Ingūna Johansone:- Vasaras saulgriežos galdā allaž liekam Jāņu jeb ķimeņu sieru. Veikalā, protams, nopirkt ritulīti ir viens, bet pašiem pagatavot jau pavisam kas cits. Šogad manā mājā tapuši jau vairāki siera ritulīši. Uzzinot, cik vienkārši tāds gards siers tapis, manam paraugam sola sekot daudzas saimnieces, kas līdz šim domājušas, ka traki liela jezga ir ar to siera siešanu. Nē, tas patiešām nav nekas grūts. Es sevi par īpaši čaklu saimnieci neuzskatu, tāpēc īpaši raugos pēc tādām receptēm, kas nav sarežģītas un nav ilgi jāstāv pie plīts. Un šī ir tieši tāda. Šādu sieru var pagatavot ikviens, te īpašu talantu nevajag. Agrāk izcentos meklēt īsto lauku pienu, tagad esmu pārbaudījusi, ka ļoti labi der veikalā nopērkamais. Es ņemu 3,5%. Daru tā – katlā leju 3 vai 4 litrus piena. Kamēr piens karst, sakuļ 2 olas. Pienā ieber ķimenes, nedaudz sāls. Kad piens jau grib kāpt pār malām, katlu noņem no uguns un virumam pielej nelielā ūdens daudzumā izšķīdinātu tējkaroti citronskābes. Lēnām maisot, atdalīsies suliņas. Tad var pagaršot, vai ir pēc jūsu garšas gana labs. Virumu izkāš caur marli, var pievienot vēl kādu garšvielu un sviestu, izveido apaļu kukulīti un liek zem sloga. Pēc stundas tas būs jau ieņēmis formu un atdzisis tiktāl, lai būtu ēdams. Vienkārši, vai ne?
Klasiskais Jāņu siers (televīzijā noskatīta recepte)Nepieciešams: 5 litri lauku piena, 1,5 kilogrami samalta biezpiena, 150 grami sviesta, 4 lielas olas, ēdamkarote sāls, 2 ēdamkarotes ķimeņu.Pagatavošana: Katlā ielej pienu un karsē apmēram līdz 95 grādu temperatūrai, neļaujot uzvārīties. Pēc tam pievieno biezpienu, maisa un karsē apmēram 10-15 minūtes līdz izdalās caurspīdīgas sūkalas un masa nogulsnējas katla dibenā. Izkāš caur marli, kas ielikta caurdurī. Katlā izkausē sviestu, tam pievieno siera masu, sakultas olas un visu kārtīgi samaisa. Pēc tam pieber sāli, ķimenes un vēlreiz rūpīgi samaisa, līdz izveidojas viendabīga masa. To sapilda bļodiņās un var ēst gan siltu, gan atdzesētu.
Padomi siera gatavošanā:• Rūpīgi jāizvēlas piens un biezpiens – svaigi un kvalitatīvi produkti ir priekšnoteikums gardam Jāņu sieram• Jābūt radošam, izvēloties garšaugus, kurus pievienot sieram• Gatavojot saldos Jāņu sierus, jārīkojas tāpat, kā gatavojot sieru ar ķimenēm, tikai ķimeņu vietā katlā ar sakarsētu sviestu siera masai pievieno, piemēram, rozīnes, sezama sēkliņas, sadrupinātus riekstus, žāvētus augļus un nedaudz cukura, aptuveni vienu ēdamkaroti • No siera iztecējušās sūkalas var izmantot kā olbaltumvielu kokteili vai kādā citādā veidā, lai bagātinātu savu maltīti• Paštaisītajam sieram jābūt istabas temperatūrai pirms pasniedz to, tādējādi atdzīvosies visas garšas nianses un smaržu buķete• Siers iegūs vienmērīgu, dzeltenu krāsu, ja olas liek kopā ar sviestu, bet, ja tās pieliks reizē ar biezpienu, siers izskatīsies ziedains • Ja Jāņu siers jāuzglabā ilgāk, tad to ieberž to ar sāli, ietin maisiņā un novieto vēsā, sausā telpā• Otrs veids kā ilgāk saglabāt sieru ir sagriezt to kubiņos un iemarinēt garšaugos un eļļā
Vislabāk garšo pašu gatavots
00:00
20.06.2014
376