Kabaču sacepums ar cāļa gaļu un sieru
250 – 300 gramu kabaču, 250 – 400 gramu maltas cāļa gaļas, 100 gramu sīpolu, 2 ēdamkarotes olīveļļas “Extra Virgin”, šķipsniņa maltu melno piparu, šķipsniņa Provansas garšvielu, 3 šķipsniņas sāls, 40 gramu siera, 3 olas.
Ja mājās vēl “aizķēries” kāds kabacēns, vieglām, bet reizē sātīgām un ļoti gardām vakariņām, kā arī brokastīm vai pusdienām iespējams pagatavot šādu sacepumu.
Ja ir iegādāti atkauloti cāļu šķiņķīši, tie jāsamaļ. Šoreiz izmantoju jau samaltu cāļa gaļu. Sīpolus smalki sagriezu. Sieru sarīvēju. Gabalu kabača nomizoju un ar mizojamo nazīti sagriezu plānās strēmelēs, vidiņu ar sēklām atstājot. Ja rīkojamies šādi, nav nepieciešams kabačiem, kas ir sulīgi, nospiest lieko šķidrumu. Turklāt strēmelītes darīs sacepumu gaisīgāku. Protams, kabaci varam sagriezt arī ļoti plānās ripiņās.
Pannā ar olīveļļu līdz pusgatavībai apcepu sīpolus un malto gaļu, pēc garšas pievienojot arī sāli un piparus. Nu bija laiks izmēģināt jauno tuvējā veikalā par uzlīmēm iegādāto veidni. To nedaudz ietaukoju ar augu eļļu un izlīdzināju tur apcepto gaļu ar sīpoliem. Pārsedzu to ar kabaču strēmelītēm un uzkaisīju Provansas garšvielas.
Olas sakūlu un samaisīju kopā ar sarīvēto sieru. Šo masu vienmērīgi izlīdzināju veidnē pāri kabačiem. Kārtojumu cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 35 minūtes, viegli atdzesēju un pēc tam varēju griezt gabalos.
Siļķu salāti ar āboliem un kāpostiem skandināvu gaumē
1 mazsālīta siļķe, 1 liels skābs ābols, 100 – 150 gramu svaigu kāpostu vai Ķīnas kāpostu, saišķītis lapu salātu, dilles, 100 mililitru skābā krējuma, 1 – 2 tējkarotes aso sinepju, 1 šķipsniņa cukura, sāls, malti melnie pipari.
Mazsālīta siļķe piemērota ne tikai “kažokam”, to varam izmantot arī citu, netradicionālāku, salātu pagatavošanai. Visracionālāk ir izmantot jau gatavas siļķu filejas. Tās atlika tikai sagriezt gabaliņos. Taču, ja ir vēlme pašiem siļķi ķidāt un filēt, dariet to!
Ābolu nomizoju, izgriezu serdi, bet mīkstumu sagriezu kubiņos. Lai tie nekļūtu tumši, tos uzreiz pārslacīju ar citrona sulu.
Ķīnas kāpostu smalki sagriezu, pievienoju siļķes un ābolus. Mērcei samaisīju sinepes ar krējumu. Te varam izmantot arī maigākas sinepes vai graudu sinepes, ja nevēlamies tik asu to garšu. Pievienoju sasmalcinātus diļļu zaļumus, šķipsniņu cukura, mazliet maltu piparu un sāls. Mērci piemaisīju sagatavotajām salātu sastāvdaļām, visbeidzot piejaucot arī noskalotus, apsusinātus un ar rokām saplucinātus lapu salātus.
Cepumi “Austiņas” ar krēmsieru un iebiezināto pienu
200 gramu cepumu “Austiņas”, 400 gramu klasiskā krēmsiera, 1 kārba vārītā iebiezinātā piena ar cukuru, ogas pēc izvēles.
Pamanījusi televīzijā atlaižu reklāmu cepumiem “Austiņas”, atcerējos, ka esmu pierakstījusi, taču vēl neesmu izmēģinājusi recepti desertam, kur šos cepumus varētu izmantot. Tā kā pārējās vajadzīgās sastāvdaļas jau bija ledusskapī (visādam gadījumam), atlika tikai doties uz veikalu pēc cepumiem.
“Austiņas” ar mīklas rulli sadrupināju. Klasisko krēmsieru bez piedevām sakūlu vijīgā masā kopā ar vārīto iebiezināto pienu. Vairāk nekas nebija vajadzīgs, lai veidotu šo desertu, tikai vai nu viena lielāka stikla veidne, vai arī daži mazāki porciju stikla trauciņi. Izvēlējos mazākos, tiem katram apakšā izlīdzināju sadrupinātos cepumus un pāri – pagatavotā krēma kārtu. To vēl pārkaisīju ar cepumu drumstalām un rotāju ar svaigām rudens avenēm. Desertam varam izmantot arī citas ogas, piemēram, lielogu mellenes, kā arī tās likt kārtās. Smukumam nekaitēja arī dažas piparmētru lapiņas. Gardumu pirms baudīšanas vēl ievietoju ledusskapī.
Teksts un foto: Brigita Skaistkalne
Reklāma