Piektdiena, 5. decembris
Sabīne, Sarma, Klaudijs
weather-icon
+4° C, vējš 1.77 m/s, DA vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Ķēķa stāsti


Foto: Brigita Skaistkalne

Gardās maizītes ar baklažāniem

• 1 neliels baklažāns,

• vairākas franču bagetes šķēlītes,

• fetas vai salātu siers,

• ķirštomātiņi,

• 1 ķiploka daiviņa,

• bazilika lapiņas,

• sāls,

• pipari,

• augu eļļa.

NETICAMI garšīgas izdevās šādas uzkodu maizītes jeb brusketas. Šim nolūkam izmantoju franču maizes jeb bagetes šķēlītes un apcepu ar eļļu nedaudz ietaukotā pannā no abām pusēm, līdz tās kļuva kraukšķīgas. Baklažānu sagriezu ripiņās un sālītā ūdenī paturēju apmēram 20 minūtes, pēc tam noskaloju un nospiedu lieko šķidrumu. Ripiņas no abām pusēm apcepu pannā ar augu eļļu līdz gatavībai. Nu varēju veidot uzkodas. Uz apceptajām maizītēm liku pa ceptajai baklažāna ripiņai un sasmalcināta ķiploka vietā uzkaisīju svaigi maltu kaltētu ķiploku un piparu maisījumu. Virs baklažāniem izliku nelielos gabaliņos sagrieztu fetas sieru un pārgrieztus ķirštomātiņus. Ja vēlamies, uzkodas vēl varam papildināt ar kaperiem. Rotājumam – kāda svaiga bazilika lapiņa.

Apcepti kartupeļi ar gailenēm un krējumu

• 300 – 500 gramu gaileņu,

• 1 sīpols,

• 1 ķiploka daiviņa,

• 2 ēdamkarotes sviesta,

• sāls,

• pipari,

• 400 gramu kartupeļu,

• svaigi zaļumi,

• krējums.

RUDENĪGAI MALTĪTEI sīpolus un ķiplokus nomizoju un smalki sagriezu, pēc tam apcepu pannā ar nelielu sviesta daudzumu, līdz tie kļuva mīksti. Gailenes notīrīju un, ņemot vērā kādā receptē izlasītos ieteikumus, šoreiz ar rokām saplucināju pa šķiedrām, lai tās saglabātu tekstūru un garšu. Tad sēnes pievienoju pannā un uz vidējas uguns cepu, līdz tām izdalījās liekais šķidrums. Piekaisīju sāli, pievienoju vēl mazliet sviesta un turpināju cept gatavas. Nu varētu pievienot tām 200 gramu skābā krējuma, uzvārīt, pārkaisīt diļļu zaļumus un šķipsniņu maltu melno piparu, lai gaileņu mērce gatava. Šoreiz pannas saturu vispirms papildināju ar izvārītu nelielu kartupeļu pusītēm – tās apsusināju papīra dvielī, liku pie gailenēm ar griezuma vietu uz leju un apcepu vispirms no vienas puses, tad – no otras, raugoties, lai sēnes nesadeg. Pēc tam gan pārlēju skābo krējumu (der, protams, arī saldais), visu uzmanīgi apmaisīju un uzkarsēju. Gatavo ēdienu pārkaisīju ar sasmalcinātām dillītēm.

Cāļa krūtiņas filejas ar dārzeņiem

PANNĀ kopā ar visiem pieejamiem dārzeņiem ceptas cāļa filejas iespējams pagatavot, daudz laika nepatērējot. Tad atliek tikai izvēlēties iecienītās piedevas, piemēram, vārītus makaronus, un maltīte gatava. Cāļa krūtiņas mazās filejas sagriezu apmēram centimetru biezās strēmelītēs. Polietilēna maisiņā iekaisīju kukurūzas cieti, liku tur filejas un vairākas reizes sakratīju, līdz strēmelītes bija no visām pusēm apviļātas. Sīpolu un ķiploka daiviņu nomizoju un sagriezu. Notīrītu burkānu sagriezu pusripiņās. Tomātiem novilku miziņas un tos sagriezu nelielos gabaliņos. Dziļajā pannā uzkarsētā augu eļļā vispirms apcepu sīpolus un ķiplokus. Pēc vairākām minūtēm pievienoju burkānus un visu kopā cepu uz lielas uguns vismaz trīs minūtes. Tad pieliku apviļātās filejas strēmelītes un, ik pa laikam apmaisot, cepu minūtes septiņas. Nu pievienoju arī tomātus, piekaisīju sāli, piparus un saldo papriku, kā arī mazliet cukura, lai nomāktu tomātu skābumiņu, un turpināju cept visu kopā vēl vismaz piecas minūtes. Gatavajam ēdienam piemaisīju sasmalcinātus pētersīļu zaļumus. • 300 – 400 gramu cāļa krūtiņas fileju,

• 1 sīpols,

• 1 ķiploka daiviņa,

• 1 burkāns,

• 2 tomāti,

• 1 ēdamkarote cietes,

• 2 ēdamkarotes sasmalcinātu zaļumu,

• sāls,

• malti melnie pipari,

• saldās paprikas pulveris,

• augu eļļa.

Ar banāniem pildīti biezpiena kubiņi

NEPIEVIENOJOT cukuru, jo saldumu gūstam no banānu pildījuma, izcepu nedaudz citādākus, taču tāpēc ne mazāk gardus biezpiena plācenīšus. Bļodā biezpienam piesitu olu un ar dakšiņu rūpīgi samaisīju un izspaidīju, lai nepaliek kunkuļi. Piesijāju miltus un atkal samaisīju. Banānu nomizoju un sagriezu ripiņās. No biezpiena mīklas veidoju bumbiņas un uz miltiem izkaisītas virsmas ar pirkstiem saplacināju. Katra plāceņa centrā liku pa banāna ripiņai un, saņemot mīklas stūrus uz centru un izlīdzinot, izveidoju pildītus kubiņus, kopumā septiņus. Tos pannā ar uzkarsētu augu eļļu cepu uz vidējas uguns pa vairākām minūtēm no katras puses, līdz tie kļuva zeltaini brūni. Ja nu tiešām vēlamies vairāk salduma, tos varam baudīt kopā ar svaigu medu. • 200 gramu 5 – 9 % biezpiena,

• 1 banāns,

• 3 ēdamkarotes miltu un vēl nedaudz apviļāšanai,

• 1 ola,

• 2 ēdamkarotes augu eļļas.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.