Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Apskatāma izstāde par pirms106 gadiem izveidoto teātri Valkā

Valkas novadpētniecības muzejā jauno izstādi “Latviešu Pagaidu nacionālais teātris Valkā. 1918. gads” interesanti iekārtojusi Valkas novada pašvaldības vides un reklāmas dizaina speciāliste Madara Birča.
FOTO: INGA KARPOVA

Valkas novadpētniecības muzejs kā veltījumu XV Latvijas amatierteātru svētkiem sagatavojis jaunu izstādi “Latviešu Pagaidu nacionālais teātris Valkā. 1918. gads”. Tā muzejā būs apskatāma līdz 29. septembrim.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Novadpētniecības muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja Ligita Drubiņa stāsta, ka Valkā Pagaidu nacionālais teātris izveidots pirms 106 gadiem. Teātra atklāšana notikusi 1918. gada 23. aprīlī ar Raiņa lugas “Pūt, vējiņi!” izrādīšanu. Tā dibinātāji – Latviešu Pagaidu Nacionālā padome ar tajā esošajām sabiedriski politiskajām organizācijām – vēlējās, lai teātris uzvestu galvenokārt latviešu oriģināllugas un darbotos kā tautas teātris.

Izstādēs par teātri apmeklētāji parasti sagaida krāšņu teātra kostīmu ekspozīciju. L. Drubiņa atklāj, ka diemžēl šajā gadījumā tā nebūs.

“Stāsts ir par senu laika periodu, par kuru informācijas ir krietni vairāk nekā lietisko materiālu. Izstādē akcents likts uz to, ka teātris darbojās kā tautas teātris. Tas izrādīja lugas Vidzemes pilsētās un laukos,” stāsta L. Drubiņa. Viņa iesaka izstādes apmeklētājiem pievērst uzmanību muzeja sastādītajam Pagaidu nacionālā teātra izrāžu, viesizrāžu un pasākumu grafikam. Tik nelielai trupai, kurā vidēji bija no 15 līdz 20 aktieriem, septiņu mēnešu darbības laikā iestudētas 20 jaunas izrādes un vairāki mazi uzvedumi pasākumiem. Šī teātra aktieri bija 1919. gadā nodibinātā Latviešu Nacionālā teātra nozīmīgs pamats. Izstādē ir izmantoti daudzu muzeju krājumu eksponāti un priekšmeti. Nozīmīgākā daļa materiālu par šo teātri glabājas Rakstniecības un mūzikas muzeja Teātra krātuvē.

L. Drubiņa teic paldies visiem, kuri atsaucās muzeja lūgumam, lai varētu izveidot šo izstādi. To iekārtoja Valkas novada pašvaldības vides un reklāmas dizaina speciāliste Madara Birča.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.