
Dažādu krāsu paprikas salāti ar sieru
• 150 gramu mīkstā siera,
• 3 dažādu krāsu saldie pipari,
• 1 sarkanais sīpols,
• zaļumi pēc izvēles,
• 3 ēdamkarotes olīveļļas,
• 2 ēdamkarotes citrona sulas,
• 1 ēdamkarote šķidra medus,
• 1 ēdamkarote franču sinepju,
• malti melnie pipari,
• sāls.
KRĀSAINI, svaigi un sulīgi salāti, kas atgādinās aizgājušo vasaru. Visus dārzeņus un pētersīļu zaļumus nomazgāju un apsusināju. Saldos piparus iztīrīju no sēkliņām. Tos un nomizotu sarkano sīpolu sagriezu salmiņos. Ja salātiem izmantojam fetu, brinzu vai mocarellu, siers jāsagriež nelielos kubiņos. Mazās siera “Mozzarella” bumbiņas atstāju nesagrieztas. Mērcei bļodiņā līdz viendabīgai konsistencei samaisīju olīveļļu, citrona sulu, šķidru medu, franču sinepes, sāli un piparus. Lielākā bļodā saldajiem pipariem, sīpoliem un sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem pārlēju pagatavoto mērci un visu samaisīju, pikantumam pievienojot arī spiedē sasmalcinātu ķiploka daiviņu. Tad visu pārliku salāttraukā un papildināju ar mazajām mocarellas siera bumbiņām.
Cāļu šķiņķīšu gulašs sēņu mērcē

• 500 gramu atkaulotu cāļu šķiņķīšu,
• ½ – 1 sīpols,
• ½ – 1 burkāns,
• 4 vai vairāk šampinjoni,
• 1 ēdamkarote kečupa,
• 100 – 200 mililitru saldā krējuma,
• 1 ķiploka daiviņa,
• sāls,
• malti melnie pipari,
• augu eļļa.
SĀTĪGS, taču reizē maigs un garšīgs izdevās šis ēdiens. Lai to pagatavotu, sīpolu un burkānu nomizoju un smalki sagriezu. Notīrītus šampinjonus sagriezu plāksnītēs. Atkaulotus cāļu šķiņķīšus bez ādas sagriezu nelielos gabaliņos un apcepu pannā ar augu eļļu, līdz tie kļuva zeltaini brūni. Tad pievienoju sagatavotos sīpolus, burkānus un šampinjonus. Kad sēnes jau sāka izdalīt sulu, pieliku kečupu, pielēju mazliet ūdens, samaisīju, uzvārīju un zem vāka uz nelielas uguns sautēju apmēram 20 minūtes. Pēc tam pievienoju visus 200 mililitrus saldā krējuma, piekaisīju sāli un piparus, sīki sagrieztus ķiplokus un vārīju visu vēl minūtes piecas līdz gatavībai.
Pannā uz plīts ceptas lavaša ābolkūkas

• 1 lavaša loksne,
• 1 – 2 āboli,
• sviests,
• cukurs,
• kanēlis,
• saldais biezpiena sieriņš (pēc izvēles).
LAI MIELOTOS ar gardām ābolkūkām, mīklai šoreiz izmantoju 120 gramu lavaša iepakojumu. Taisnstūrveida plāksni ar šķērēm sagriezu astoņās vienādās daļās – mazākos taisnstūros. Pildījumam nomizoju vienu ļoti lielu saldskābu ābolu un sagriezu mazos gabaliņos. Pannā uz plīts izkausēju pikucīti sviesta, liku tur sagrieztos ābolus, piekaisīju mazliet cukura, kanēli garšai un apmaisot karsēju, līdz gabaliņi kļuva mīksti. Pēc tam lavaša plāksnītes pa vienai nedaudz apslacīju ar ūdeni, lai tās labāk pakļautos locīšanai, liku krietnu karoti sagatavoto ābolu un – pilnai laimei – vēl arī ceturtdaļu vaniļas biezpiena sieriņa šokolādes glazūrā. Lavaša malas uzlocīju un tad satinu kopā ar pildījumu tā, lai tas paliktu iekšpusē, – līdzīgi kā pildītajām pankūkām. Pannu nedaudz ietaukoju ar augu eļļu un cepu pildītās sagataves vispirms no vienas, tad no otras puses, līdz tās kļuva zeltaini brūnas un veidojās kraukšķīga garoziņa. Pārkaisīt ar pūdercukuru jau būtu lieki. Vai arī ne…
Uzkodu maizītes ar ceptiem šampinjoniem

• šampinjoni,
• sīpols,
• ķiploka daiviņa,
• augu eļļa,
• sāls,
• pipari,
• maizes šķēlītes (bagete vai cita),
• bazilika lapiņas.
PĀRLAPOJOT savus recepšu krājumus, atradu ideju, kā izmantot no gulaša gatavošanas ledusskapī vēl atlikušos dažus svaigos šampinjonus. Turklāt pārliecinājos, ka no tiem varam pagatavot lielisku uzkodu pat tad, kad gandrīz nekā no izejvielām mājās nav.
Šampinjonus sagriezu plāksnītēs, nomizotu sīpolu – salmiņos, ķiploka daiviņu sasmalcināju spiedē. Uz pannas, kas mazliet ietaukota ar augu eļļu, izkārtoju mazās tostermaizes šķēlītes un apgrauzdēju no abām pusēm. Tad tās no pannas noņēmu, pielēju nedaudz augu eļļas un tur apcepu sagrieztos sīpolus un šampinjonus. Gataviem tiem pievienoju ķiplokus, piekaisīju sāli un piparus pēc garšas un pēc tam kārtoju uz apceptajām maizītēm. Košumam – kāda svaiga bazilika lapiņa. Arī svaigas dillītes te piestāvētu. Izrādās – var arī tā! Un bija gardi!