Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti


Foto: pexels.com

Pannā gatavota maltā gaļa ar kabačiem

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Foto: Brigita Skaistkalne

350 – 400 gramu maltās gaļas, 200 – 300 gramu kabaču, 70 – 100 gramu sīpolu, 70 – 100 gramu burkānu, 100 gramu svaigu vai konservētu tomātu, augu eļļa, pipari, sāls.

Šādu sautējumu, ko varam baudīt gan, piemēram, kopā ar kartupeļiem vai ēst ar maizi, iespējams pagatavot pannā uz plīts. Sastāvdaļas svērt nav pat nepieciešams – precizitāti te nevajag un gardi izdosies arī tad, ja ēdienam pievienosiet vēl kādas, savas iecienītās, izejvielas.

Uzkarsētā eļļā apcepu sagrieztus sīpolus un sarīvētus burkānus. Kad tie jau bija mīksti, pievienoju malto gaļu, piekaisīju sāli un piparus un apmaisot cepu vairākas minūtes, līdz gaļa kļuva gaiša. Pēc tam pieliku ceturtdaļšķēlītēs sagrieztus kabačus (jaunos varam pat nemizot) un visu cepu vēl apmēram septiņas minūtes. Tad pievienoju arī smalki sagrieztus svaigus tomātus, spiedē sasmalcinātus ķiplokus un Provansas garšaugu maisījumu, apjaucu, uzliku pannai vāku un uz vidējas uguns sautēju visu vēl vismaz desmit minūtes līdz gatavībai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Baklažānu un sēņu sautējums

1 baklažāns, 250 gramu šampinjonu, 1 sarkanais sīpols, 1 ēdamkarote saulē kaltētu tomātu, 3 ēdamkarotes augu eļļas, 50 mililitru ūdens, sāls un citas garšvielas.

Ir dzirdēts, ka baklažāni garšojot pēc sēnēm. Lai gūtu tam apstiprinājumu, tos gardi varam pagatavot arī kopā ar sēnēm, par pamatu izmantojot šo recepti. Tā gan paredzēta ēdiena sautēšanai multivārāmajā katlā, taču arī pannā uz plīts no šīm izejvielām varam tikt pie garšīgas maltītes, ko baudīt kā siltu, tā arī atdzisušu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Baklažānu nomazgāju un sagriezu nelielos gabaliņos. Šampinjonus notīrīju un sagriezu pabiezās plāksnītēs, bet nomizotu sīpolu – kubiņos.

Pannā ar eļļu – to pielēju no saulē kaltēto tomātu burciņas – vispirms apmaisot apcepu sēnes kopā ar sīpoliem minūtes 5 – 7, arī multivārāmajā katlā cepšanas režīmā būtu vajadzīgs tikpat ilgs laiks. Pēc tam pieliku baklažānu gabaliņus, pielēju novārītu karstu ūdeni, pievienoju smalkāk sagrieztus saulē kaltētos tomātus, kā arī sāli un kaltēto Vidusjūras garšaugu maisījumu. Visu labi sajaucu un zem vāka, ik pa laikam apmaisot, sautēju līdz gatavībai. Multivārāmajā katlā sautēšanas režīmā ēdiens būtu jāgatavo 45 minūtes, taču pannā uz plīts to paveicu ātrāk.

Grauzdētas maizītes ar gvakamoli un lasi

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

4 maizes šķēlītes, olīveļļa, 1 avokado, 2 tējkarotes citrona sulas, 2 ķiploka daiviņas, sāls, 50 gramu mazsālīta laša, svaigs gurķis.

Kas ir gvakamole? Tā dēvē avokado mērci, smērvielu vai salātus, kas pirmo reizi tikuši izstrādāti Meksikā. To, šoreiz vienkāršākajā variantā, varam pagatavot arī paši un izmantot gardām uzkodu maizītēm.

Maizes šķēlītes pārslacīju ar olīveļļu un pannā uz plīts no abām pusēm apcepu. Pēc tam atdzesēju un ierīvēju ar ķiploka daiviņu. Šķēlītes, apslacītas ar olīveļļu, varam arī izkārtot uz plāts un dažas minūtes apcept līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Avokado pārgriezu uz pusēm un izņēmu kauliņu. Mīkstumu nomizoju un sablendēju viendabīgā masā kopā ar ķiploka daiviņu, citrona sulu un sāli pēc garšas. To pārsmērēju maizes šķēlītēm, tad tās pārklāju ar mazsālīta laša strēmelītēm un rotāju ar svaiga gurķa ripiņām. Ātri, veselīgi un gardi!

Krējuma deserts ar aprikozēm un persikiem

5 aprikozes, 1 – 3 persiki vai nektarīni, 300 gramu skābā krējuma, 100 gramu zefīra, 100 gramu iebiezinātā piena ar cukuru, 100 mililitru piena, 15 gramu želatīna.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lai pagatavotu šo gardo un maigo desertu, zefīru sagriezu nelielos gabaliņos, pārlēju ar skābo krējumu un, periodiski apmaisot, atstāju uz nepilnu stundu, lai tas izšķīstu, pēc tam viegli sakūlu kopā ar iebiezināto pienu. (Ja esam nepacietīgāki un vēlamies ātrāk tikt pie rezultāta, zefīru un krējumu kopā ar iebiezināto pienu varam uzreiz kopā sablendēt viendabīgā masā.)

Persikiem un aprikozēm izņēmu kauliņus un augļu mīkstumu sagriezu smalkos gabaliņos. Želatīnu pārlēju ar pienu un atstāju uzbriest, pēc tam to uz nelielas uguns izšķīdināju, neļaujot uzvārīties.

Zefīra un krējuma masai piemaisīju augļu gabaliņus, pielēju izšķīdināto želatīnu un labi samaisīju. Izliku desertu saldēdiena trauciņos un ievietoju ledusskapī sastingšanai. Gardumu pirms celšanas galdā varam greznot ar augļu šķēlītēm un ogām vai ar kādu piparmētru lapiņu.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.