Akciju sabiedrība “Smiltenes piens” savā Blomes pienotavā sākusi ražot jaunu produktu – svaigo sieru “Mozzarella”. Šonedēļ veikalu tīkliem Latvijā jau piegādātas pirmās partijas.
Iepakojumā ir viena siera bumba ar svaru 125 grami. “Domāju, vislielākais prieks Latvijas iedzīvotājiem ir par to, ka tagad pašiem ir sava mocarella, jo Latvijā tieši šāda veida produktu, kā mēs, šobrīd neviens cits pārstrādes uzņēmums neražo,” stāsta a/s “Smiltenes piens” Blomes pienotavas vadītāja Jeļena Lagzdiņa.
Vairāk ēd svaigos sierus“Mozzarella” ir nenogatavināts mīkstais siers sāls šķīdumā, Latvijas “radinieks” mocarellai, kas cēlusies no Itālijas dienvidiem. A/s “Smiltenes piens” jauno produktu ražošanā ieviesusi, ņemot vērā jaunas vēsmas iedzīvotāju ēšanas paradumos un konsultējoties ar itāļu tehnologiem, kuri ieradās uzņēmumā, lai konsultētu šā siera ražošanā.“Gan Latvijā, gan citviet pasaulē palielinās patēriņš pēc svaigajiem sieriem, kā, piemēram, “Feta” un “Mocarella”. Cilvēki ceļo, nogaršo jaunus ēdienus un vēlas tos lietot arī ikdienā. Mums pašiem šis produkts garšo, un nolēmām, ka gribētu to ražot,” par svaigo sieru “Mozzarella” teic a/s “Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova.Gan viņai, gan Blomes pienotavas vadītājai Jeļenai Lagzdiņai “Mozzarella” vislabāk garšo kopā ar šķēlītēs sagrieztiem tomātiem un baziliku. Siera bumbiņu ēdienam pievieno, nevis griežot, bet saplucinot gabaliņos ar rokām (paciņā esošais sāls šķīdums jānolej, pievienošanai ēdienam tas nav paredzēts). J. Lagzdiņa iesaka vēl kādu recepti – gabaliņos saplucinātu “Mozzarella” sieru sajauc kopā ar lapu salātiem, sagrieztiem gurķiem un tomātiem, un aizdara ar salātu mērci uz eļļas bāzes.Internetā var uzzināt arī daudz citu recepšu, kā izmantot šādu svaigo sieru, piemēram, salātos kopā ar apceptu vistas fileju, vai jūras veltēm, vai grilētiem tomātiem un tamlīdzīgi.
Investē pavisam 2,3 miljonusSieru “Mozzarella” Blomes pienotavā ražo atsevišķā cehā, ar jaunām, no Itālijas piegādātām iekārtām, kuru vērtība ir 189 tūkstoši eiro. Jaunā produkta izveide ir uzticēta Latvijas Lauksaimniecības universitātes absolventei pārtikas tehnoloģei – laborantei Kristīnei Āboltiņai pieredzējušās kolēģes Jeļenas Lagzdiņas uzraudzībā. Ikdienā “Mozzarella” ražošanas cehā strādā siera meistare Agnese Balode un iekārtu ražošanas operatore Gunita Pētersone. Savukārt jaunās iekārtas ir viena no sastāvdaļām lielā projektā “Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana”, ko nesen savās Smiltenes un Blomes ražotnēs īstenojusi a/s “Smiltenes piens”. Projektā investēti pavisam 2,3 miljoni eiro. To akceptējis Lauku atbalsta dienests un līdzfinansē Eiropas Lauksaimniecības Fonds lauku attīstībai.Īstenojot projektu, a/s “Smiltenes piens” iegādājusies vairākas iekārtas, kas ļauj īsākā laikā un ar mazākiem resursiem un efektīvāk pārstrādāt pienu, kā arī uzbūvējusi siera nogatavināšanas noliktavu Blomē.Kaut arī projekts noslēdzies, I. Bogdanova uzsver, ka “Mozzarella” ražošana joprojām tiek pilnveidota. “Šo sieru ražojam un testējam jau trīs mēnešus. Degustācijās jebkuru ieteikumu ņemam vērā un produktu pilnveidojam. Kopumā atsauksmes ir labas. Protams, šis siers nesanāk ar tādu garšu, kā Itālijā, jo tas ir Latvijā tapis produkts, ražots no Latvijas piena. Itālijā govis ēd citu zāli un citu barību, līdz ar to piena garšai ir citas nianses,” piebilst I. Bogdanova.
Piensaimnieki ražo jaunu produktu
00:00
12.06.2015
383