Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Valkā un Smiltenē būs “Veselības dienas”

“Latvijas Sarkanā Krusta” veselības istabā Valkā, Semināra ielā 23, arī ikdienā iedzīvotāji vēršas, lai saņemtu profesionālas konsultācijas par dažādiem ar veselību saistītiem jautājumiem.
FOTO: NO PERSONĪGĀ ARHĪVA

28. jūlijā tiek atzīmēta Pasaules hepatīta diena ar mērķi informēt sabiedrību par vīrushepatītiem, pastiprināti pievērst uzmanību vīrushepatītu profilaksei, kā arī kontroles pasākumiem un veselības pārbaužu veikšanai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lai veicinātu sabiedrības izpratni par veselības jautājumiem, tai skaitā infekcijas slimību agrīnu diagnostiku un inficēšanās risku novēršanu, Pasaules hepatīta dienas ietvaros biedrības “Latvijas Sarkanais Krusts” Vidzemes komiteja Valkā un Smiltenē rīko “Veselības dienas”. To laikā iedzīvotāji varēs veikt HIV, B un C hepatīta eksprestestus, kā arī asinsrites sistēmas pamatrādītāju eksprestestus.

“Veselības dienas” Valkā norisināsies 31. jūlijā un 2. augustā Semināra ielā 23, 1. stāvā, no pulksten 9 līdz 11.

Savukārt Smiltenē “Veselības diena” notiks 1. augustā Smiltenes vidusskolā Dārza ielā 17 no pulksten 11 līdz 15.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pasākuma laikā iedzīvotājiem būs iespēja izmērīt asinsspiedienu un pulsu; noteikt skābekļa daudzumu asinīs ar pulsa oksimetru; noteikt cukura un holesterīna līmeni asinīs; saņemt medicīnas personāla īsu konsultāciju par iegūtajiem rādījumiem; veikt vīrushepatītu B un C, HIV un sifilisa eksprestestu anonīmi, konfidenciāli, saņemot pirms un pēc testa konsultāciju; saņemt informatīvos materiālus.

Cukura un holesterīna līmeņa eksprestestus vēlams veikt tukšā dūšā, tāpēc, lai rādījumi būtu pēc iespējas precīzāki, interesentiem iesaka ieturēt vieglas brokastis ne vēlāk kā trīs stundas pirms testa veikšanas vai neieturēt tās nemaz.

Biedrības “Latvijas Sarkanais Krusts” Vidzemes komitejas izpilddirektore Vivita Ķīkule atgādina, ka arī ikdienā Valkā, Latvijas Sarkanā Krusta veselības istabā, ir iespēja veikt HIV, sifilisa, B un C hepatītu un asinsrites sistēmas eksprestestus, bet “Veselības dienās” jautājumiem par veselību tiks pievērsta lielāka uzmanība.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Iedzīvotāji apmeklē veselības istabu dažādos jautājumos. Gan Valkas novada pašvaldība, gan Smiltenes novada pašvaldība ik gadu finansiāli atbalsta biedrības nodrošinātos veselības veicināšanas pasākumus, kuru ietvarā arī ir iespējams novadu iedzīvotājiem nodrošināt bezmaksas pasākumus,” uzsver V. Ķīkule.

Uzziņai

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Latvijā HIV infekcija ik gadu tiek atklāta vairāk nekā 200 cilvēku, ierindojot Latviju otrajā vietā Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstu vidū jauno gadījumu skaita ziņā. Izpētīts, ka patiesais inficēto skaits Latvijā ir par vienu trešdaļu lielāks. Tie ir cilvēki, kuri nezina savu HIV statusu. Ne mazāk svarīga ir arī sirds un asinsrites sistēmas veselība, par kuru ir vērts sākt rūpēties jebkurā vecumā.

Kopumā ir pieci galvenie hepatīta vīrusa veidi – A, B, C, D un E. Taču B un C hepatīts ir visizplatītākās infekcijas, kas globāli izraisa 1,3 miljonus nāves gadījumu un 2,2 miljonus jaunu infekciju gadā.

Latvijā jaunatklāto B un C hepatīta gadījumu skaits joprojām ir ievērojami augstāks nekā citās ES/EEZ valstīs. Pēc 2022. gada Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra datiem hronisko jaunatklāto C hepatīta gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju Latvijā bija vairāk nekā 12 reizes augstāks nekā vidēji ES/EEZ valstīs, savukārt hroniska B hepatīta jaunatklāto gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju – divas reizes augstāks nekā vidēji ES/EEZ valstīs.

B un C hepatīta testu var veikt jebkurā laboratorijā ar ģimenes ārsta nosūtījumu (valsts apmaksātas analīzes) vai bez ārsta nosūtījuma (maksas analīzes), kā arī eksprestestu var veikt jebkurā HIV profilakses punktā bez maksas, anonīmi un konfidenciāli. Lai veiktu testu HIV profilakses punktos, ārsta nosūtījums nav nepieciešams, taču uz testu nepieciešams iepriekš pierakstīties. HIV profilakses punktu kontaktinformācija pieejama vietnē www.spkc.gov.lv/lv/hiv-profilakses-punkti. B un C hepatīta ārstēšana Latvijā ir valsts apmaksāta.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.

casibom jojobet giriş jojobet Casibom holiganbet giriş casibom giriş Casibom casibom casibom giriş CASİBOM holiganbet Casibom Giriş casibom casibom güncel giriş casibom güncel Casibom Casibom holiganbet holiganbet casibom güncel giriş