Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Smiltenes un Palsmanes draudzēs sāk kalpot jauns mācītājs

Gados jaunais mācītājs rīdzinieks Mārtiņš Muižnieks savu sportista karjeras laika skeletona un bobsleja trasi nomainījis pret mācītāja kanceli Smiltenes un Palsmanes baznīcās (attēlā – kalpojam iepriekšējā draudzē Vecmīlgrāvī, Daugavgrīvas Baltajā baznīcā). Ar Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapa Jāņa Vanaga norīkojumu Mārtiņš Muižnieks Smiltenes un Palsmanes draudzēs kalpo no 1. augusta. Svinīgi šo draudžu mācītāja amatā viņš tiks ievests dievkalpojumos 25. augustā. FOTO: DANUTA MUIŽNIECE

Smiltenes un Palsmanes evaņģēliski luteriskajās draudzēs ir jauns mācītājs, – no 1. augusta tajās kalpo mācītājs Mārtiņš Muižnieks.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Nu jau bijušais abu draudžu mācītājs smiltenietis Reinis Kulbergs ar ģimeni maina dzīvesvietu un drīz pārcelsies uz Valkas novadu, kur viņam ir arī darbs, – Reinis Kulbergs jau gandrīz gadu ir Valkas novadpētniecības muzeja direktors.

Sportu nomaina pret kanceli

Gados jaunajam rīdziniekam Mārtiņam Muižniekam Smiltene, Palsmane un turienes luterāņu draudzes nav gluži svešas, ‒ viņš tur kalpoja šovasar jūnijā, aizvietojot atvaļinājumā esošo draudzes mācītāju Reini Kulbergu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Oficiāli ar Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapa Jāņa Vanaga norīkojumu jaunais mācītājs Smiltenes un Palsmanes luterāņu draudzēs kalpo no 1. augusta.

Aizvadītajā svētdienā, 4. augustā, viņš kalpoja kapusvētkos Palsmanē, šo svētdien, 11. augustā, pulksten 11 vadīs dievkalpojumu Smiltenes baznīcā. Savukārt dievkalpojumā 25. augustā, kas sāksies pulksten 11 un kurā piedalīsies bīskaps Rinalds Grants, Mārtiņš Muižnieks tiks oficiāli ievests Smiltenes luterāņu draudzes mācītāja amatā. Pēc dievkalpojuma notiks sadraudzība, uz kuru aicināti visi.

Mārtiņš Muižnieks ir ieguvis teoloģisko izglītību Lutera Akadēmijā, ko absolvēja 2023. gadā (Lutera Akadēmija ir Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas dibināta un Latvijas valsts akreditēta augstskola). Līdz šim viņš kalpoja par evaņģēlistu Krimuldas draudzē un Rīgā, Vecmīlgrāvī – Daugavgrīvas Baltās baznīcas draudzē kopā ar mācītāju Normundu Celmiņu, kurš savulaik bija Smiltenes luterāņu draudzes ilggadējs mācītājs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Smiltenes un Palsmanes luterāņu draudžu jaunais mācītājs Mārtiņš Muižnieks uz dievkalpojumiem pagaidām braukās no savas dzīvesvietas Rīgā, līdz viņa ģimenei ar trijiem bērniem tiks atrasts mājoklis Smiltenē. FOTO: KRIMULDASBAZNICA.LV

Par mācītāju Mārtiņš Muižnieks ir ordinēts 2023. gada 14. augustā.

Pagaidām, kamēr vēl nav atrisināts mājokļa jautājums Smiltenē, Mārtiņš Muižnieks ar savu ģimeni – sievu un trīs bērniem – dzīvo Rīgā un braukā no turienes uz dievkalpojumiem Smiltenē un Palsmanē.

Jāpiebilst, ka Smiltenes luterāņu draudzes jaunā mācītāja vārds vēl pirms četriem gadiem parādījās Latvijas mēroga ziņās, ‒ Mārtiņš Muižnieks ir arī sportists, bijušais Latvijas skeletona izlases un Latvijas bobsleja izlases dalībnieks, skeletonā izcīnījis godalgas pat starptautiskās sacensībās (Eiropas kausa izcīņā).

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pirmie iespaidi par Smilteni – savu nākamo dzīvesvietu ‒ jaunajam mācītājam ir labi. “Visas baznīcas ir skaistas, bet patīk tas, cik skaisti ir izremontēta un atjaunota Smiltenes baznīca. Man patika arī tas, cik silti mani šeit uzņēma. Cilvēki priecājās par mani, un es priecājos par viņiem. Visus draudzē vēl neesmu iepazinis, tas nāks ar laiku,” “Ziemeļlatvijai” stāsta Mārtiņš Muižnieks.

