Sestdiena, 6. decembris
Sabīne, Sarma, Klaudijs
weather-icon
+4° C, vējš 2.66 m/s, DA vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Ķēķa stāsti

Foto: Brigita Skaistkalne

Ogu deserts ar čijas sēklām

• 300 mililitru jogurta,

• 2 ēdamkarotes čijas sēklu,

• 300 gramu ogu,

• 1 ēdamkarote medus.

ŠĀDU desertu varētu pagatavot no saputota saldā krējuma, taču jogurta putojums arī garšos lieliski un nebūs tik kalorijām bagāts.

Pusei paredzētā jogurta piemaisīju šķidru medu un čijas sēkliņas. Atstāju vismaz 15 minūtes, lai tās uzbriest. Otru daļu jogurta saputoju kopā ar rudens avenēm un lielogu mellenēm. Pēc tam stikla glāzēs kārtām izlīdzināju gan viena, gan otra veida jogurta masu ar dažādajām piedevām. Greznoju ar ogām un piparmētru lapiņām.

Biezputra ar vārītām olām

• 50 gramu auzu pārslu,

• 250 mililitru ūdens,

• 1 sīpols,

• 2 ēdamkarotes tomātu
mērces,

• 2 ēdamkarotes augu
eļļas,

• 50 gramu svaigā siera,

• 2 olas,

• sāls,

• zaļumi.

PUTRU cienītāja neesmu, tomēr, izlasījusi šo recepti, nolēmu ēdienu no ieteiktajām sastāvdaļām pagatavot. Taču izrādījās kā tajā veco laiku teicienā – būtu milti, ceptu blīņus, bet tauku nav… Auzu pārslu mājās nebija. Toties atradās nesen iegādātās ātri vārāmās kukurūzas pārslas, kurām vēl nebiju radusi pielietojumu. Pārslas vien ir, ņemšu tās! Nomizoju sīpolu, sagriezu mazos kubiņos un pannā ar augu eļļu cepu, līdz tie kļuva mīksti. Tad pieliku tomātu mērci un kopā pacepu vēl dažas minūtes. Nu pannā ielēju arī vārītu ūdeni, piekaisīju kukurūzas pārslas un pēc norādījumiem uz iepakojuma vārīju gatavas. Tas bija ātri. Noņēmu pannu no plīts, biezputrā iemaisīju krēmsieru ar zaļumiem un ķiplokiem un piekaisīju sāli un piparus.

Piedevām lieliski derēja bez čaumalas vārītas olas. Tās pagatavot bija pavisam viegli, jo izmantoju pārtikas plēvīti. Apmēram 15 x 15 centimetru lielu plēvītes gabalu vidū nedaudz ietaukoju ar augu eļļu, tad liku virs nelielas bļodiņas, izveidoju padziļinājumu un tajā uzmanīgi iesitu olu. Pēc tam plēvītes malas saņēmu kopā, aizvirpināju un nostiprināju. Tāpat sagatavoju arī otru olu. Mazajā katliņā uzvārīju ūdeni, liku tajā olu paciņas un vārīju minūtes trīs –laiku varam izraudzīties atkarībā no tā, vai vēlamies cietāku vai šķidrāku dzeltenumu. Biezputrai pārkaisīju sasmalcinātas pētersīļu lapiņas. Maltīte bija ļoti garšīga un sātīga, un šķiet, ka no auzu pārslām vārīta pat tik labi negaršotu kā šī.

Kāpostu un mannas kotletes

• 700 gramu svaigu
kāpostu,

• 50 gramu mannas,

• 2 olas,

• dilles,

• 2 ēdamkarotes augu
eļļas,

• sāls,

• malti melnie pipari.

RUDENTIŅŠ – bagāts vīrs. Arī kāposti no laukiem jau novākti. Laiks kaut ko garšīgu un veselīgu no šiem dārzeņiem pagatavot. Divus mazus kāpostiņus noskaloju zem tekoša ūdens un sasmalcināju, cenšoties sagriezt pēc iespējas smalkāk. Tad liku lielajā bļodā, piekaisīju sāli un ar rokām rūpīgi, nedaudz saspiežot, samaisīju, lai sāk izdalīties sula un kāposti kļūtu mīkstāki. Atsevišķi ar dakšiņu sakūlu olas un iemaisīju kāpostos. Piekaisīju mannu un atkal visu labi samaisīju. Sasmalcināju dilles, arī tās un maltus piparus piejaucu klāt. Kāpostu masu atstāju mierā minūtes 15, lai manna nedaudz uzbriest. Pēc tam pannā uzkarsēju augu eļļu un liku tajā no masas izveidotas nelielas kotletes. Cepu tās no abām pusēm līdz zeltainai garoziņai. Gatavās kotletes vēl varam izlikt uz papīra dvieļa, lai tur uzsūktos liekās taukvielas. Gardu muti tad varam baudīt siltās kotletes kopā ar skābo krējumu vai kādu iecienītu mērcīti.

Kolrābju, burkānu un gurķu salāti

• 1 kolrābis,

• 250 gramu svaigu
gurķu,

• 150 gramu burkānu,

• 1 – 2 skābi āboli,

• diļļu zaļumi,

• sāls,

• majonēze.

IEGĀDĀJUSIES kolrābi, meklēju idejas, kā to labāk izmantot svaigu. No vairākām receptēm iedvesmojusies un neko nesarežģījot, rezultātā baudīju sulīgus un gardus salātus. Dārzeņus nomazgāju un nomizoju. Burkānus, gurķus un kolrābi sarīvēju uz rupjās rīves, tāpat – arī ābolus. Tā kā āboli bija samērā saldi, tiem pārlaistīju nedaudz citrona sulas. Tā palīdz arī, lai nomizotie augļi nebrūnētu. Visbeidzot sasmalcināju diļļu zaļās lapiņas un kopā ar garšvielām un majonēzi – to daudz neliku, jo svaigie dārzeņi bija pietiekami sulīgi – piemaisīju sagatavotajām salātu sastāvdaļām.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.