Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti


Foto: pexels.com

Ceptas cāļu akniņas siera mīklā

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Foto: Brigita Skaistkalne

400 gramu cāļu akniņu, 1 ola, 50 gramu skābā krējuma, 30 gramu miltu, 70 gramu cietā siera, 60 mililitru augu eļļas, sāls.

Kādā jaukā maija dienā, kad vēlējos pēc iespējas mazāk laika pavadīt virtuvē, taču baudīt kaut ko ātri pagatavojamu un garšīgu, izcepu cāļu akniņas siera panējumā. Tās vispirms noskaloju, apsusināju papīra dvielī, tad sadalīju uz pusēm un uzkaisīju sāli.

Panējumam bļodiņā iesitu olu, pievienoju apmēram divas ēdamkarotes skābā krējuma, piekaisīju miltus – vienu ēdamkaroti ar kaudzi – un sāli. Visu ar dakšiņu labi samaisīju. Cieto sieru sarīvēju uz smalkās rīves un arī pievienoju masai. Atkal visu sajaucu. Mīklai jābūt biezai. Pēc tam aknu gabaliņus pa vienam apmērcēju mīklā tā, lai tie pilnībā būtu pārklāti, un cepu uz lielas uguns pannā ar uzkarsētu augu eļļu no abām pusēm, līdz panējums kļuva zeltaini brūns un akniņas vidū gatavas. Tad tās, maigas un garšīgas, varam baudīt karstas kopā ar jebkuru piedevu pēc izvēles, piemēram, kartupeļu biezeni, vai arī kopā ar kādiem iecienītajiem dārzeņu salātiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Grilēti lavaša trīsstūrīši ar bagātīgu pildījumu

3 apaļās lavaša plāksnes, 150 gramu ceptas vai vārītas putnu gaļas, 100 gramu kausētā siera, 80 gramu puscietā siera, 2 tomāti, lapu salāti.

Vadoties pēc šīs receptes, varam paši pagatavot un mieloties ar gardu pildīto “sendviču”. Apaļo lavaša plākšņu vietā gan biju jau iegādājusies palielu ovālo, tāpēc to ar šķērēm piegriezu tā, lai tā kļūtu apaļāka un nogaršošanai varētu izcept kaut vienu trīsstūri ar četru veidu pildījumu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Puscieto sieru sarīvēju, gabaliņu vārītās cāļa gaļas ruletes sīki sagriezu. Nomazgāju un apsusināju papīra dvielī dažas salātlapas, kā arī tomātus, ko sagriezu plānās ripiņās.

Piegriezto lavaša ripu pārsmērēju ar kausēto sieru, šoreiz bija ar baravikām. Tad lavašu iegriezu līdz vidum, domās sadalot to četrās daļās. Katram segmentam izmantoju citādāku pildījumu. Sākot no kreisās puses, vispirms vienai daļai pāri mīkstajam sieram izlīdzināju gaļu, nākamajai – lapu salātus, tad – tomātu ripiņas, bet ceturtajai daļai – rīvēto sieru. Uzmanīgi pārlocīju segmentus citu citam pāri tā, lai izveidotos trīsstūris ar dažādajiem pildījumiem iekšpusē. Uz sausas grila pannas apcepu to no abām pusēm, līdz lavašs kļuva sauss un siers sāka kust.

Svaigie salāti ar avokado un fetas sieru

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

1 svaigs gurķis, ½ avokado, 2 tomāti, 100 gramu fetas siera, augu eļļa, citrona sula, šķipsniņa sāls, šķipsniņa cukura.

Kombinējot svaigos gurķus un tomātus ar tobrīd pieejamajām sastāvdaļām, varam dažādot savu ēdienkarti un iegūt katrreiz citas garšas nianses. Nepatērējot tam daudz laika, pagatavoju šādus salātus.

Avokado nomazgāju, apsusināju papīra dvielī, tad pārgriezu uz pusēm un izņēmu kauliņu. Pusi augļa vai arī visu tad varam vai nu nomizot, vai arī ar karotīti izņemt mīkstumu un tad to sagriezt kubiņos. Augļa gabaliņus vēl apslacīju ar citrona sulu, lai tie nebrūnētu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Salātu sieru un nomizotu svaigu gurķi sagriezu kubiņos. Arī tomātus, izņemot sēklas un lieko šķidrumu, sagriezu, nedaudz atstājot salātu rotāšanai.

Sagatavotās sastāvdaļas uzmanīgi samaisīju kopā, piekaisot mazliet sāls un cukura, kā arī papildinot ar nelielu daudzumu augu eļļas un pārslakot ar citrona sulu. Rotājumam varam izmantot gurķu ripiņas un tomāta daiviņas, kā arī diļļu zaļumus.

Eļļā gatavoti banānu mīklas kumosiņi

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

6 banāni, 1 glāze miltu, 1 glāze piena, šķipsniņa sāls, augu eļļa, pūdercukurs.

Atkal bija jāizmanto iegādātie banāni. Pēc šīs receptes daudz citu izejvielu nevajadzēja, tāpēc varēju ķerties pie darba.

Banānus nomizoju un ar kartupeļu stampiņu sasmalcināju putriņā, pievienoju miltus un šķipsniņu sāls. Tā kā banāni bija gatavi un masa jau šķita pašķidra, pienu tik daudz, cik norādīts receptē, nepielēju.

Dziļajā pannā sakarsēju eļļu un uzmanīgi ar tējkaroti laidu tajā mīklas piciņas citu pēc citas. Tās apcepu, līdz veidojās zeltaini brūna garoziņa, un gatavas vēl izliku uz papīra dvieļa, lai uzsūktos liekās taukvielas. Tā kā eļļu pannā nepielēju tik daudz, lai ielaistās mīklas bumbiņas tajā peldētu, banānu kumosiņi izcepās nedaudz saplacināti. Taču “pončiku” un banānu cienītājiem tie noteikti garšos, jo karsti tie ir ar kraukšķīgu garoziņu ārpusē un mīkstu vidiņu. Caur sietiņu tos vēl pārkaisīju ar pūdercukuru.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.