Ar 100% mīlestību no Smiltenes tehnikuma – ar tādu moto šīs profesionālās izglītības iestādes audzēkņi kopā ar skolotājām decembra sākumā noformēja cienastu Ziemassvētku galdam, proti, dažnedažādu ievārījumu, marmelāžu, biezeņu un salātu burciņas, kā rezultātā ir tapušas skaistas un gardas dāvanas.
Viens no veidiem, kā jauniešiem gūt pirmos priekšstatus par veiksmīgu uzņēmējdarbību, ir pašiem iesaistīties produktu radīšanā un arī iemācīties skaisti noformēt dāvanas, ko pēc tam var izmantot mājās.
Jau gadiem ilgi Smiltenes tehnikumā ir tradīcija – vasarā no pašu sagādātajām ogām un augļiem Vita Audere, piepalīdzot laborantei Lilitai Kuplajai, vāra gardumus Ziemassvētku tirdziņam. Ļoti pieprasīta ir apelsīnu-viskija marmelāde un citronu-ingvera dzēriens ar cukuru. Ir savārīts arī ķiršu un tomātu čatnijs, sarkano sīpolu ievārījums, ābolu-čili marmelāde, kabaču ievārījums ar piparmētrām un citronu, ķirbju un burkānu ievārījums, ābolu biezenis ar iebiezināto pienu, rabarberu ievārījums, pikantie tomātu salāti, klasiskāki ievārījumi no āboliem, bumbieriem, avenēm, dzērvenēm un citi konservējumi. Piemēram, šīs sezonas jaunums ir ķirbju ievārījums ar kokosriekstu pienu un jau pieminētie pikantie tomātu salāti.
Vita Audere receptēm ideju rod internetā un arī eksperimentē, tās pieslīpējot. “Tas, kas katram patīk, ir gaumes lieta. Piemēram, vieniem garšo piparmētra, man arī, it īpaši ķirši kopā ar piparmētrām, bet citiem piparmētra negaršo. Vieni ēd ingveru, citi neēd,” teic skolotāja.
Tradicionāli Smiltenes tehnikums ar savu stendu piedalījās Ziemassvētku tirdziņā Smiltenē, taču šogad tehnikuma stenda tajā nepiedalījās.
Reklāma