Iepriekšējais Smiltenes un Palsmanes luterāņu draudžu mācītājs Reinis Kulbergs kalpošanu abās draudzēs izbeidza 31. jūlijā.

“Baznīcas vadība ieskata, ka ir vajadzīgs jauns redzējums kalpošanai, īpaši Smiltenes un Palsmanes draudžu komplektā. Turklāt es ar ģimeni vēlos mainīt dzīvesvietu, un līdz ar to šis jautājums tādā veidā ir atrisināts. Mēs, visa ģimene, pārceļamies no Smiltenes uz Valkas novada Ērģemi, kur esam iegādājušies izsolē no “Latvijas Pasta” īpašumu,” stāsta Reinis Kulbergs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kalpošanu kā mācītājs viņš turpinās, tikai šobrīd vēl nav konkrēti zināms, kurā draudzē.

Draudzes ganu maiņa cilvēkiem liek uzdot jautājumus

Ziņa, ka Smiltenes luterāņu draudzē ir nomainījušies mācītāji, piesaistījusi ne viena vien smiltenieša, kristieša uzmanību. “Ziemeļlatvija” saņēma vēstuli ar kādas smiltenietes pārdomām šajā sakarā. Vēstules autore redakcijai ir zināma, taču sieviete lūdz publikācijā viņas vārdu nenorādīt.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Rakstu saistībā par Smiltenes luterāņu draudzi, mācītāju maiņu. Baznīca, manuprāt, ir mūsdienās publiski pieejama telpa ikvienam. Esmu no tiem cilvēkiem, kuri patiesi tic Dievam, ka tāds ir. Ir tikai daudzi un dažādi jautājumi, kādēļ tieši Smiltenes luterāņu baznīcā pēdējos gados notiek tik krasas pārmaiņas, piemēram, kā tagad – mācītāja maiņa. Ejot garām baznīcas informācijas plāksnei, esmu ievērojusi, ka ir nomainījies arī draudzes priekšnieks, tā vairs nav Gita Mūrniece (jaunais Smiltenes luterāņu draudzes priekšnieks ir Māris Zālītis – redakcijas piezīme). Tagad, pēdējās dienās, aktuālā informācija pie baznīcas info dēļa ir noņemta pilnībā. Būšu atklāta, – esmu bijusi reiz aktuāla baznīcas gājēja, bet ilgtermiņā šis burvīgais tēls par baznīcas draudzi un dievkalpojuma apmeklējumu kā tādu tomēr izpalika. Izpalika tā saucamais ģimeniskums un sadraudzība, kopā būšana ārpus dievkalpojuma ar draudzes locekļiem. Vēlos ar avīzes starpniecību lūgt jautājumu jaunajam mācītājam, kādi ir viņa plāni attiecībā uz konkrēto baznīcu, draudzes saliedētību. Vai eksistēs turpmāk, kā līdz šim, Bībeles studijas, vakara dievkalpojumi un lūgšanas vakari?” taujā vēstules autore.

Ar “Ziemeļlatvijas” starpniecību atbildot uz šiem jautājumiem, mācītājs Mārtiņš Muižnieks uzsver, ka draudzes vienotībai ir jāatjaunojas un skatam jābūt vērstam uz Kristu.

“Mācītāji mainās, bet Kristus paliek. Tas ir svarīgākais vēstījums. Es saprotu šādus cilvēku jautājumus, bet tagad mums jācenšas izdzīvot to, kas mums jau ir. Jaunumus varēsim sākt ieviest pamazām, laikam ejot. Saliedēšanās ir iespējama, tikai nākot tuvāk Kristum, esot klāt dievkalpojumos un visās iespējamajās aktivitātēs, kas notiek draudzē. Esmu atvērts sarunām ar cilvēkiem pēc dievkalpojuma, labprāt uzklausīšu viņu domas un ierosinājumus. Mums Lutera Akadēmijā mācīja, ka nav sliktu jautājumu, bet var būt sliktas atbildes,” teic Mārtiņš Muižnieks.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jaunais mācītājs informē, ka šobrīd Smiltenes luterāņu draudzē ik svētdienu notiks dievkalpojumi, būs iesvētes mācība, bet papildu aktivitātes nebūs iespējamas, – mācītāja ģimenei Smiltenē šobrīd nav, kur dzīvot, un viņš var izbraukāt no Rīgas tikai uz šiem jau nosauktajiem notikumiem draudzē, bet ne biežāk. Palsmanes baznīcā, sākot no septembra, dievkalpojumi notiks katru otro un ceturto svētdienu, šomēnes – 25. augustā.

“Lai pārcelšanās uz Smilteni notiktu pēc iespējas ātrāk, būtu jauki, ja cilvēki savu iespēju robežās palīdzētu un atbalstītu mācītājmājas Smiltenē remontu,” piebilst Mārtiņš Muižnieks.

