Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Viss neierasti agri

Ir tikko sākusies vasara, bet dabā viss notiek tik steidzīgi, ka brīžiem prātam to visu ir grūti aptvert. Vai ziedēja? Jā, jau sen noziedēja. Lai gan šķiet, ka šādas rindas būtu rakstījusi arī pirms gada, ir sajūta, ka šogad viss ir vēl ātrāk. Neatminos, kad maija sākumā kreimeņu vietā vāzē būtu likusi jasmīnus. Manā atmiņā tie parasti baltos, smaržīgos ziedos ir bijuši ap Līgo laiku, kad līdzās ozollapām tika pīti Jāņu kroņos.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Zied rudzupuķes, magones, pļavas margrietiņas, suņuburkšķi… Nupat šos augus lasīju pļavās un liku vāzē. Interesanti uzzināt, ko par tik strauju laika ritējumu saka dabas pētnieki, entuziasti un zinātnieki. Vai nebūs tā, ka drīz vien nāksies pārrakstīt dabas mācības grāmatas un enciklopēdijas par dažādu augu veģetācijas laiku un augu sugu īpatnībām?

Nupat telefons atgādināja pirms četriem gadiem 2. jūnijā datētu notikumu – visā krāšņumā tikko sākuši ziedēt baltie ābeļziedi, tie steigšus iemūžināti ar fotokameru. Bet šogad… Šogad ābeles ziedēja maija pirmajā pusē. Tātad laika nobīde pāris gadu laikā ir gluži vai mēnesis, un tas nepavisam nav maz.

Kur tas redzēts, ka jūnija pirmajā pusē cilvēki jau lasa gailenes un bekas! Nemaz nerunājot par meža un lauka zemenēm. Atliek tikai atvērt sociālos tīklus un izvēlēties sev tuvāko vietu, kur saimnieki piedāvā gan iegādāties svaigas ogas, gan zemeņu pašlasīšanas pakalpojumu, jo ogas gatavojas tik strauji, ka spēj tikai lasīt. Karstais laiks paātrina nogatavošanos, tāpēc zemeņu sezona šogad var izrādīties īsāka nekā pērn.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Nevar nepieminēt arī biškopjus, kuriem tāpat darba pilnas rokas. Kā publiskajā telpā norādījis Latvijas Biškopības biedrības padomes priekšsēdētājs Juris Šteiselis, tik agrs pavasaris kā šogad – tāds nav bijis. Viņš stāsta, ka medus ticis ievākts jau maijā, kas vispār ir ļoti rets gadījums. Tagad viss, un esot ļoti grūti prognozēt, kas notiks vēlāk.

Nupat lasīju kādas novadnieces ierakstu sociālajos tīklos, kur viņa atrāda, kā pašā jūnija sākumā gatavo krājumus ziemai (griež un pārstrādā rabarberus), paužot savas pārdomas par to, ka laiks vienkārši lido. Kā nu nepiekritīsi, taisnība jau ir, ka līdz ar pirmo ziemas krājumu gatavošanu rodas sajūta, ka vasara jau dodas prom.

Starp citu, arī jaunie kartupeļi pie vietējiem audzētājiem jau esot pieejami, bet pagaidām vēl krietni ierobežotā daudzumā. Pēc nedēļas jālasa jāņuzāles, jāpin vainagi. Tad jau redzēs, kas pļavās vēl ziedēs, jo sinoptiķi uz priekšdienām prognozē karstumiņu ne pa jokam. Man gan svelme un tie pamatīgie plus grādi nepatīk, bet tā ir laba ziņa visiem tiem, kuriem ir sācies atvaļinājumu laiks un nav nopirktas biļetes uz kādu kūrortu. Atliek vien ieplānot braucienu uz kādu pludmali vai atpūtas vietu tepat Latvijā, un kūrorts ir garantēts!

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.

casibom jojobet giriş jojobet Casibom holiganbet giriş casibom giriş Casibom casibom casibom giriş CASİBOM holiganbet Casibom Giriş casibom casibom güncel giriş casibom güncel Casibom Casibom holiganbet holiganbet casibom güncel giriş