Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti

www.pexels.com

Marinēts un cepts sojas siers jeb tofu

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.
FOTO: Brigita Skaistkalne

200 – 250 gramu tofu, 3 ēdamkarotes gaišās sojas mērces, ½ laima sula, 1 – 2 ēdamkarotes dateļu sīrupa vai cita, šķipsna kūpinātas paprikas, šķipsna čili pārslu, 1 ēdamkarote kokosriekstu eļļas.

Nesen pirmo reizi jau nobaudīju ceptu biezpienam līdzīgo sieru no sojas pupiņām jeb tofu. Taču bija atlikusi vēl otra iepakojuma puse, tādēļ, lai to izmantotu, sameklēju nedaudz citādāku recepti, kā šo samērā bezgaršīgo produktu padarīt garšīgāku. Šoreiz sieru vispirms sagriezu gabaliņos, iemarinēju un tikai tad cepu.

Bļodā samaisīju kopā visas marinādei paredzētās sastāvdaļas – sojas mērci, laima sulu un ingvera sīrupu. Piekaisīju arī garšvielas. Gabaliņos sagriezto tofu samaisīju ar šo mērci un ievietoju ledusskapī uz minūtēm 20 iemarinēties, pāris reižu pa šo laiku vēl apmaisot.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pannā uzkarsēju kokosriekstu eļļu un cepu tofu gabaliņus, līdz tie kļuva brūni, pa minūtēm četrām no katras puses un lai mērce pannā iztvaikotu. Tad tos varam baudīt kopā ar kādiem svaigiem salātiem.

Ķīnas kāpostu salāti ar gurķiem, tomātiem un redīsiem

Ķīnas kāposti, svaigs gurķis, ķirštomāti, redīsi, dilles, eļļa, sāls.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vitamīniem bagātajos Ķīnas kāpostos ir daudz mūsu organismam vajadzīgu vielu, kā arī – tie nesatur daudz kaloriju. Turklāt – visnoderīgākā esot Ķīnas kāpostu baltā, sabiezinātā lapu daļa. Pirms pagatavošanas katra kāpostu lapa ir jāatdala un labi jānoskalo ar ūdeni. Tad tos, tā kā tie ir mīkstāki par galviņkāpostiem un tādēļ iecienīti, varam izmantot dažādu salātu pagatavošanai, kā arī – pat sautēt, cept, pievienot zupām vai no tiem gatavot tīteņus.

Ķīnas kāposta lapas nomazgāju, sagriezu, tad pievienoju tiem sasmalcinātus svaigus gurķus, par pavasara tuvošanos jau vēstošos redīsus un ķiršu tomātus. Piekaisīju sāli, pārlēju ar eļļu un viegli samaisīju. Šādi salāti stimulē imunitāti un ir īpaši noderīgi vīrusu laikā.

Grauzdētas maizītes ar sieru “Mozzarella” un tomātiem

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Baltmaizes vai graudu maizes šķēles, siers “Mozzarella”, tomāts, balzametiķis, sāls, svaigi malti pipari.

Kā gardāk apēst pusmīksto sieru “Mozzarella”? Šoreiz to biju vispirms iegādājusies un tikai pēc tam sāku gudrot, ko ar to darīt. Tā kā tas lieliski sader kopā ar tomātiem, sagriezu šķēlītēs vienu svaigu tomātu. Siera bumbu izņēmu no iepakojuma, apsusināju lieko šķidrumu un sagriezu tikpat biezās šķēlītēs kā tomātu.

Pannu nedaudz ietaukoju ar augu eļļu un tajā no abām pusēm apcepu pāris baltmaizes šķēles, līdz tās kļuva kraukšķīgas. Pēc tam sieru kopā ar tomātu šķēlītēm kārtoju uz grauzdētās maizes, uzmanīgi, lai netiek par daudz, apslacīju ar balzametiķi un pārkaisīju ar sāli un svaigi maltiem pipariem. Rotājumam iederēsies bazilika lapiņas vai kāds cits tajā brīdī pieejams zaļumiņš.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Banānu mafini jeb kēksiņi ar riekstiem

3 gatavi vidēja izmēra banāni, 1 liela ola, 70 mililitru augu eļļas, 1 glāze drupinātu riekstu, 250 gramu miltu, 200 gramu cukura, 2 – 3 tējkarotes cepamā pulvera, vaniļas cukurs garšai, šķipsna sāls.

Labi garšoja pašcepti kēksiņi jeb mafini ar banāniem un riekstiem. Lai tos pagatavotu, vispirms lielā bļodā sajaucu kopā miltus, cukuru, pāris tējkarotes cepamā pulvera (trīs šķita par daudz), sāli un vaniļas cukuru. Citā bļodā ar dakšiņu samīcīju biezenī nomizotus gatavus banānus. Tiem pievienoju olu un eļļu un visu sakūlu viendabīgā masā, tad pielēju sauso sastāvdaļu maisījumam. Piebēru arī sasmalcinātu dažādu riekstu maisījumu, tiesa gan, tos ņēmu mazāk par receptē norādīto daudzumu, un sajaucu visu tā, lai sausās sastāvdaļas kļūtu mitras. Mafinu mīklu ieteicams maisīt pēc iespējas maz.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Mīklu izliku 12 papīra veidnītēs, piepildot apmēram līdz pusei, tās savukārt – kēksu cepamās veidnes iedobītēs. Veidni ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz vismaz 20 minūtēm. Gatavos kēksiņus pirms baudīšanas atdzesēju.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.