Tā dēvētā divstāvu mācītājmāja Smiltenē (Audēju ielā – redakcijas piezīme) ir bēdīgā stāvoklī, atzīst Smiltenes luterāņu draudzes priekšnieks Māris Zālītis (viņš ir arī uzņēmējs, kokapstrādes uzņēmuma “Vudlande” valdes loceklis un Smiltenes novada domes deputāts).

“Šobrīd galvenais ir atrisināt jautājumu, kur jaunajam mācītājam Smiltenē dzīvot. Kad septembrī bijušais mācītājs (Reinis Kulbergs) no tā dēvētās mācītājmājas ies projām, ar Gitu (Smiltenes luterāņu draudzes valdes priekšsēdētāju Gitu Mūrnieci – redakcijas piezīme) ķersimies klāt un māju remontēsim,” informē Māris Zālītis.

Taujāts, kā draudze uzņēmusi jauno mācītāju, Māris Zālītis atteic, ka pirmās atsauksmes ir pozitīvas. “Pagaidām visi izsakās labi, viņš ir jauns, varbūt tāpēc patīk. Es arī jauno mācītāju tikai atbalstu, it īpaši ņemot vērā pārnākšanu uz jaunu vietu, kas nav viegli,” piebilst draudzes priekšnieks.

Viedoklis

Smiltenes luterāņu draudzes valdes priekšsēdētāja Gita Mūrniece:

– Šajā Latvijā un pasaulē sašķeltajā laikā, kad cilvēkiem ir dažādi viedokļi, baznīcai un draudzei galvenais ir meklēt ceļu atpakaļ pie sabiedrības vienotības, pie vienota, skaidra skatījuma par daudzām lietām. Jau trīs gadus Smiltenes luterāņu baznīca ir atvērta no Vasarsvētkiem līdz 1. oktobrim, un jebkurš smiltenietis un Smiltenes viesis šajā laikā ir mīļi gaidīti dievnamā neatkarīgi no ticības, lai klusumā pasēdētu, ja vēlas, aizdegtu sveci, un pabūtu ar sevi, savām domām. Ļoti ceru, ka mūsu baznīca Smiltenes centrā arī kalpos visai sabiedrībai kā brīnišķīgs kultūras centrs, kur jau notiek un arī turpmāk notiks dažādas izstādes un koncerti.

Lielu pateicību izsaku mūsu draudzes bijušajam mācītājam Reinim Kulbergam. Lai viņam viss veicas un lai Dievs stāv klāt viņa paša izraudzītajā ceļā būt par Valkas novadpētniecības muzeja vadītāju! Un ļoti ceru un esmu pārliecināta, ka jaunais mācītājs Mārtiņš Muižnieks pratīs atrast kopēju valodu arī ar daudziem jauniem cilvēkiem, kuri mūsu baznīcā ir iesvētīti un laulājušies un tādējādi jūt piederību mūsu draudzei. Taču šī piederība neierobežojas tikai ar kristībām, iesvētībām vai laulībām. Ir arī atbildība par šo draudzi, un atbildība nozīmē, ka mums visiem kopīgiem spēkiem gan mūsu baznīca, gan mūsu draudzes īpašums Audēju ielā Smiltenē un arī Mācītājmuiža Smiltenes pagastā, kamēr tā vēl nav pārdota, būtu jāuztur kārtībā (Smiltenes luterāņu draudzes īpašums “Mācītājmuiža”, ieskaitot ap 18 hektāru zemes, šobrīd tiek pārdots par 129 000 eiro – redakcijas piezīme). Valsts atbalsta tam nekāda nav, tas notiek tikai un vienīgi no iedzīvotāju, draudzes locekļu un uzņēmēju ziedojumiem. Ļoti liels paldies visiem, kuri jau ir ziedojuši! Īpaši liela atsaucība bija kapusvētku un pilsētas svētku laikā. Katrs eiro ir ļoti būtisks. Mēs ceram uz smilteniešu un uzņēmēju atbalstu, lai varētu savest kārtībā jau pieminēto draudzes īpašumu Audēju ielā, kur dzīvo mācītājs un kas ir iegādāts pirms
25 gadiem. Mainoties cilvēkiem, kuri tur dzīvoja, īpašums ir ļoti sliktā stāvoklī. Vajadzēs ļoti lielu remontu, lai jaunais mācītājs varētu pārvākties uz turieni uz pastāvīgu dzīvi. Ja mums radīsies iespēja finansiāli šo Audēju ielas īpašumu sakārtot un ja draudzei un apkārtējiem uzņēmējiem būs ticība, ka tas mums visiem ir jāizdara kopēja mērķa labā, tad arī pārmaiņas virzīsies uz priekšu.

#SIF_MAF2024

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild “Ziemeļlatvija”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.