Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti


Foto: pexels.com

Kabaču un citu sezonas dārzeņu sautējums

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Foto: Brigita Skaistkalne

560 gramu kabaču, 170 gramu saldo piparu, 270 gramu tomātu, 100 gramu burkānu, 130 gramu sīpolu, 2 ķiploka daiviņas, 1 ēdamkarote tomātu pastas, 1 tējkarote sāls, 1/8 tējkarotes maltu melno piparu, 1 tējkarote kaltētu itāļu garšvielu, 2 ēdamkarotes augu eļļas.

Šāds dažādu dārzeņu salikums garšo gan karsts, gan arī atdzisis. Krāsains un veselīgs. Tie, protams, nav jāsver līdz grama precizitātei, proporcijas varam mainīt pēc savas garšas, dažu ēdāju nīsto papriku vai sīpolus pat nepieliekot. Šoreiz, šo ēdienu gatavojot, pievienoju vēl arī nelielu baklažānu.

Sīpolus un burkānus nomizoju, sīpolus sagrieztu kubiņos, burkānus, kā arī sarkano saldo piparu – stienīšos. Dziļajā pannā uzkarsētā augu eļļā apmaisot uz nelielas uguns vispirms apcepu sīpolus un burkānus, līdz tie kļuva mīksti. Tad pievienoju ceturtdaļripiņās sagrieztus jaunos kabacīšus un baklažānu, kā arī saldos piparus. Cepu apjaucot visu vēl minūtes septiņas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tomātiem novilku miziņas, tos sagriezu palielos kubiņos. Notīrīju un sasmalcināju ķiplokus. Tomātus, ķiplokus, tomātu pastu un kaltētās garšvielas arī pievienoju pannā pie pārējām sastāvdaļām, piekaisīju sāli un piparus. Visu labi samaisīju un sautēju ēdienu līdz gatavībai vēl minūtes desmit.

Apetīti rosinošas pildītās karstmaizes ar “vēršaci”

4 tostermaizes šķēles, 2 šķēles vārīta šķiņķa, 2 šķēles siera, 2 ēdamkarotes sviesta, 2 olas, sāls, malti melnie pipari.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Recepšu žurnālus pārlapojot, atradu šo ideju. Jā, elektriskā ierīce pildīto karstmaizīšu cepšanai nav lietota vismaz gadu… Ja nu to atkal liktu lietā un ātri tiktu pie gardām un sātīgām brokastīm? Receptē gan ieteikts uzkarsēt cepeškrāsni, tad divām tostermaizes šķēlēm pārlikt pa šķēlītei vārīta šķiņķa un siera, pārsegt ar atlikušajām divām maizes šķēlēm un pārsmērēt tās ar plānu sviesta kārtiņu. Pēc tam pildītās maizītes likt cepeškrāsnī un gatavot līdz zeltainumam. Šoreiz divas pilngraudu tostermaizes šķēles pārsmērēju ar sviestu, tad pārklāju ar vārītu šķiņķi un siera šķēli, pārsedzu ar atlikušajām maizes šķēlēm un izcepu kā pildītās karstmaizītes.

Tikmēr jau pannā izkausēju atlikušo sviestu, akurāti iesitu olas un izcepu “vēršacis”. Uzkaisīju sāli un maltus piparus. Tad olas izliku uz pildītajām maizītēm un papildināju maltīti ar svaigiem salātiem.

Mazie tomātiņi medus marinādē

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

300 gramu mazu tomātiņu, 1 sīpols, 4 ķiploka daiviņas, 1 tējkarote kaltēta bazilika, 1 tējkarote kūpinātas paprikas pulvera, 2 ēdamkarotes medus, ½ citrona, 2 ēdamkarotes olīveļļas “Extra Virgin”, 4 grami sāls.

Ļoti garšīga uzkoda, kas papildinās un dažādos maltīti. Labāk te būs piemēroti mazie tomātiņi, bet marinādei varam izmantot arī savas iecienītākās garšvielas.

Sīpolu un ķiplokus nomizoju un sagriezu. Tīras 800 mililitru tilpuma stikla burkas apakšā izliku daļu sīpolu un ķiploku. Mazos ķekaru tomātiņus nomazgāju un pārgriezu uz pusēm. Daļu no tiem jau liku burkā. Kārtām turpināju piepildīt trauku ar sīpoliem, ķiplokiem un tomātiņu pusītēm. Virsū uzkaisīju kaltēto baziliku un kūpinātas paprikas pulveri.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Marinādei samaisīju medu, olīveļļu, citrona sulu un sāli. Ar to pārlēju burkas saturu, aizvākoju un vairākas reizes uzmanīgi sakratīju. Atstāju tomātiņus iemarinēties vismaz pāris stundas. Tad, pārkaisītus ar svaigiem diļļu zaļumiem, tos jau varam nobaudīt.

Svaigu gurķu limonāde ar laimu un medu

1 litrs gāzēta dzeramā ūdens, 1 laims, 1 gurķis, 3 ēdamkarotes medus, sula no ½ citrona, piparmētru lapiņas, ledus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Karstajās vasaras dienās atveldzēs pašu gatavota veselīga limonāde ar citrusu “noti”. Arī jebkurā citā gadalaikā nebūs lieki izdzert glāzi šāda vitamīniem bagāta dzēriena.

Gurķi, laimu un citronu nomazgāju zem tekoša ūdens un nosusināju papīra dvielī. Laimu un gurķi sagriezu plānās ripiņās. Glāzē gāzētajam ūdenim pievienoju medu un maisīju, līdz tas bija pilnībā izšķīdis. Stikla krūzē liku sagrieztos gurķus un laimu, piespiedu sulu no puses citrona un pielēju glāzi medus šķīduma. Ar karoti vēl viegli paspaidīju gurķu un laima ripiņas, lai tie labāk izdalītu sulu. Pēc tam pielēju arī atlikušo paredzēto gāzēto ūdeni. Gatavo limonādi tad varam liet glāzēs, pievienot ledus kubiņus un rotāt ar svaigām piparmētru lapiņām.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.