Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Valkā augusta sākumā notiks 15. Latvijas amatierteātru svētki

Latvijas amatierteātru svētku, kas Valkā notiks trīs dienas – no 9. līdz 11. augustam –, mākslinieciskais vadītājs, Valkas pilsētas kultūras nama direktors un Valkas pilsētas teātra režisors Aivars Ikšelis aicina valcēniešus būt saprotošiem, jo šajās dienās pilsētā uzturēsies vairāk nekā divi tūkstoši teātru kolektīvu dalībnieku. Tas nozīmē, ka vietējo veikalu un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu darbiniekiem būs darba pilnas rokas. FOTO: INGA KARPOVA

Ar daudzveidīgu un bagātīgu kultūras pasākumu programmu no piektdienas, 9. augusta, līdz pat svētdienas, 11. augusta, vakaram Valkā un novada pagastos, dvīņu pilsētā Valgā un kaimiņpilsētā Strenčos notiks Valkas novada 2024. gada vērienīgākais kultūras dzīves notikums – 15. Latvijas amatierteātru svētki. Šajos svētkos pulcēsies 2123 dalībnieki, pārstāvot 158 Latvijas un diasporas amatierteātrus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Svētku laikā Latvijas Nacionālais kultūras centrs pasniegs teātra zinātnieces Līvijas Akurateres (1925–2017) vārdā nosaukto amatierteātru izcilības balvu. Šo visnotaļ vērtīgo naudas balvu saņems tikai viens amatierteātris.

Lai informētu lasītājus par šo vērienīgo un teātra mākslas cienītājiem gaidīto kultūras dzīves notikumu, “Ziemeļlatvija” uz sarunu aicināja Valkas pilsētas kultūras nama direktoru, Valkas pilsētas teātra režisoru un šo svētku māksliniecisko vadītāju Aivaru Ikšeli.

Sarunas sākumā viņš atzina, ka pirms diviem gadiem Latvijas Nacionālais kultūras centrs lūdzis, vai Valkas novada pašvaldība neuzņemtos šo svētku organizēšanu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Diemžēl mēs savu infrastruktūru neesam uzlabojuši, piemēram, lai novadā izmitinātu tik daudz cilvēku. Par laimi, mums ir izdevies, piesaistot arī igauņus un kaimiņus – Valmieras novadu, sameklēt nakšņošanas vietas. Esmu patīkami pārsteigts, ka mums izdevās atrast kopumā 27 vietas ar dažāda servisa līmeņiem, kur nakšņos svētku dalībnieki. Arī valcēnieši piedāvā savus dzīvokļus ciemiņu izmitināšanai. Diemžēl jāatzīst, ka ekonomiskie apstākļi mūsu valstī ir ļoti sarežģīti, jo pirmo reizi ir tā, ka liela daļa kolektīvu paši finansē gan dalības maksu – 70 eiro, gan sedz transporta izmaksas, lai ierastos Valkā. Daudzi kolektīvi paši atmaksā arī dzīvošanas un ēšanas izdevumus. Piedalīšanās šajos svētkos būs dārgs prieks,” secina A. Ikšelis. Taču viņš ir gandarīts, ka, neskatoties ne uz kādiem sarežģījumiem, svētkiem pieteikušies 160 kolektīvi. Valkā ieradīsies arī amatierteātru kolektīvi no Zviedrijas, Lielbritānijas un Itālijas.

Atklājot pasākuma plānošanas nianses, A. Ikšelis stāsta, ka svētki dalīsies divās daļās. Viena svētku daļa būs veltīta pašiem dalībniekiem, bet otra – jebkuram interesentam, kuru aizrauj teātris. Ar izrāžu programmu, kura, iespējams, vēl var mainīties, var iepazīties interneta vietnē www.lnkc.lv. Biļetes uz izrādēm jau iegādājamas interneta vietnē www.bilesuparadize.lv vai arī ierodoties pilsētas kultūras nama kasē. Lai rūpētos par teātra mākslas cienītājiem, kuri ikdienā nelieto datoru, kultūras namā ir pieejama arī teātru izrāžu programma drukātā formātā.

Trīs dienu garumā teātra mākslas cienītāji varēs noskatīties 45 dažādu žanru izrādes, kas atzinīgi novērtētas amatierteātru iestudējumu skatēs pēdējos piecos gados. Izrāžu spēles telpas atradīsies dažādās vietās Valkas pilsētā un novadā, Valmieras novada Strenču pilsētā un arī igauņu pusē – Valgā. Šajos svētkos piedalīsies un savas izrādes skatītājiem rādīs Valkas pilsētas teātris, Valkas pagasta saieta nama “Lugažu muiža” amatierteātris “Rūdis” un Vijciema pagasta amatierteātris “Čiekurs”, kā arī Smiltenes novada Blomes amatierteātris.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vēl viens no šo svētku īpašiem pārsteigumiem būs tas, ka piektdien, 9. augustā, amatierteātrus svinīgi sagaidīs dvīņu pilsētu Valkas un Valgas kopīgajā centrā, kur būs izvietots unikāls, no 322 amatierteātru iesūtītām izrāžu tērpu audekla strēmelēm noausts Latvijas amatierteātru “DNS kods” 15 metru garumā.

