Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Nav finansējuma ne iekšpagalmu, ne arī citas infrastruktūras sakārtošanai

Tāds pēc lietavām izskatās Ausekļa ielas 6 daudzdzīvokļu renovētās mājas pagalms. Diemžēl Valkā šis nav vienīgais pagalms, kuru izbrist vai izbraukt ar auto ir visnotaļ sarežģīts uzdevums.
FOTO: MĀRIS NĀTRA

Ik pa laikam valcēnieši, kuri dzīvo daudzdzīvokļu mājās, sociālajos tīklos ievieto foto­grāfijas un diskutē par katastrofālo māju iekšpagalmu un pieguļošo ielu stāvokli. Diemžēl Valkas novada pašvaldības vēlmi darīt kaut ko lietas labā pašā saknē “nocērt” nepietiekamās budžeta iespējas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

To “Ziemeļlatvijai” apstiprina novada pašvaldības sniegtās atbildes uz medija uzdotajiem jautājumiem.

“Arī novada pašvaldības vēlme ir pēc iespējas vairāk radīt skaistu un sakārtotu vidi, labot ielas un labiekārtot daudzdzīvokļu māju iekšpagalmus, bet finansiālā trūkuma dēļ ir rūpīgi jāizvērtē prioritātes un jānodrošina pamatvajadzības,” uzsver novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Ivo Leitis.

Šonedēļ novada pašvaldība savā kontā sociālajos tīklos ievietojusi informāciju, kas vēsta: “9. augustā Valkas novada pašvaldības dome saņēma iesniegumu ar iedzīvotāju lūgumu salabot ceļa posmu no Merķeļa ielas 13A līdz Stendera ielai. Finanšu komitejas sēdē deputāti lēma par labu pagaidu risinājumam, ņemot vērā pašreizējo pašvaldības finansiālo situāciju, – ceļa posms tiks salabots ar frēzēto asfaltu un iekļauts nākamā gada budžetā, prioritārajā sarakstā. Drīzumā tiks uzsākti remontdarbi.”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Nenoliedzami, ka šis pagaidu risinājums vismaz uz kādu laiku iepriecinās Merķeļa ielas mikrorajona iedzīvotājus, kuri ikdienā izmanto šo konkrēto ielas posmu. Taču, kā skaidro I. Leitis: “No Merķeļa 13A līdz Stendera ielai iebrauktuves posma uzlabošanas darbi ir izņēmuma – kompromisa risinājums. Tas pieņemts, lai konkrētā posma seguma stāvoklis nepasliktinātos vēl vairāk. Tas tiks remontēts ar atgūto materiālu (frēzēto asfaltu). Tas nav ilgstošs risinājums un būs regulāri jāpielabo. Finanšu komiteja lēmusi šo jautājumu iekļaut nākamā – 2025. gada budžetā, prioritāro darbu sarakstā.”

Taču Valkā ir vēl, kā tautā saka, simts un viena problemātiska vieta, kas brēktin brēc pēc remonta. Jūlija beigās sociālajos tīklos bija ievietota fotogrāfija, kurā redzams, kāds pēc lietavām izskatās Ausekļa ielas 6 daudzdzīvokļu mājas pagalms. Līdzīgs skats ir arī pie renovētās mājas Semināra ielā 24. Ja šīs konkrētās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas tiešām ir estētiski pievilcīgas, tad to nevar teikt par dzīvojamo māju pagalmiem. Diemžēl māju renovācija un pagalmu atjaunošana nenotiek vienlaikus.

“Šī vieta (Ausekļa ielas 6 mājas pagalms – redakcijas piebilde) ir problēma jau kopš 1980. gada, kad tika uzbūvēta daudzdzīvokļu māja Tālavas ielā 19. Kādreiz šim pagalmam bija lietus ūdens notece uz Tālavas ielu. Šajā pagalmā netika izbūvēta lietus ūdens kanalizācija. Rezultātā šajā vietā uzkrājas ūdens no Raiņa 14 un Raiņa 18 māju pagalmiem. Tālavas ielas rekonstrukcijas projektā ir paredzēts lietus ūdens kanalizācijas atzars uz šo pagalmu. Diemžēl tas ir paredzēts līdz izbūves robežai un tālāk pagalmos ir jābūvē turpinājums. Ne Tālavas ielas rekonstrukcijai, ne lietus ūdens kanalizācijai pašlaik finansējuma nav,” atbildē norāda I. Leitis.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Ziemeļlatvija” atgādina, ka 2023. gada maija beigās pēc ievēlēšanas pašreizējā novada pašvaldības politiskā vadība un valdošā koalīcija nāca klajā ar paziņojumu, ka viens no viņu prioritārajiem darbiem būs samilzušo problēmu saistībā ar daudzdzīvokļu māju iekšpagalmu katastrofālo stāvokli risināšana. Viens no pirmajiem darbiem – tika uzsākta iedzīvotāju aptaujāšana un vēlmju apzināšana saistībā ar Ausekļa ielas un Tālavas ielas iekšpagalma renovāciju.

“Ziemeļlatvija” interesējās, cik tālu ir pavirzījies šis konkrētais darbs.

“Ausekļa ielas un Tālavas ielas iekšpagalma renovācija pašlaik ir projektēšanas stadijā. Projektēšanas darbi rit lēnāk, nekā iepriekš plānots, darbu veicēja (ārpakalpojums) lielās noslodzes dēļ. 2024. gada Valkas novada pašvaldības budžetā trūkst finansējuma iekšpagalmu sakārtošanai, tāpēc renovāciju, visticamāk, varēs uzsākt nākamgad,” skaidro I. Leitis.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

SIF_MAF2024 #manspagastsmanapilsēta

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild “Ziemeļlatvija”.

Publikācija tapusi projektā “Mans pagasts, mana pilsēta” sadarbībā ar laikrakstiem “Staburags”, “Dzirkstele”, “Zemgales Ziņas”, “Bauskas Dzīve”, “Alūksnes un Malienas Ziņas”, Ziemeļlatvija” un “Latvijas Avīze”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.