Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Iepazīst Smiltenes un Valkas puses lauku saimniecības un apkārtni

Aizvadītajā nedēļā Valkas novada ģimenēm, kas iesaistās projektā “Pats savam saimes galdam”, bija iespēja paviesoties vairākās saimniecībās, tostarp Smiltenes pagasta “Bisēs”, kur saimnieko Mičuļu ģimene pēc bioloģiskās saimniekošanas principiem. FOTO: NO BIEDRĪBAS “UGUNSPUĶE” ARHĪVA

Jau esam stāstījuši par Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstīto projektu “Pats savam saimes galdam”. Valkas novadā šajā gadā tajā ir iesaistītas 23 mājsaimniecības, tostarp desmit ģimenes no Kārķu, četras ģimenes no Ērģemes pagasta un viena audžuģimene no Valkas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Proti, atbilstoši katras ģimenes vajadzībām pavasarī ģimenēm tika sagādāts dārza inventārs, sēklas un stādi. Iedzīvotāji rūpējas par saviem mazdārziņiem, izaudzētais tiek likts uz sava saimes galda, kā arī gatavoti krājumi ziemai. Pagājušās nedēļas nogalē projektā iesaistītās ģimenes devās pieredzes apmaiņas braucienā, iepazīstot Valkas un Smiltenes puses lauku saimniecības un apkārtni.

““Labais vairo labo” – tieši tik vienkārši un atbalstoši saucas Kārķu pagasta iniciatīvas veicināšanas biedrības “Ugunspuķe” Borisa un Ināras Teterevu fonda finansētais projekts programmā “Pats savam saimes galdam”, kura ietvaros, piebiedrojoties arī Kārķu mazpulcēniem, devāmies pieredzes braucienā. Apskatījām vietas, kas atrodas mums salīdzinoši tuvu, taču spēja sagādāt tik daudz pozitīvu emociju. Paldies Ērģemes pagasta “Indrānu dārzu” saimniekiem Pāvelam Mazjarkinam un Viktorijai Tabakurskai, Blomes pagasta saimniecības “Bises” saimniekiem Laurai un Valfrīdam Mičuļiem, Trikātas pagasta “Jaunupīšu” saimniecēm Maritai un Madarai Krecerēm, Vijciema tautas nama vadītājai Vitai Bērziņai, “Latvijas valsts mežu” (LVM) stādaudzētavas speciālistei Anetei par iedvesmojošajiem stāstījumiem,” saka biedrības “Ugunspuķe” vadītāja Sandra Pilskalne.

Projekta dalībnieki kopīgi apsekoja mazdārziņus Kārķos un savstarpēji dalījās pieredzē.

Pieredzes brauciena dalībnieki bija arī LVM stādaudzētavā Silvā, apskatīja Lugažu muižu, uzkāpa Putraskalnā, bija klāt zīmīgā mirklī, kad, pošoties 800 gadu jubilejai, Vijciema pagasta centrā tika “iejūgts” skaisti izpušķotais zirgs (vides objekts). “Piedzīvojām skaistus mirkļus Smiltenes baznīcā, apskatot ziemciešu kolekciju un Adeles Bērziņas gleznu izstādi, baudījām burvīgu Lauras un Valfrīda vārītu gaileņu un pupiņu zupu viņu mājas pagalmā,” S. Pilskalne papildina, nosakot: “Patiesībā cik maz tomēr vajag – tikai desmit stundas, 182 kilometrus, lai saprastu, ka mums tuvumā ir tik daudz darbīgu, mīlestības piepildītu cilvēku, kurus satiekot, tie spēj dot spēku ikvienam.”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Atgādinot par projekta “Pats savam saimes galdam” sniegtajām iespējām, viņa uzsver, ka viss sākas ar plānošanu un nepieciešamību noskaidrošanu. “Ir ģimenes, kurām ir vairāku gadu pieredze darboties projektā. Ir arī tādas, kas šajā gadā projektā iesaistās pirmo reizi. Šogad raksturīgi, ka vairākas ģimenes cenšas saimniekot dabai ļoti pietuvināti, izmantojot bioloģiskas metodes – salmus, augstās dobes, nātru vircu un tamlīdzīgi. Projekta iet­varos no vietējiem audzētājiem iegādājāmies tomātu, gurķu, papriku, kāpostu stādus, kas tagad jau sāk ražot un dod lielisku ražu,” stāsta S. Pilskalne.

Viņa atklāj, ka maijā projekta dalībnieki savstarpēji mainījās ar pašu audzētiem stādiem (tomātu, paprikas, garšvielu un citiem) un pašu ievāktām sēklām, piemēram, pupu un zirņu, kas pašiem ievāktas lielākā daudzumā, nekā nepieciešams, bet citiem bijušas ļoti noderīgas.

Savukārt pagājušajā mēnesī projekta dalībnieki kopēja brauciena laikā apsekoja projekta dalībnieku dārziņus Kārķu pagastā un apkopoja vērtīgu pieredzi, kas būs noderīga arī pārējiem projekta dalībniekiem. Pēc tam kopīgi mielojās ar projekta dalībnieces Danas Purviņas izcepto gaileņu picu un dalījās ar receptēm, kurās izmantotas pašu audzētas dārza veltes. Labais vairo labo.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.