A. Ikšelis aicina valcēniešus un novada iedzīvotājus apmeklēt svētku pasākumus. Turklāt ieejas biļešu cenas ir par simbolisku cenu.

Uzziņai

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Latvijas amatierteātru svētki, līdz šim zināmi kā salidojums, ir valstī nozīmīgākais amatierteātru kopienas saiets, kas notiek reizi piecos gados. 1967. gadā Smiltenē šos svētkus nosauca par salidojumu, bet Latvijas Nacionālais kultūras centrs un šī pasākuma producente Santa Pētersone nolēma, ka šim nosaukumam ir jāmainās. Turklāt Dziesmu svētku likumā ir runa par svētkiem, kuros piedalās arī Latvijas amatierteātri. Izrādās, ka amatierteātru dalībnieki ir konservatīvi cilvēki, jo viņi vēl nevar pieņemt, ka tik ilgi gaidītais salidojums nosaukts par svētkiem.

Avots: svētku mākslinieciskais vadītājs Aivars Ikšelis

15. Latvijas amatiersvētku programma

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Piektdien, 9. augustā

pulksten 17 – Valkas un Valgas kopīgajā centrā – Latvijas amatierteātru sagaidīšana;

pulksten 18 – mācītāja Andra Reitera uzruna Valkas-Lugažu evaņģēliski luteriskajā baznīcā;

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

pulksten 18.15 – Valkas-Lugažu evaņģēliski luteriskajā baznīcā – senās mūzikas ansambļa “Modus Vivendi” koncerts “Madrigālis – dziesma mātes valodā”;

pulksten 22 – Valkas pilsētas brīvdabas estrādē – svētku atklāšana – koncertteiksma “Pedele. Citāds ceļš!” (režisors Juris Jonelis). Piedalās Rīgas Jaunā teātra aktieris Andris Keišs, bungu un dūdu grupa “Auļi”, Saulkrastu jauktais koris “Anima” un Valkas J. Cimzes ģimnāzijas tautas deju kolektīvs “Vendīgs” (uz pasākumu būs jāiegādājas ieejas biļetes, svētku dalībniekiem – bez maksas).

Sestdien, 10. augustā

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

pulksten 10 – Valkas novadpētniecības muzeja dārzā – režisoru godināšana, teātra zinātnieces Līvijas Akurateres (1925–2017) vārdā nosauktās amatierteātru izcilības balvas pasniegšana;

pulksten 11 – Valkas novadpētniecības muzeja dārzā – Ogres teātra studijas dzejas uzvedums L. Akuratere “Uz vienas stīgas. A una corda”, režisors – Jānis Kaijaks;

pulksten 13 – Valkas pilsētas kultūras nama Mazajā zālē – izstādes “Ivars Noviks. Scenogrāfija.” atklāšana;

pulksten 22 – Valkas pilsētas brīvdabas estrādē – amatierteātru kopā būšana un zaļumballe. Spēlēs grupa “Vēja runa” (uz balli būs jāiegādājas ieejas biļetes, svētku dalībniekiem – bez maksas).

Svētdien, 11. augustā:

pulksten 12 – Valkā, Lugažu laukumā – visu amatierteātru kopā sanākšana, Teātru kolektīvu karogu godināšana un izrāžu tērpu zibakcija;

pulksten 17 – Valkas pilsētas brīvdabas estrādē – svētku noslēguma pasākums – Teātra dziesmu sadziedāšanās kopā ar Nacionālā teātra aktieriem Egilu Melbārdi, Aināru Ančevski, Annu Klēveri un komponistu Valdi Zilveri.

Svētku laikā būs apskatāmas izstādes:

• Valkas novadpētniecības muzeja izstāžu zālē – “Latviešu Pagaidu Nacionālais teātris Valkā. 1918”;

• Valkas novada Centrālajā bibliotēkā, novadpētniecības stendā – “Teātris Valkā”;

• svētku informācijas centrā – Valkas TLMS “Saulīte” darbu izstāde “Ceļš”;

• Valkas pilsētas kultūras namā:

– Mazajā zālē – “Ivars Noviks. Scenogrāfija.”;

– 1. stāva foajē – “Blumbergs Valkā”;

– 2. stāva foajē – valcēnietes Indras Brūveres-Darulienes zīmējumu izstāde “Melnbaltie un krāsainie. Manējie”;

– Pelēkajā zālē – valcēnietes Līvas Doršas izstāde “Teātra eņģeļi” ar dzejnieces Anitas Anitīnas dzeju.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.

casibom jojobet giriş jojobet Casibom holiganbet giriş casibom giriş Casibom casibom casibom giriş CASİBOM holiganbet Casibom Giriş casibom casibom güncel giriş casibom güncel Casibom Casibom holiganbet holiganbet casibom güncel giriş