
Ķirbju un kolrābju biezzupa ar kokospienu
• 2 burkāni,
• 1 sīpols,
• gabals ķirbja,
• kolrābis,
• buljons,
• 400 mililitru
kokosriekstu piena,
• sāls,
• muskatrieksts,
• augu eļļa vai sviests,
• agaves sīrups,
• laima sula.
IZEJVIELU šeit minēts daudz, taču visas varam arī neizmantot un izvārīt tādu zupu, kāda labāk garšo. Lieliski te izmantojams Halovīna svētkiem izgrebtā ķirbja mīkstums, un arī citās šīs lappuses receptēs goda vietā celta skaistā, lielā oranžā oga.
Nomizotu sīpolu sagriezu gabaliņos, burkānus sarīvēju uz rupjās rīves. Katliņā izkausēju sviestu un tajā apcepu sagatavotos dārzeņus. Tad pieliku gabaliņos sagrieztu ķirbja mīkstumu un pusi kolrābja, pielēju mazliet buljona un vārīju dārzeņus, līdz tie bija mīksti. Pēc tam tos sablendēju ar rokas blenderi, pievienoju kokospienu (ja neesat tā cienītāji, šim nolūkam der saldais krējums), mazliet agaves sīrupa, nedaudz laima sulas, pierīvēju muskatriekstu, piemetu sāli, visu samaisīju un biezzupu uzkarsēju. Piedevām varam pasniegt grauzdiņus vai saceptu bekonu vai arī pievienot zupai ķirbju sēklu eļļu.
Kartupeļi un ķirbji ar ceptu cūkgaļu

• 600 gramu cūkgaļas,
• 500 gramu ķirbja mīkstuma,
• 500 gramu kartupeļu,
• 1 liels sīpols,
• 2 ķiploka daiviņas,
• 4 – 5 ēdamkarotes eļļas,
• 1 tējkarote maltas saldās paprikas,
• ½ tējkarotes maltu kaltētu ķiploku,
• ½ tējkarotes malta kumīna,
• drupināti pipari,
• sāls,
• pētersīļu vai koriandra zaļumi.
GARŠĪGS gaļas un dārzeņu ēdiens, turklāt ķirbji tā sastāvā pat nebija jūtami. Cūkgaļu sagriezu šķēlītēs, pēc tam – mazākos gabaliņos. Apkaisīju to ar sāli un pipariem, pannā uzkarsēju augu eļļu un liku tajā cepties gaļu vispirms no vienas puses, tad – otras, līdz tā kļuva zeltaini brūna. Sīpolu nomizoju un sagriezu salmiņos, ķiplokus sasmalcināju. Ķirbja mīkstumu un nomizotus kartupeļus sagriezu garenos gabaliņos.
Kad gaļa bija apcepusies, to noņēmu no pannas un tajās pašās taukvielās liku cepties kartupeļus un ķirbjus. Pēc dažām minūtēm apgrozīju un cepu no otras puses. Tā, ik pa laikam apgrozot, cepu tos minūtes 12. Pēc tam pieliku sīpolus un ķiplokus, piemaisīju garšvielas, uzliku pannai vāku un uz nelielas uguns turpināju karsēt, līdz kartupeļi kļuva mīksti. Nu dārzeņiem pieliku apcepto gaļu un karsēju vēl vismaz minūtes piecas visu kopā. Gatavo ēdienu pārkaisīju ar sasmalcinātiem zaļumiem.
Ķirbju, svaigu kāpostu, paprikas un ābolu salāti

• 150 gramu svaigu kāpostu,
• 400 gramu ķirbja mīkstuma,
• 1 liels skābs ābols,
• 1 saldais pipars,
• 1 sarkanais sīpols,
• 2 – 3 ēdamkarotes skābā krējuma,
• sāls.
SVAIGI, sulīgi un neticami gardi izdevās šādi salāti, lai gan neievēroju receptē norādītās proporcijas un tik daudz ķirbju pat nepievienoju. Gabalu svaigā kāposta sagriezu smalkos salmiņos un bļodā samaisīju ar šķipsnu sāls, ar rokām vēl labi saspaidot. Sīpolu nomizoju un sagriezu salmiņos, tāpat – arī no sēkliņām iztīrītu sarkano saldo piparu. Ķirbja mīkstumu sarīvēju skaidiņās – te būtu noderējusi korejiešu burkānu rīve. Tirgū iegādāto veco labo ‘Antonovkas’ šķirnes skābo ābolu nomizoju un arī sarīvēju skaidiņās. Visus sagatavotos dārzeņus samaisīju ar liesu skābo krējumu, un garšīgi un veselīgi salāti bija gatavi.
Biezpiena plācenīši ar ķirbjiem un rozīnēm

• 250 gramu biezpiena,
• 100 gramu ķirbju biezeņa,
• 2 olas,
• 15 gramu mannas,
• 70 gramu miltu,
• 30 gramu rozīņu,
• 10 gramu kanēļa,
• 5 grami cepamā pulvera,
• cukurs pēc garšas.
BROKASTĪS, kā arī pie tējas tases vai kā uzkodu ar prieku varam baudīt saulainos biezpiena plācenīšus, kuru sastāvā ir arī ķirbji. Tā kā pagatavošanai nepieciešams ķirbju biezenis, attiecīgā lieluma ķirbja šķēli sagriezu gabaliņos un mazā ūdens daudzumā izsautēju, pēc tam šķidrumu nolēju un mīkstumu ar kartupeļu stampājamo sietiņu saberzu biezenī. Rozīnes uz piecām minūtēm iemērcu vārītā ūdenī, pēc tam apsusināju. Biezpienu liku bļodā un ar dakšiņu samīcīju, tam pievienoju pārējās nepieciešamās sastāvdaļas, labi samaisīju un atstāju mīklu uzbriest apmēram 20 minūtes. Pēc tam no tās veidoju plācenīšus un nelielā augu eļļas daudzumā cepu no abām pusēm, līdz tie kļuva zeltaini brūni un gatavi.