Pirmdiena, 15. decembris
Johanna, Hanna, Jana
weather-icon
+4° C, vējš 3 m/s, DR vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Sedēniete gatavo krievu virtuves ēdienus ar latvisku piesitienu

Sedēnietes Aleksandras Žukovskas ģimene ir internacionāla — pati viņa ir krieviete, bet vīrs — polis. Arī virtuvē viņiem top internacionāli ēdieni, gan ar latvisku piesitienu.

Sedēnietes Aleksandras Žukovskas ģimene ir internacionāla — pati viņa ir krieviete, bet vīrs — polis. Arī virtuvē viņiem top internacionāli ēdieni, gan ar latvisku piesitienu.
Aleksandra jau 33 gadus strādā Sedas bērnudārzā. Vispirms viņa bija audzinātāja, tagad — saimniecības daļas pārzine un audzinātājas palīdze. Kolēģes Aleksandru uzskata par prasmīgu saimnieci. Īpaši viņai izdodoties salāti un konservējumi. Nereti visas bērnudārza darbinieces mēdz kopīgi pasēdēt pie kafijas tases un nodegustēt kādu jaunu ēdienu. Ja tas visiem garšo, Aleksandra gatavotājai noteikti paprasa recepti. Tā Žukovsku ēdienkartē parādījās salāti “Bruņurupucis”. Tos Aleksandra gatavo gandrīz katrā svētku reizē. Tad galdā vienmēr ir arī rasols, kuram saimniece desas vietā pievieno vārītu vistas fileju. Šāds rasols iznāk sātīgāks un garšas ziņā daudzveidīgāks. Noteikti galdā tiek celti arī visiem labi zināmie salāti “Siļķe kažokā”.
Sedēniešiem veikalos ir sarežģīti nopirkt kvalitatīvu cūkgaļu, tāpēc jāizlīdzas ar vistas gaļu. Saimniece no tās gatavo pat plovu. Tas gan neiznākot kā īsts plovs un vairāk līdzinoties rīsu biezputrai, bet — garšīgai.
Vistas stilbiņi visbiežāk tiek iemarinēti un cepti tikai nākamajā dienā.
Aleksandra Sedā dzīvo kopš astoņu gadu vecuma. Vecāki uz Latviju pārcēlās no Krievijas, tāpēc viņa gatavo arī dažādus krievu nacionālās virtuves ēdienus. To gatavošanas receptes Aleksandra pārmantojusi no mammas. Viņa joprojām atceras, cik garšīgi mammai iznākuši kāpostu tīteņi. Aleksandrai lieliski padodoties pelmeņi, tos viņa pēc gatavošanas sasaldē. Lai pelmeņi būtu garšīgāki, mīklai pielej pienu, nevis ūdeni. Žukovskiem garšo sautēti svaigi un skābi kāposti.
“Latvieši skābus kāpostus parasti sautē bez piedevām. Tie iznāk gaiši, bet es parasti pievienoju nedaudz tomātu mērces,” atklāj Aleksandra. Sautējot svaigus kāpostus, garšas uzlabošanai saimniece pieliek nedaudz skābētu kāpostu un tomātu mērci. To Aleksandra pievieno arī skābu kāpostu zupai. No latviešu nacionālajiem ēdieniem Aleksandrai vislabāk garšojot zirņi ar speķi.
Lielākā gatavošana saimniecei parasti iznākot brīvdienās, kad pie viņas ciemojas mazbērni. Reizēm uz Sedu no Rīgas atbrauc vecākā mazmeita, kura arī labprāt palīdz virtuvē.
Brīvdienu rītos vecmāmiņa saviem diviem mazdēliņiem noteikti cep plānās pankūkas. Tās puiši ēd ar ievārījumu vai ar skābu krējumu. Aleksandra stāsta, ka dēla ģimene itin bieži viesojas pie viņiem un tad visi kopā ietur maltītes. Saimniece ģimenei ieminējusies, ka šogad viņi Jaunā gada sagaidīšanas svētku galdam ēdienu varētu iegādāties veikalā, bet mājinieki sākuši skaļi protestēt, jo ir pieraduši, ka viņa ir čakla kā skudra. Aleksandra atzīstas — lai svētku galds būtu bagātīgs, vecgada vakarā viņa virtuvē uzturas gandrīz līdz vēlam vakaram. Krieviem gada lielākie svētki ir Jaunais gads un Lieldienas, tāpēc arī svētku maltītes pieder pie šo dienu atzīmēšanas.
Aleksandra iemācījusies saimniekot taupīgi, jo ģimenes budžets nav no tiem lielākajiem. Žukovskiem daudz kas izaug pašu dārzā. Aleksandra atzīstas, ka problēmas esot ar kāpostu audzēšanu, tāpēc viņa labāk stāda puķkāpostus. Kad šie dārzeņi izauguši, tos novāra vieglā sālsūdenī, apviļā miltos un sakultā olā un cep uz pannas. Šādi kāposti garšo pēc gaļas karbonādēm. Rudeņos Žukovski ir azartiski sēņotāji. No salasītajām meža veltēm top dažādi salāti ziemai. Īpaši iecienīti ir sēņu ikri. Tie lieliski garšojot uz sviestmaizes un arī zupās.
Aleksandra savu dzimšanas dienu svin augustā. Ap to laiku viņa jau paspējusi sakonservēt gan gurķus, gan tomātus. Aleksandras marinētos gurķus slavē ne vien kolēģi, bet arī visi, kas tos baudījuši. Saimniece gatavojot pievieno pavairāk cukura, tāpēc to garša atšķiras no ierastajiem marinējumiem.
***
Salāti “Bruņurupucis”
Sarīvē sieru pēc savas izvēles (derēs jebkuras šķirnes) un arī varītas olas. Savukārt žāvētas melnās plūmes smalki sagriež. Visas sastāvdaļas salātu traukā liek kārtās, pievienojot “Provansas” majonēzi. Salātus rotā ar sasmalcinātiem grieķu riekstiem.
Sēņu ikri
Lai pagatavotu šos salātus, nepieciešams puskilograms vārītu sēņu, puskilograms svaigu tomātu, rīvēti burkāni, sasmalcināti sīpoli un trīs četras ķiploka daiviņas. Vispirms sēnes samaļ un liek katlā vārīties kopā ar pārējām sastāvdaļām. Garšas uzlabošanai pievieno nedaudz etiķa un garšvielas: sāli, piparus un lauru lapas. Salātiem jāpielej arī eļļa.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.