļļa, pētersīļu zaļumi.
ZIEMAS SEZONĀ sildīs ātri pagatavojams bagātīgs un veselīgs dārzeņu sautējums.
Dārzeņus nomazgāju, nomizoju vai izņēmu sēklas – kas nu kuram bija nepieciešams. Tos sagriezu gabaliņos. Katlā ielēju augu eļļu un tajā apcepu sīpolus, ķiplokus, burkānus, saldos kartupeļus, kabačus un papriku. Pēc tam tā saturu pārlēju ar konservētiem smalcinātiem tomātiem savā sulā. Pievienoju arī garšvielas un sautēju, līdz dārzeņi kļuva mīksti. Visbeidzot noskaloju konservētās sarkanās pupiņas un piemaisīju dārzeņiem. Visu kopā vēl vismaz pāris minūtes pasautēju.
Šādu sautējumu, pārkaisītu ar sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem, varam baudīt gan ar skābo krējumu, gan arī ar mērcīti, kas pagatavota no pāris ēdamkarotēm bezpiedevu jogurta, ēdamkarotes laima sulas, sasmalcinātām dillītēm, sāls un pipariem pēc garšas. To varam pasniegt arī kopā ar kādu gaļas ēdienu.
Dārzeņu salāti ar ceptu zivi
300 gramu zivs filejas, 300 gramu rīvētu burkānu, 3 vidēji lieli sīpoli, augu eļļa, sāls, pipari, majonēze, olas.
JŪRAS ASARI, derēs arī cita baltā zivs, izfilēju un sagriezu gabalos. Tos apviļāju miltos un izcepu pannā ar uzkarsētu augu eļļu. Pēc tam zivi sadalīju mazākos gabaliņos.
Uz rupjās rīves sarīvēju burkānus un apcepu nelielā augu eļļas daudzumā. Nomizoju un sagriezu sīpolus, arī tos izcepu eļļā. Mazliet pagaidīju, līdz šīs salātu sastāvdaļas atdziest, tad samaisīju ar sāli un pipariem pēc garšas, kā arī nedaudz majonēzes. Pārliku salātu traukā, izlīdzināju un virspusi pārsmērēju ar majonēzi. Visu vēl pārkaisīju ar iepriekš izvārītām, nolobītām un sarīvētām dažām paipalu oliņām. Greznot varam pēc patikas, arī – jau Ziemassvētku noskaņās, izmantojot svaigus diļļu zaļumus un kādu dzērveņu ogu.
Reklāma