Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Aicina ziedot Jeberlejas estrādes atjaunošanai

Nesen nodibinātā Blomes pagasta iedzīvotāju padome vērsusies pie sabiedrības ar savu pirmo iniciatīvu – uzņēmusies ziedojumu vākšanu Blomes pagasta Jeberlejas estrādes atjaunošanai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Šajā labdarības akcijā ziedojumi tiek vākti arhitektoniski skaistās skatuves ēkas jumta konstrukciju un skatuves grīdas konstrukciju nomaiņai, kam, pēc jau sastādītās tāmes, ir nepieciešami aptuveni 70 tūkstoši eiro.

Ir jārīkojas, lai nebūtu grausts

Padomju laikā kolhoza “Sarkanā Zvaigzne” uzceltā Jeberlejas brīvdabas estrāde tagad ir Smiltenes novada pašvaldības īpašums.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pirms vairāk nekā 30 gadiem uzliktais koka lubiņu jumta segums nu ir sliktā stāvoklī, vietām jau ieliecies, tuvojoties riskam iebrukt. Novada pašvaldībai skatuves jumta atjaunošanai finansējuma šobrīd nav, jo ir citas prioritātes, “Ziemeļlatvijai” atzīst Blomes un Smiltenes pagastu apvienības pārvaldes vadītājs Gaidis Bogdanovs.

“Ja šādas iedzīvotāju padomes nebūtu, ar to arī viss beigtos, būtu grausts, un tad būtu jādomā, ko mēs ar to darītu. Man bija priekšlikums mērķtiecīgi jumtu nojaukt līdz pirmajam stāvam, uzlikt pagaidu jumtu un iekonservēt līdz labākiem laikiem, bet tas nesagāja šī gada budžetā. Un tad izveidojās iedzīvotāju padome un nāca klajā ar šādu variantu,” stāsta Gaidis Bogdanovs.

Aizvadītās nedēļas nogalē Blomes pagasta iedzīvotāju padome sociālajos tīklos vērsās pie sabiedrības ar aicinājumu sniegt finansiālu vai materiālu atbalstu, vai palīdzību darba veidā, lai Jeberlejas estrāde kā kultūrvēsturiska vieta un ēka atdzimtu jaunai dzīvei, kā arī publicēja ziedojumu kontu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Blomes pagasta iedzīvotāju padomē darbojas arī Jeberlejas estrādei tuvējā viesu nama “Donas” īpašniece Ilze Kalniņa, kura aktīvi iesaistījusies ziedojumu vākšanas kampaņas organizēšanā.

Kad šovasar iedzīvotāju padome sanāca kopā uz savu pirmo sapulci, katrs nosauca, kādi, viņaprāt, svarīgi darbi ir jāpaveic Blomes pagastā.

“Piemēram, Arta (Arta Egle – redakcijas piezīme) teica, ka viņai ir svarīga Jeberlejas estrādes apkārtnes sakārtošana, mani savukārt interesē, lai tiktu atjaunots Jeberlejas estrādes jumts. Ja to tagad demontētu, tad Jeberleja beigtu pastāvēt. Neticu, ka skatuvi pēc tam rekonstruētu. Jau kā privātpersona esmu ieskaitījusi ziedojumu kontā tūkstoti eiro, un arī tālāk degšu par estrādes atjaunošanas ideju, jo man tas ir svarīgi. Kāda jēga man ir sakārtot “Donas”, ja Jeberleja blakus nobrūk?” retoriski taujā Ilze Kalniņa (viesu nams Donas” ar savu sakopto, ainaviski skaisto teritoriju ir bijis laureāts Smiltenes novada pašvaldības rīkotajā sakoptāko īpašumu konkursā “Dārzu pērles” – redakcijas piezīme).

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Atceroties bijušo, palīgā sauc Fredi

Iedzīvotāju padome jau aktīvi strādā un sadarbojas ar bijušo Blomes tautas nama vadītāju Anitu Bērziņu, lai kā vēl vienu ziedojumu piesaistīšanas avotu nākamgad aprīlī vai maijā Jeberlejas estrādē sarīkotu labdarības koncertu “Dziesma manai paaudzei” ar Andra Freidenfelda jeb Freda līdzdalību. Proti, no 1994. gada līdz 2009. gadam Jeberlejas estrādē norisinājās Latvijas mēroga krietnās mūzikas festivāls “Dziesma manai paaudzei”, kuru vadīja Andris Freidenfelds ar savu pavadošo grupu “Labvēlīgais Tips”. Te uzstājušies tādi mūziķi kā Marija Naumova, Linda Leen, Liene Šomase, Ginta Krievkalna, Mārtiņš Freimanis un citi.

“Andris Freidenfelds nesaka nē, ir gatavs piedalīties, kaut gan pagaidām viss vēl “baltiem diegiem šūts”,” piebilst Ilze Kalniņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lai Jeberleja uzņemtu šādu vērienīgu koncertu, Blomes pagasta iedzīvotāju padome plāno rudenī estrādes apkārtnes sakopšanas talku.

Ja labdarības akcijā izdosies savākt kaut daļu no vajadzīgās summas, tas pašvaldībai būs stimuls rīkoties tālāk, domā Gaidis Bogdanovs.

“Mērķis ir labs, un šis ir arī piemērs, ko var darīt iedzīvotāju padome, paši iedzīvotāji. Man ir prieks, ka jau pirmajā tikšanās reizē mūsu Blomes pagasta iedzīvotāju padome teica, ka nebūs tie, kuri izdomās, ko darīt, un tad ies pie pašvaldības un teiks – dariet! Viņi vēlas paši iesaistīties un paši darīt,” slavē Gaidis Bogdanovs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Blomes un Smiltenes pagastu apvienības pārvaldes vadītājs gan piebilst, ‒ ja Jeberlejas estrādi izdosies atjaunot, tad pēc tam tur būtu loģiski regulāri rīkot pasākumus, lai estrāde nestāv tukša.

Piemēram, savulaik Jeberlejas estrādē bez mūzikas festivāla “Dziesma manai paaudzei” no 1992. līdz 2002. gadam vasarās pulcējās jaunie teātra draugi no visas Latvijas, apgūstot skatuves gudrības ikgadējā nometnē “Circeņi”. Savukārt no 2005. līdz 2009. gadam Jeberlejas estrādē notika smagās mūzikas festivāli “Metalshow.lv Open Air”.

“Tam visam ir vajadzīgs pamatīgs finansējums,” taujāta par kultūras pasākumu regulāru rīkošanu mūsdienās, teic Blomes tautas nama vadītāja Gita Skadiņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ideju par Jeberlejas estrādes atjaunošanu Gita Skadiņa vērtē tikai pozitīvi un piebilst, ka arī pati par to domājusi, lai nebūtu neērti bijušā kolhoza priekšsēdētāja Imanta Bērziņa un visu pārējo cilvēku priekšā, kuri savulaik šo skaisto būvi uzcēla.

“Ja mēs paši sāksim, tad arī atradīsies, kas piepalīdzēs. Bet tas nebūs ne ātri, ne viegli, ne vienkārši. Bet jādara ir,” piekrīt Gita Skadiņa.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.